Wpis z mikrobloga

@Nemrod: @lizardon: Miód mam za darmo, stąd pytanie, bo jeśli daje jakieś fajne efekty, to może warto zacząć korzystać.
@citra: No właśnie na forach różnie piszą. Jedni, że nie ma różnicy, inni, że w aromacie coś tam wyczuli, jeszcze inni, że jakiś tam lekki miodowy posmak się czasem w piwie plącze.

Będę musiał chyba po prostu spróbować i sam się przekonać :) Dzięki, Mirki.
@PerfekcyjnyMelancholik: Ja dodałem sporo miodu na koniec warzenia i był wyczuwalny. Na refermentację daje się mniej surowca, ale coś powinno przejść (to też zależy od miodu - gryczany musi coś wnieść).
[edit]: Nie za darmo, bo możesz go sprzedać i kupić surowce do warzenia (jakieś ciekawe chmiele?).
@PerfekcyjnyMelancholik:
nie polecam miód. Ten może mieć w sobie bakterie, które potem mogą ruszyć fermentację dalej i zrobić granaty (mało prawdopodobne, ale możliwe).
Poza tym, tego miodu użyjesz w ilości łyżeczka na pół litra - nic z tego nie zostanie w gotowym wyrobie. No i trudno się tego dawkuje - różne miody mają różną zawartość cukrów, no i ciężko to się odmierza.