Wpis z mikrobloga

Możecie polecić sterownik do lodówki (bez grzebania w samej lodówce), albo jakąś gotową lodówkę do fermentacji? Zakres ale'i wystarczy, ale lagery mile widziane. Jakieś rzeczy typu styropian plus lód mnie nie interesują, chcę mieć bardziej przewidywalną kontrolę.

#piwowarstwo
  • 11
Ja używam inkbirda i jak nie chcesz grzebać to polecam, jak chcesz grzebać to stc-1000, za połowę ceny imkbirda. Co do lodówki, to ciężko stwierdzić, ja kupiłem używkę na olx, napisałem do typa żeby mi podesłał wymiary wewnętrzne, a na odbiór pojechałem z wiadrem żeby sprawdzić czy pasuje. Chyba jedyna sensowna opcja, gdzieś też czytałem że sprawdzają się witryny do wina. Z plusów to jedynie że ładnie wygląda, bo tak to drogie
@srutownik mój błąd, wziąłem 1 link. Poszukaj inny, ja płaciłem za swój 40 ziko i mam zakres od 0. Spokojnie 4 stopnie na cold crush osiągam. W praktyce, to tak jak pisałem, jak nastawisz 15 stopni, to lodówka chodzi do momentu osiągnięcia tej temp., a potem się wyłącza. Włącza się ponownie dopiero, jak temperatura wzrośnie (o ile, to już kwestia indywidualna sterownika, te droższe mają możliwość wyboru).
@Goglez: Pamel PRT-1 trochę tańszy od Inkbirda, daje radę. Minus taki, że trzeba przepinać lodówkę i przewód grzejny, jeśli używasz obu oraz zmienić tryb. Dokładność do 0,25 st, ja jadę na 0,5 żeby nie męczyć sprężarki. Z moją lodówką spokojnie schładza 20 litrów do 1 st w ciągu kilkunastu godzin.
@Goglez tak, jest wodoodporna. Plus inkbirda jest taki, że masz tzw. oszczedzanie sprężarki, czyli opóźnienie włączania lodówki po cyklu chłodzenia, poza normalną histerezą.