- 0
@patrykolos: czy sympatyczne to nie wiem, ale będę w piątek
- 8
- 1
@350791: Bulion to najbliżej Tori Paitan. 1kg kości wieprzowych (karkowych), 1kg korpusów z kuczaka, 1kg kurzych łap + aromaty na oko (zielona cebulka, szalotka, imbir, czosnek) Najpierw preboil, czyszczenie kości, obcinanie pazurów, a potem gotowałem 5h na nich zwykły chintan, w ostatniej godzinie dodałem aromaty. Paitan zrobiłem na pozostałościach po chintanie. Dolałem około 4l wody i gotowałem kolejne 3-4h na wysokim ogniu, kilkukrotnie dolewając wody i często mieszając żeby nie przypalić
Wiem że jest tutaj dużo dobrych kucharzy, więc podrzuccie jakiś najbardziej #!$%@? w kosmos przepis na ramen/zupę miso czy jak to tam? Cena składników i ich ilość nie gra roli, dziewczyna meczy żeby to zjadła to jej zrobię.
#gotujzwykopem #ramen #zupa
#gotujzwykopem #ramen #zupa
- 0
@picasssss1:
Jeżeli miałbym polecić od czego zacząć, to na początek Shoyu Ramen z czystym bulionem będzie najprostszy. W filmikach niżej masz wszystko co potrzebujesz żeby to wykonać:
Bulion,Olej: https://youtu.be/k9C2bL1aMes ( Taki protip, u nas w sklepach nie ma problemu z dostaniem smalcu. Zamiast bawić się w wytapianie tłuszczu, i potem mielenie skóry dla toppingu, dla zaoszczędzenia pracy polecam kupić np. smalec z kaczki lub zwykły wieprzowy i zrobić na jego bazie
Jeżeli miałbym polecić od czego zacząć, to na początek Shoyu Ramen z czystym bulionem będzie najprostszy. W filmikach niżej masz wszystko co potrzebujesz żeby to wykonać:
Bulion,Olej: https://youtu.be/k9C2bL1aMes ( Taki protip, u nas w sklepach nie ma problemu z dostaniem smalcu. Zamiast bawić się w wytapianie tłuszczu, i potem mielenie skóry dla toppingu, dla zaoszczędzenia pracy polecam kupić np. smalec z kaczki lub zwykły wieprzowy i zrobić na jego bazie
- 2
Enklawa Wrocławska Palarnia Kawy, Cafe Targowa, Cherubinowy Wędrowiec
Dzisiejszy #ramen z Kagari Ginza w Roppongi Hills
Jeden z moich ulubionych w Tokio.
Jeden z moich ulubionych w Tokio.
- juliusz-slowacki
- efceka
- konto usunięte
- Piro3202
- konto usunięte
- +87 innych
- 1
@mino5: Wracając do ramenu, jestem ciekaw twojej opinii o Wrocławskich. Nie mam tak dużego doświadczenia, ale w porównaniu do warszawskich (np. uki uki) czy nawet do Łódzkiej ramenowania by susharnia, to Wrocławskie wypadają trochę słabo moim zdaniem. Prawie nikt tutaj nie przygotowuje makaronu samemu, a co dopiero o dobieraniu makaronu pod dany styl, lub pomysł na miske. Wshoku od momentu gdy własciel chce sprzedać cały biznes, spadło na dno, a nowo
- 1
@mino5: Podrożało w ostanim czasie sporo. Jeszcze roku temu ceny oscylowały od 20 do 30zł, teraz niestety strasznie poszły w góre, i aż tak bardzo tylko we Wro, nawet ww nie ma tak wysokich. Zaczęło się chyba od nowej karty z podniesionymi cenami w Okami, i w ciagu 2-3 miesięcy każdy podniósł cene swojego ramenu do ich poziomu, czyli 30-40zł
Łącznie ramen serwuje około 20 miejsc, prowadzę sobie powoli excela, i
Łącznie ramen serwuje około 20 miejsc, prowadzę sobie powoli excela, i
- 1
@mino5: Nie jadłem w pandzie kilka lat, i przy okazji próbowania tam wróciłem. Zapamiętałem ją lepiej, może to ja się wyrobiłem, może to oni się popsuli po staniu się franczyzą, nie wiem, niestety polecić nie mogę. Wróce do nich pod sam koniec jeszcze raz, tylko do drugiego lokalu, może trafię lepiej
- 2
@pasio_13: Niestety w vege ramenach nie mam jeszcze tak dużego rozeznania, staram się na razie wszędzie brać tonkotsu żeby porównywać jeden styl. No ale z tych vege ramenów które jadłem we Wro, to Nabe, chociaż znajomy ostatnio był i miał sporo gorsze doświadczenie. Zacząłem wtedy sprawdzać opinie i rozbawiła mnie trochę ta niżej. Bo jednak brzmi to jak słowa rzucone żeby zaimponować nieobeznanym klientom, "sprowadzamy z jap makaron" xDD Rozumiem gdyby
- 3
- 2
@kuba6618: Trzeba mieć z tyłu głowy, że najlepszy we Wrocławiu, to poziom dużo niższy niż ten w Warszawie czy nawet w Łodzi po otwarciu Ramenowania by Susharnia. No ale z tego co mamy do wyboru, najbardziej stałym jakościowo ramenem we Wro jest ten w yemsetu/yemse2, poza tym który jest zawsze w karcie mają te z tablicy, niestety one czasami są świetne, czasmi są niewypałami, więc tutaj zależy co akurat podają. Niedawno
- 0
#wroclaw #gdansk #podroze #urlop #wakacje #podrozujzwykopem
Cześć,
Na początku września jedziemy w 4 osoby autem z Gdańska do Wrocławia i mam kilka pytań:
1. W załączniku wysłałem mapke, czy ta droga będzie najlepsza?
2. Śniadania mamy w hotelu, czy polecacie jakieś szczególne miejsce na obiad / kolacja (jedna obiado-kolacja może być droższa na randkę, np. jakieś sushi w fajnym miejscu albo jakaś inna super kuchnia ( ͡° ͜ʖ ͡°
Cześć,
Na początku września jedziemy w 4 osoby autem z Gdańska do Wrocławia i mam kilka pytań:
1. W załączniku wysłałem mapke, czy ta droga będzie najlepsza?
2. Śniadania mamy w hotelu, czy polecacie jakieś szczególne miejsce na obiad / kolacja (jedna obiado-kolacja może być droższa na randkę, np. jakieś sushi w fajnym miejscu albo jakaś inna super kuchnia ( ͡° ͜ʖ ͡°
- 27
xDDD
#bekazkatoli
#bekazkatoli
- BDLK_IMPRTR
- puolalainen
- Takiseprzecietniak
- Zuldzin
- bacaa90
- +22 innych
- 2
@Czeski-: Myślałem że to "jak zabijam Jezusa" było dodane na zdjęciu, ale widzę że mają aktualnie stream, i na prawdę jest to tam napisane na skrzynkach po piwie xDD (lewy dolny róg, przed ławkami) https://www.youtube.com/watch?v=-HnWMDQY_t0
- 1
https://www.wykop.pl/link/6698157/jadlbym-%CA%96-%E0%B8%87-%CA%98-%CA%96-%CA%98-%E0%B8%87/
Zjadłbym sobie chociaż raz kebaba z mięsem, które nie pochodzi z jakiejś gotowej kulki z hurtowni.
#jedzenie #jedzzwykopem