Taki wierszyk - nawet na czasie niestety. PS. Tak, możecie mnie zjechać, ale dziwne jest że upamiętnia się TYLKO lepszych. Zabito P. Adamowicza - żałoba (2 dni), zginęło 5 dziewczynek w escape room'ie - nie było. Zginęło 12 Polaków w Czechach - żałoba (1 dzień)... Lepsi/gorsi? Do rozważenia...
zakopałem bo to temat prowokujący do porównań, która śmierć jest ważniejsza, która mniej. osobom, które w temacie próbują trollować ewidentnie brak RiGCz-u
a tak na marginesie - morderstwo prezydenta miasta kraju w Europie na oczach setek ludzi to na pewno niecodzienne zjawisko więc żałoba i oprawa pogrzebu wcale nie są dla mnie zaskoczeniem
Wiele wykopków zarzuca innym niezrównoważenie psychiczne kiedy ktoś twierdzi że płacze po Adamowiczu. Pewka,ja też go nie znałam,ale płaczę mimo wszystko. Dlaczego? Bo to na maxa bezsensowna śmierć(nie żeby jakakolwiek była sensowna). Poza tym same okoliczności tego wydarzenia, zdjęcia które wrzucał tuż przed, cieszył się, machał sztucznym ogniem, z głośników leciała piosenka o dzieleniu się dobrem, przecież to jests totalny mindfuck. Dla mnie to co się stało jest niepojęte. #wosp
Mieszkańcy regionu dziwią się na widok dużej łuny żółtego światła, widocznej na niebie po zachodzie słońca. Można ją dostrzec między innymi w Trzebnicy, Wrocławiu, a nawet Opolu. To dojrzewalnia pomidorów w podwrocławskich Siechnicach.
@pozytrum: nie wiem jak to działa dokładnie w Polsce czy w Holandii, ale mogę coś powiedzieć na temat rynku niemieckiego bo przez 7 lat pracowałem m.in. na takiej szklarni
ogrzewanie. w Niemczech jest to ogrzewanie gazowe (mówię o dużych graczach na rynku, w przydomowych szklarniach są to często piece na paletry, biomasę itd.) i sytuacja wygląda tak, że im nowsza szklarnia, tym jest to tańsze. to z kolei wiąże się ze
@pozytrum: teraz kwestie regulacji UE - stara, kilku- lub kilkunastoletnie szklarnie borykają się teraz z ogromnymi problemami bo zaostrzone zostały normy energetyczne i obecnie w Niemczech trwa proces przebudowy i modernizacji tych szklarni wymieniane są m.in. rolety na bardziej szczelne, przede wszystkim izolowane są wszelakie rury, wymieniane jest oświetlenie na ledowe jeśli jakiś właściciel się do tego nie zastosuje to podobno ma stracić certyfikaty, zwiększy mu się podatek, a już sama utrata
@pozytrum: i na koniec - nim wybudujesz szklarnię, musisz zazwyczaj uzyskać wszelakie pozwolenia i kredyt dług jest podwójny - budując szklarnię musisz posadzić odpowiednia ilość drzew zależną od powierzchni szklarni a co do banku - musisz udowodnić, że gdyby nawet nie wypaliła ci produkcja pomidorów na obszarze 5 ha to jesteś w stanie przekształcić produkcję na dajmy na to ogórki, bazylię czy kwiaty ozdobne by móc spłacać raty
@Zrzyck: heh, pomidory są uprawiane od fazy sadzonki do etapu zbioru owocu. różne gatunki mają różne tempo dojrzewania więc czasem zrywa się tylko owoce o intensywnej barwie, czasem w połowie zielone, choć ta druga opcja bardzo rzadko np. jeśli dostawca zwiększa nagle zamówienia wszystko zależy od tego kto to kupuje, czy produkt będzie pakowany czy sprzedawany w kiściach
a z ciekawostek powiem Ci tyle, że np. w Polsce producent z
@pozytrum: a czy opłacalne jest wg Ciebie puszczanie pomidorom muzyki z głośników? bo tak właśnie jest, to podobno reguluje ich smak i zwiększa tempo dojrzewania ( ͡°͜ʖ͡°)
@bo-to-stara-kura-byla: zdziwiłabyś się ile można dać takiej chemii by mimo wszystko można było sprzedać pomidory zgodnie z normami i prawem ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@kotimwbuta: ekonomia wymusza niestety zbyt szybki okres uprawy i traci się smak a to oczywiście uprawa od sadzonki do owocu
chcesz dobrego smaku? musisz uprawiać sama ( ͡°͜ʖ͡°) i wcale nie musisz mieć szklarni czy tunelu foliowego - w ubiegłym roku zmieszałem nasiona i wyrosło mi kilka krzaków wprost w gruncie i to były najsmaczniejsze pomidory, które jadłem od kilku lat a pomidory koktajlowe
Potężne chłodzenie? W zimie? to chyba nie jest problem - wystarczy uchylić okna...
@kwanty: wręcz wskazane jest otwieranie luftów bo jeśli się tego nie robi to pleśń zbiera srogie żniwo ale jest jeszcze kwestia odporności tego co rośnie na szklarni na wahania temperatury, to czy akurat śnieg nie zalega na dachu itp. w ogóle po intensywnych opadach śniegu jest zabawnie bo trzeba bardzo szybko roztopić ten śnieg by szklarnia się
@bo-to-stara-kura-byla: pracowałem w takim miejscu w Niemczech, więc... mnie już nic nie zdziwi ( ͡°͜ʖ͡°) pamiętaj, że dużego producenta stać na większą ilość nawozu, poza tym niech nikt się nie łudzi - większość tych "rolników" kupuje importowane owoce i sprzedaje jako własnej produkcji
a ja mam pomidory z własnego ogródka w sezonie, poza nim staram się wcale ich nie spożywać. nauczyłem się takiej sezonowości
@pozytrum: mogę wypowiedzieć się w sumie na temat obszaru Monachium i okolic - mojego pracodawcę było stać na wybudowanie szklarni bo sprzedał swoją pierwotną działkę (gdzie były tylko dwie małopowierzchniowe, starego typu, szklarnie i kilka tuneli), przeniósł się z samego centrum na obrzeża. inwestycja była wymuszona ogromnym podatkiem od darowizny (rodzice sprzedali ziemię, podzielili pieniądze między trójkę dzieci i najstarszy syn uniknął podatku równowartości połowy otrzymanych pieniędzy) ceny gruntu w Monachium
@pawlos10rs: szklarnia z pomidorami była 200m od mojej firmy (odwiedzałem tam kolegów z Wrocławia), ja pracowałem w innej, w której uprawiało się głównie zioła (bazylia, szałwia, rozmaryn, tymian itd.) ale sezonowo sadziliśmy na blokach na gruncie sałatę, biała rzodkiew, rzepę, kalarepę, itp. trzy lata temu wiosną 1 główkę sałaty można było kupić za 1,5 euro, w sezonie cena spadała do 1 euro, gdy był nadmiar na rynku to 85 centów
@camerlengo: dzięki za odpowiedź, o skupie pomidorów wiem. w sezonie tam pracuje serio tylu Ukraińców przy zbiorze? to tak jak trawę cytrynową skupuje producent Żubrówki, jak Fortuna kiedyś skupowała porzeczkę czy inne owoce
serio jest tam taki mikroklimat? genialne! :) poza tym pomidor z gruntu, który dojrzewa na słońcu i ciągle jest wentylowany normalnym powietrzem ma genialny smak, mimo że nie osiąga monstrualnych rozmiarów i często jest drugiej klasy
@TomAss83: pracowałem częściej z ziołami i warzywami, pomidory i ogórki dostawałem do zamówień już gotowe z innej firmy, którą często odwiedzałem i wiem jak to wygląda
niestety nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie, zresztą w Niemczech widziałem jak duży był odrzut ze szklarni i normą było wywożenie całych przyczep pomidorów ze zwrotów lub tych które się nie sprzedały na kompost
ale wiem, kto może znać taką odpowiedź bo nadal pracuje w
@kosma1: nasze szklarnie są wręcz nowocześniejsze od wielu niemieckich czy holenderskich bo zostały wybudowane w oparciu o nowsze technologie, problem tkwi tylko w eksporcie, a tutaj wychodzi zła polityka
produkcja rolna to bardzo niepewna inwestycja, choćby ze względu na rosnące ceny energii, ogrzewania i płace pracowników, rynek zbytu też jest ciężki bo w Polsce markety średnio wspierają polskich producentów, wręcz im szkodzą
@kosma1: rzodkiewka to jedno z najmniej wymagających warzyw w uprawie, ma krótki okres wegetacyjny i niewielkie zapotrzebowanie więc jeśli producent nie jest typowym januszem (i nie ładuje w nią całych worków nawozu) to można ją śmiało jeść wiosną/latem/jesienią z pola jak i zimą z tunelu czy szklarni
@bo-to-stara-kura-byla: nie będę udawał eksperta, którym nie jestem, polecam tylko przeczytać to
po kilku latach pracy u producenta warzyw po prostu staram się jadać przede wszystkim to co urośnie w moim ogródku, a mam to szczęście, że mieszkam na wsi
@konrado12 @Abbaddon bo to jest modyfikowana genetycznie żywność, nie każda odmiana dobrze wyrosłaby na szklarni, poza tym mało kto chciałby zainwestować w uprawę odmiany nieodpornej na choroby
jest taki gen odpowiedzialny za wykształcanie chloroplastów sprawiających, iż niedojrzałe pomidory mają zielony kolor. wystarczy go modyfikować by znacznie skracać czas po którym pomidor nabierze równomiernie rozłożonej intensywnej, czerwonej barwy jest też inny odpowiedzialny za gromadzenie cukru w miąższu, a właściwie był bo obok
@kosma1: dla Niemców byliśmy tylko źródłem taniej siły roboczej, ale po nas przyszli Rumuni i Bułgarzy, którzy są bardziej tani ( ͡°͜ʖ͡°) od wielu lat próbujemy wciąż na nowo rozliczać II wojnę światową, nasiliło się to szczególnie podczas rządów obecnego obozu, gdy tym czasem moglibyśmy stać się dla Niemców kimś więcej
nie chce mi się szukać konkretnych danych z ubiegłego roku, więc idąc na łatwiznę podrzucę Ci to
@kosma1: dla Niemców byliśmy tylko źródłem taniej siły roboczej, ale po nas przyszli Rumuni i Bułgarzy, którzy są bardziej tani ( ͡°͜ʖ͡°) od wielu lat próbujemy wciąż na nowo rozliczać II wojnę światową, nasiliło się to szczególnie podczas rządów obecnego obozu, gdy tym czasem moglibyśmy stać się dla Niemców kimś więcej
nie chce mi się szukać konkretnych danych z ubiegłego roku, więc idąc na
Grupa mieszkańców nowojorskiej dzielnicy Greenpoint wydała ulotki zatytułowane „Naziści precz z Greenpointu”. To odpowiedź na na pojawiające się na miejscowych murach symbole nazistowskie. Wśród wymienionych symboli pojawiła się także słynna powstańcza „kotwica”, czyli symbol Polski Walczącej....
#sanatoriummilosci