Wpis z mikrobloga

@makapakaninja: Chciałbym wiedzieć przy jakich temperaturach dają ten czysty niemal lagerowy profil, w jakich wchodzą owoce (banany?), a w jakich przyprawy.
Interesuje mnie też czy underpitching zadziałałby podobnie jak w weizenowych, uwydatniając cechy i które cechy ewentualnie uwydatniłby.
@BrowarPERUN: niezłe opracowanie, ale brak tam odpowiedzi na moje pytania
@Tonyk: Ogólnie fermentowałem na poziomie 19-22C i profil był raczej czysty. Klarowanie bardzo słabe trzeba fest schłodzić żeby siadły na dnie. Średnio odfermentowują. Underpitchingu nie robiłem. Z tego co słyszałem to, żeby wyszły owoce/guma balonowa trzeba przekroczyć 40C.
@Tonyk: No i tempo mają imponujące. Gęstwa zjadła 10blg w jeden dzień. Oczywiście musisz im dac trochę czasu bo muszą się rozprawić z diacetylem i siarką która jest dość delikatna no ale jest (nie na poziomie s-33, dużo dużo mniejsza).