@adhonores @siostra-nie-zdradzi-dziewczyna-tak @cheeseandonion Nie wiem po co taki sposób, chyba tylko dla widowiska, bo do otwierania starych win, u których korek jest bardziej "mokry", kruchy i plastyczny (jak zwał tak zwał) używa się tzw. wąsów do wina.
@naut mówisz trochę o dwóch rzeczach. Należy odróżnić nieprawidłowe przechowywanie wina nadającego się do starzenia - czyli w pionie i wtedy dzieje się sytuacja którą opisałeś. Natomiast post dotyczy sytuacji w których starsze wina są przechowywane w idealnych warunkach i przede wszystkim w poziomie (korek jest mokry i nie nastąpi jego wyschnięcie). I takie wina, które mogą długo dojrzewać w takich warunkach mają po kilkunastu/kilkudziesięciu latach korek taki jakby mokry, plastyczny, również
@Ulvarin no myślę że pewnie jest takie ryzyko, dlatego wyżej, kilka komentarzy wcześniej trochę neguję ten sposób :) tam też jest zdjęcie podglądowe tych "wąsów" które polecam. Ale profesjonalistą nie jestem i mogę się mylić :)
@DzikiBomber @siostra-nie-zdradzi-dziewczyna-tak racja, zwracam honor częściowo - to znaczy do win wzmacnianych typu porto, madeira ma to sens, bo tam jest większy alkohol i akurat korki w tych starych butlach po prostu robią się za miękkie, dlatego używa się szczypiec. Co do win spokojnych jak petrusy itd. to wystarczą w zupełności wąsy :)
Hej, Szybka sprawa- polećcie mocniejszy gatunek alkoholu na zimowe wieczory, żeby wypić kilka łyków na rozgrzanie. Nie lubię wódki i trunków o zapachu perfum. Czerwone wino i dobry bimber mi lepiej siedzi. #alkohol
@dymk tą bagaceirę kiedyś mieli w hali gwardii w takim portugalskim sklepie - Portugalia Gourmet. mieli też inne aguardente, więc jak jesteś z Warszawy, to możesz się zainteresować :)
@troglodyta_erudyta @sumex to jest po prostu to samo wino, nie "podróbka" :) czasami importerzy proszą producentów, aby Ci stworzyli im nową markę na przykład dlatego, że istnieje już jeden importer danej marki, albo żeby robić dodatkowe deale nie psując marki pierwotnej. Dlatego "colors" zamiast "pitars"
@anhelinabibino wszystkie wina maja siarczany. mozesz szukać ew. win "bez dodatku siarczanów", ale nie sądzę żeby markety takie ściągały, bo wiąże się to z większą podatnością na ich ew. zepsucie (np. w transporcie złe warunki). radzę poszukać w sklepach specjalistycznych.
Ponieważ kres promki na OLX jest już bliski a ostatnio wpadło do kolekcji parę nowych flakonów, wrzucam kolejny rozbiórkostragan coby odzyskać trochę kasy xD
Do rozlania: Co - cena - ile do odlania 1. Al Haramain Amber Oud Tobacco Edition - 3,25 zł/ml - 30 ml Z tym wyżej jest taka kwestia że mam już rezerwacje 20 ml, ale jeśli ktoś weźmie 10 ml i dobierze coś więcej ze straganu to będzie
szukam po 5/10ml damskich perfum głównie na jesień/zimę, wziąłbym m.in.: - YSL opium for her / black opium - Guerlain Shalimar / Samsara - Coco Chanel mademoiselle intense - Prada candy edp - może Thierry Mugler Alien Essence Absolue dajcie PW listy jak macie coś coś z powyższej listy #perfumy #rozbiorka
Ktoś może ma do odlania mainstream z jakiejś dłuższej listy? Chętnie wybrałbym coś na jesień, tak 5-10 dekantów po 10-20ml. Coś za dużo grosza z wypłaty zostało…( ͡°͜ʖ͡°)
szukam po 5, max 10ml, najlepiej olx za 1zł: - versace dylan blue edt - YSL La Nuit De L Homme - YSL Kouros - lancome idole - może jeszcze Tom ford extreme noir oraz noir #rozbiorka #perfumy
@emitar nie sprawdzalem nawet, kupiłem je i odebrałem osobiście od mirka co była gruba akcja co kupował kilka falkonów TF TV 200ml bodajże, bo była jakaś promka na notino mocna xd tyle ml tam pojszło wtedy ( ͡º͜ʖ͡º)
Żona chciałaby nauczyć się pic wino, ale jest nastawiona anty ponieważ nie lubi „smaku fermentu”. Jakie wino polecacie? Może jakieś słodkie, lub półwytrawne? #pijzwykopem #wino #alkohole
@borysszyc ja bym polecił na początek bardziej coś co mimo że będzie wytrawne da wam tzw. wrażenie słodyczy - czyli szczepy które są z natury uważane za słodsze, dżemowe tj. m.in.: negroamaro, primitivo, susumaniello, malvasia nera, nero di troia. z powyższych możesz poszukać od producenta varvaglione (seria 12e mezzo), cantine de falco, san marzano, feudi salentini. polecam również metodę appassimento, czyli w skrócie robienie wina z rodzynek, dzięki czemu mamy więcej suszonych
@firstlo drogo drogo, ale jakby mieć tak pod górkę pod względem prawnym od samego początku jak polskie winiarstwo to i tak nie jest najgorzej xd poza tym większość winnic w porównaniu ze światowymi to malutkie podmioty, które musiały zainwestować ogromne pieniądze ponosząc przy tym niemałe ryzyko :(
@krzychbrown: zamów laminowany wydruk na folii, naklejony z zawinięciem na hips 1,5 lub 2 mm i przyklej go do ściany na dwustronną taśmę żelową. Będzie wyglądało tak samo.
#wino
źródło: comment_1641124180XK2oZrUW4M7X84edKWeQVX.jpg
Pobierz@siostra-nie-zdradzi-dziewczyna-tak
@cheeseandonion
Nie wiem po co taki sposób, chyba tylko dla widowiska, bo do otwierania starych win, u których korek jest bardziej "mokry", kruchy i plastyczny (jak zwał tak zwał) używa się tzw. wąsów do wina.
źródło: comment_1641128895XbhwnzYUmZfN5TrLuf9MJz.jpg
Pobierz@siostra-nie-zdradzi-dziewczyna-tak racja, zwracam honor częściowo - to znaczy do win wzmacnianych typu porto, madeira ma to sens, bo tam jest większy alkohol i akurat korki w tych starych butlach po prostu robią się za miękkie, dlatego używa się szczypiec. Co do win spokojnych jak petrusy itd. to wystarczą w zupełności wąsy :)