Jade sobię moim #gravel i nagle czuję, że róg w kierownicy po lewej stronie jakoś lata. Zatrzymuje się, podniosłem delikatnie tą gume i widzę, że śrubka się poluzowała. Dokręciłem, ale krzywo xD. Stwierdziłem, że w domu to wyśrodkuje.
Jadę sobie dalej i 5 minut później przerzutka tylna przeskoczyła na ostatni bieg i przestała reagować na zmianę biegów. Myślałem, że to coś z przerzutką samą i kluczykiem wyreguluje, ale elegancko wszystko tam śmiga. Sprawdziłem więc prawy róg w kierownicy, podnoszę tą gume i widzę, że linka pękła i wyskoczyła z manetki...
@wykopowy_brukselek hej Mirku, jaką stosujesz gramaturę ciasta przy formekach? I jakie masz rozmiary foremek? Dużo dłużej się piecze w formie niż garowany w koszyku?
@wykopowy_brukselek dziękuję! Póki co walczę z okrągłymi i podłużnymi z koszyków, ale ze względu na mały piec pomyślałem o robieniu tartine z form. Pamiętam że masz rofco ale jak to wygląda z ilością pary dla foremek a dla zwykłych chlebów? I jak czas pieczenia?
Znacie jakieś fajne, owocowe (najlepiej w kierunku śliwka/wiśnia) ziarna pod przelew, w pułapie cenowym 120-140 zł / kg? Kiedyś Hayb sprzedawał swoje kawy z serii się przelewa w zestawach i wychodziło to spoko, ale teraz jedna ćwiartka kosztuje prawie tyle, co wtedy dwie, xD. Korzystam z Eurocafe i Blenda, ale chętnie znalazłbym coś nowego/lepszego, bo mam wrażenie, że to jednak specjaliści od drugiego końca alternatyw, czyli kaw bardziej kawowych.
Można gdzieś w Krakowie zjeść w nocy? Spokojnie, kulturalnie, może smażona ryba czy coś, byle nie fastfoody i pizze. Rynek odpada, wieczny szmer i tłumy. Coś obok centrum albo po zachodniej stronie najlepiej.
Cześć, wie ktoś gdzie w Krakowie jest jakiś sklep elektorniczny? Potrzebuje kupić kondensator rozruchowy do starej pralki Frani. Wie ktoś gdzie dostanę takie coś? #krakow #agd #elektronika
@mapache 70 może przesadzone, ale dla mnie Meksyk nie ma podjazdu do niej. Bliższe dla mnie były Etiopie z MK. Jakby Kostaryka była za 60 to pewnie z pół kilo bym kupił :D
@WypadlemZKajaka a no masz rację, w trakcie wyrastania może 1 albo 2 razy złożyłem ciasto a i później formowanie nie było najlepsze. Szukam dobrej mąki 750 bo póki co robię na sklepowych i co bochenek jest różnie z wyrastaniem chleba w piecu