#!$%@? z FM. Na święta mocne belgi się zapowiadają.
Czas płynie, drożdże rosną, jesień nieśmiało nadciąga a my w międzyczasie wprowadzamy małe roszady w naszej ofercie.
Po pierwsze wycofujemy z oferty dla piwowarów domowych szczep FM40 Pszeniczny Łan. Jego kolega po fachu FM41 deklasuje go i nie pozostawia złudzeń. Być może FM40 powróci w ofercie sezonowej, limitowanej czasowo ale czy tak się stanie okaże się najwcześniej na wiosnę 2017.
@baltazarbaltazarowiczzewakin: Jeden rabin powie tak......... Ogólnie to raczej można kupić. Zrobisz starter i zobaczysz w jakiej formie są. Będą do kitu to straciłeś $ będą śmigać to jesteś zwycięzcą.
Zatarłem, ugotowałem i bym sprzątnął - co z młótem robicie, które jeszcze trzyma trochę wody? Można w siaty ale ciężkie to strasznie i pewnie trzeba na kilka razy latać do śmietnika. #piwowarstwo #pytanie
Robię pierwsze zakupy i zastanawiam się, czy brać pokrywę z dziurą i rurkę, czy fermentować z niedomkniętą pokrywą... A jakie Mirki mają na ten temat zdanie? #piwowarstwo
Myślę, o east coast/ vermont ipa ? Jakieś receptury porady ? Mam skórki z 3 cytryn i 4 pomarańczy od tygodnia zalane wódką (że niby zest) czekają na cichą już xDD Jakie drożdże ? (najlepiej sucharki bo do wypłaty daleko) #piwowarstwo
Mirki, macie jakieś dobre źródło z informacjami o kveikach? Przeszukałem cały internet i tylko strzępy informacji znalazłem. Co ciekawe więcej w polskich źródłach niż tych anglojęzycznych. #piwowarstwo
@Tonyk: Ogólnie fermentowałem na poziomie 19-22C i profil był raczej czysty. Klarowanie bardzo słabe trzeba fest schłodzić żeby siadły na dnie. Średnio odfermentowują. Underpitchingu nie robiłem. Z tego co słyszałem to, żeby wyszły owoce/guma balonowa trzeba przekroczyć 40C.
@Tonyk: No i tempo mają imponujące. Gęstwa zjadła 10blg w jeden dzień. Oczywiście musisz im dac trochę czasu bo muszą się rozprawić z diacetylem i siarką która jest dość delikatna no ale jest (nie na poziomie s-33, dużo dużo mniejsza).
Z racji tego że coś wieje #!$%@? ostatnio w tagu, z jakiego piwka jesteście najbardziej dumni? W moim przypadku było to chyba milk stout który udał się wybitnie pomimo robienia na łapucapu ( ͡°͜ʖ͡°) Oczywiście receptury nie zapisałem XD #piwowarstwo
@Lrrr: Na chwilę obecną największy potencjał ma ris zrobiony z resztek czuć w nim trochę bejce ale powinna się uleżeć. Z innych to ipa z ponad pół kilo chmielu.
Dzięki uprzejmości @Barcol mam okazję opisać american wheata. Nie jestem sędzią BJCP ale postaram się ( ͡°͜ʖ͡°)
Aromat z butelki: Trochę nowofalowe chmiele i nieco jakby miód no i pszenica. Piana: Grubopęcherzykowa, znika bardzo szybko. Słabiutko jak na pszenice. Aromat: Pszenica rządzi i radzi. Daleko za pszenicą jakiś chmiel - owocowo-cytrusowy. Jak dla mnie trochę estrów w stronę jabłka na poziomie zbyt wysokim jak na amerykańską
@makapakaninja: @Barcol mam jedną zła wiadomość. Po ogrzaniu wyszła szmata w aromacie. I miód jakby mocniejszy. Wydaje mi się, że nie byłem zbyt ostry. Starałem się być obiektywny bo uważam, że dobra krytyka jest dobra xD Ważne żeby wyciągać wnioski i się doskonalić ( ͡°͜ʖ͡°)
@Barcol: Sporo różnych czynników. Stary chmiel, woda, może napowietrzenie gorącej brzeczki. Pozwolę sobie zawołać @BrowarPERUN on zdecydowanie więcej będzie wiedział na temat technologii.
@PerfekcyjnyMelancholik: Refermentowałem IPĘ fruktozą (akurat miałem pod ręką) i było owocowe xD Dałbym sobie rękę uciąć, że to chmiel a nie surowiec refermentacyjny xDD
Mam pytanie. Czy któryś z mirków powie mi jaka to odmiana jabłoni ? Owoce mają taki jakby białawy nalot - są matowe, kwaśne i słodkie z twardym miąszem. #jablka #sadownictwo #cydr #ogrodnictwo #rosliny
@Dpdp: co do sokowirówki. Kilka lat temu bawiłem sie z pożyczona sokowirówką i sporo takiej piany mi wyszło. Rozumiem, że ja należy wylać ? Jak oczyścić sok żeby bakterie i dzikie drożdże go nie sfermentowały ?
Wczoraj warzylem mojego pierwszego lekkiego weizena 11,2 BLG. Moze ktos daj jakies rady jak pokierowac temperatura fermentacji na drozdzach WLP300? Zadalem starter okolo 1:00 w nocy do brzeczki o temp 16°C. Dzisiaj po powrocie z pracy (ok 13h od zadania drozdzy) rurka pracuje dosyc intensywie. Obecnie utrzymuje temperature fermentacji na 16,5°C. W jakim tempie podnosic temperature zeby mniejwiecej otrzymac balans miedzy gozdzikiem a bananem? #piwowarstwo