No to mój debiut na tagu #zegarki #watchboners Szukałem czegoś taniego i w miarę eleganckiego, @AllieCaulfield polecał parę dni temu Bulova, i już miałem zamawiać, a się okazało trochę z przypadku, że kolega mial do oddania funkiel nówkę #timex (kupiony w sklepie tydzień temu, nieużywany) w dobrej cenie. A że mi się spodobał, to kupiłem ( ͡°͜ʖ͡°) wiem, że
Siema Mirki. Miał ktoś styczność z Fermentis WB-06? Interesuje mnie aromat bananów, jaką temperaturę fermentacji polecacie? (Z zakresu 14-25°C) #piwowarstwo
@srutownik: Karmelowe zawsze od początku, to nie barwiące. A zacieranie jak zacieranie, wrzuciłbyś wszystko na 63-68 i też by było ok. Ja już dawno sobie darowałem te przerwy poniżej scukrzających.
Ile mogę trzymać gęstwe w słoiku w lodówce po warce ESB S-04? Trzymam już lekko ponad trzy tygodnie i nie wiem czy już w kanal czy zadawać do Altbiera w weekend? (jak w kanał to robię APE na us-05). I jak sie nadaje to tak właściwie to co z tym zrobić? Odebrać 1l brzeczki i zadać kilka łyżek gęstego czy co?:D #piwowarstwo
@srutownik: Miesiąc spokojnie, byle nic nie wyrosło na niej niepokojącego ani nie śmierdzi. Możesz wpierdzielić gęstwę prosto do wiadra z brzeczką, ruszy błyskawicznie w porównaniu z sucharami.
@srutownik: 1) oceń stan gęstwy - czy wygląda dobrze, jeżeli są widoczne warstwy, to ile jest drożdży żywych, powąchaj, spróbuj płynu, który jest nad gęstwą 2) oblicz w mrmalty ile gęstwy potrzeba i weź pod uwagę wiek gęstwy 3) drożdże brytolskie można trzymać dłużej, niż weizenowe np. 4) jeśli masz wątpliwości, to możesz przepłukać gęstwę, zrobić starter, ja zadawałem 3-tygodniowe S-04 do 13 blg i ruszyły bez problemu, jedynie piwowar
Chyba trochę za duzo tego osadu? Jak sobie kolejnym razem z tym zaradzić? Mech irlandzki, czy coś innego? Whirpool średnio wchodzi w grę, gdyż nie mam chłodnicy, i wlewam wrzącą brzeczkę do fermentora, a potem do wanny z wodą.
O ile drożdże na dnie są ok, to tyle ten osad białkowy(?) na ściance, już chyba niekoniecznie #piwowarstwo
@bomba4: cold crush albo trochę dłuższa cicha zeby drożdże opadły. Wydaje mi się, że lepiej chlodzić w garnku w wannie a potem do fermentora, jak się mylę proszę mnie poprawić.
Nauka #programowanie miała być tylko sposobem na zabicie czasu podczas kwarantanny, a niespodziewanie ciągnę temat dalej i pokonuję kolejne trudności ( ͡°͜ʖ͡°) Postanowiłem po godzinach pracy napisać grę menedżerską w realiach sportu żużlowego. Wszystko od A do Z wykonane samodzielnie, napisane w #python i #kivy :) #gamedev #zuzel
@cinek687: Kod kodem, a jak poradzisz sobie z wyglądem tej gry? Samemu również? Zastanawiało mnie zawsze jak to wygląda, czy bez zdolności graficznych coś da się zrobić.
Ps. Najbardziej inspirujący wpis ostatnio - zawsze chciałem napisać własną gre/apke
Zapomniałem (XD) o nastawionej warce 2 i pół tygodnia temu, cały czas na burzliwej. Przez pierwsze 3 dni oglądałem, fermentowała, może tyle stać na burzliwej czy piwo będzie denne? #piwowarstwo
Możecie polecić sterownik do lodówki (bez grzebania w samej lodówce), albo jakąś gotową lodówkę do fermentacji? Zakres ale'i wystarczy, ale lagery mile widziane. Jakieś rzeczy typu styropian plus lód mnie nie interesują, chcę mieć bardziej przewidywalną kontrolę.
Dobra ziomki zamówiłem nowe słody i na sobotę planuje kolejną warke tylko tym razem nie chce fakapu pogodowego i tutaj moje pytanie jak zabezpieczyć domowym sposobem temperaturę przy burzliwej w lato Nie mam piwnicy
Cześć Mirki z tagu #piwowarstwo #piwo Pytałem ostatnio o zestaw do piwowarstwa ale był mały odzew. Troche nadrobiłem lektury w temacie. Bede chcial zaczać przygode z Brewkitem ( ͡°͜ʖ͡°)
@dzester: może nie będzie na temat sprzętu ale napisze: nie zrażaj się jak piwo nie wyjdzie jakieś wybitne. Zrobiłem dwa piwa z brewkitu i mi po prostu nie smakowały. Ale szkoda mi się zrobiło ze mam sprzęt i się poddam wiec dokupiłem gar żelazny i zrobiłem pierwsze piwo z zacieraniem - kosmos, różnica diametralna, niebo a ziemia. I jak mogę coś doradzić to jak nie masz jak kontrolować temperatury fermentacji
Pierwszy test Extra Special Bitter 5 dni po zabutelkowaniu. Smakuje ok ale nie wiem jak powinno smakować. Wydaje mi się mocno słodowe ale cholera wie - muszę pójść na jakiś kurs sensoryczny we Wrocławiu (coś polecacie?)
Piwowarskie Mireczki, 3 tygodnie temu warzyłem extra special bittera i miałem problem z różnymi odczytami z dwóch różnych balingometrów - przyjąłem założenie, że dobrze pokazuje ten który pokazuje 3,5 BLG mniej (nie wierzyłem w efektywność mojego zacierania). Poradziliscie mi by zmierzyć, który pokazuje prawdę przy użyciu cukru i wody. Tak więc dzisiaj dopiero nabyłem wage (najtańsza z media markt za 40zł) i odmierzyłem 10g cukru i 100g wody. I tu duże zdziwko ten który myślałem, że zawyża wskazał 11BLG a drugi natomiast jakieś 7,5 BLG.
Wychodzi na to, że mój ESB po trzech tygodniach w fermentorze przefermentował z jakiś 15,5 BLG do 5,5 BLG (mierzyłem drugim więc z "12 do 2 BLG" - pomiar robiłem tydzien temu i wczoraj i ciągle pokazywał 2 BLG.
@paradoksik: Racja, ich niewiarygodność potwierdza to, ze jeszcze raz zrobiłem roztwór tym razem 90g + 10g i oba pokazały 9BLG. Aż chce sie przeklnąć. Na wodzie jeden pokazuje 0 drugi -1 ...
Moja najnowsza NEIPA. Po pierwszym łyku, pierwsze skojarzenie z Pan i Pani... Nachmielone Citra Amarillo i Mosaic czyli podobnie jak u Trzech Kumpli (co sprawdziłem dopiero po czasie). Poszło 5kg pale ale (pierwszy raz uzyłem do neipa gdyz nie miałem juz pilsa) 0,8kg płatków owsianych, 1kg pszenicznego. Drożdże: od kilku warek niezmiennie hazy daze II, nie miałem do czynienia z lepszymi drożdżami do NEIPA. Szczerze polecam. W tym miejscu
Szukałem czegoś taniego i w miarę eleganckiego, @AllieCaulfield polecał parę dni temu Bulova, i już miałem zamawiać, a się okazało trochę z przypadku, że kolega mial do oddania funkiel nówkę #timex (kupiony w sklepie tydzień temu, nieużywany) w dobrej cenie. A że mi się spodobał, to kupiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) wiem, że