Godzina 5:40 rano. Siedzę na stacji benzynowej i jem hot doga. Zachciało mi się zapakować plecak i podjąć próbę przejścia 100km w 2 dni. Trasa Rzeszów - Przemyśl szlakiem PTTK. #podrozujzwykopem #podroze
@Odbuta od kiedy Tunczyk i Halibut pływają w baltyku? Bo to jedyne ryby z artykułu nadające się do sushi. No wiadomo łosoś ale nigdzie w sklepie nie kupisz dzikiego łososia...
@Odbuta po za tym każdy sklep jest pod opieką sanepidu co za tym idzie weterynarza to wszystko w sklepie ma certyfikaty. Artykuł raczej dotyczy straganów gdzie jest sprzedawana sola w panierce i frytki a Ty siejesz propagandę przeciw sushi ¯_(ツ)_/¯
@jancelek tylko haruka a Kikkoman Kikkomanowi nie równy są butelki 330ml które są bardzo słabe ale są litrówki też Kikkoman ale gdzie indziej produkowany który jest poprostu słaby ale są 20l kartony które już są nawet dobre ( ͡º͜ʖ͡º)
@Rabusek sushi masta musiał dodać do rolki takie Awokado gdyż w połączeniu z Tykwa która jest w środku marynowania w sosie sojowym i cukrze które są konserwantami za hamowało by proces utleniania się ale zepsute nie jest poprostu się utlenilo
Od zawsze jak robię sushi to w porównaniu do tego z restauracji czegoś mu ciągle brakuje... Mam wrażenie, że to przez te glony do owijania, są trochę ciągnące, może coś źle robię? Te w restauracji się je łatwiej i milej, domowe są bardziej zapychające i cięższe do pogryzienia. Jakieś rady? #sushi #gotujzwykopem
@m0rdeczka tak jak Mirek wyżej albo wina samych glonow słabej jakości ponadto czasami nawet na takie Nori Gold można trafić które są gorsze niż Nori Silver
mam zestaw noży Kai Shun z których jestem bardzo zadowolony. Jednak pora je naostrzyć i nie wiem jaką ostrzałkę do nich kupić. Mam w zestawie: - duży santoku, - duży szefa,
@Wloczykij2 kamień wodny odpada bo je zniszczysz Laserowka odpada bo je zniszczysz Osełka odpada bo je zniszczysz Jak byś ich nie chciał ostrzyć tak zniszczysz Jeżeli nie potrafisz ostrzyć to zanieś do kogoś kto to robi bo szkoda noży za 500+
@gdziemojimbuspiatka kolego nie masz pojęcia. Kolega nie chce ostrzyć scyzoryków tylko noże kuchenne do krojenia każdy nóż jest przystosowany do rodzaju krojenia szef kuchni Santoku itd. Jeżeli zetnie za bardzo ostrze już będzie mu się źle na nim pracowało a na lanskim można właśnie scyzoryki ostrzyć ja taki zestaw zajeżdżam w 2 tygodnie nie zajmując się tym na codzień
Ostatnio jedna z Mirabelek podrzuciła mi pomysł na wpis zadając pytanie, jak dokładniej wygląda mój dzień jak zajmuję się 300 kurkami. No to dzisiaj będzie o tym :)
Na początek muszę zaznaczyć, że nie każdy dzień wygląda identycznie. Najwięcej pracy mam we wtorki i w piątki, kiedy to rozwożę jajka po okolicznych sklepach - najluźniej jest w soboty i w niedzielę. Jednak na potrzeby wpisu opisany będzie 'najcięższy' dzień czyli piątek, żeby móc Wam przybliżyć jak to wszystko +/- wygląda od środka ( ͡°͜ʖ͡°)
Ale zanim przejdziemy do samego piątku wspomnieć trzeba o czwartku wieczorem. Wtedy to pakuję jajka z poprzednich dni, aby jutro rano mieć co zawieźć do sklepów. Wydawać by się mogło, że to żadna roboa - ale jednak każde jajko trzeba wziąć w rękę, obejrzeć czy nie jest pęknięte, wytrzeć suchą szmatką ewentualne zanieczyszczenia, wsadzić do wytłaczanki. Potem tą wytłaczankę zamknąć, nakleić naklejkę z facebookiem i wstawić do skrzynki. Pełne skrzynki trzeba odnieść do piwniczki, gdzie oczekują na wyjazd do sklepów. Średnio mając do spakowania 500 jaj z tą czynnością schodzi mi się około 2 godzin
@robertx uderzaj w firmy cateringowe które zajmują się produkcją boxow dietetycznych tylko pamiętaj o konkurencyjnej cenie (✌゚∀゚)☞. Osobiście gotuję w takiej instytucji i praktycznie codziennie schodzi mi ok 60 jaj :) produkując ok 50 boxow dziennie może trafisz lepiej :D
#sushi #wakame #salatka Zdradzi ktoś jak przygotować wakame aby nie waliły tak morzem i rybą? Po zalaniu zimną wodą i pozostawieniu na 10 min, fajnie rosną ale maja posmak i zapach morza i ryb. Oczywiście odcedzam je z wody..
@Vanderwill jest wakame i Goma wakame (te seledynowe z sezamem) jedne i drugie najlepiej polać sosem ponzu (na necie jest dużo przepisów) cytrusowy sos z sake i soja (。◕‿‿◕。)
Ktoś moze jest bardziej doswiadczony w sushi i ma sprawdzony przepis na tamagoyaki omlett? to jest te zolte jako na ryzu pytam bo jak ja ostatnio robilem to bylo czuc jak nalesnik jakis. I moze ktos ma przepis na zaprawe do ryzu taki zeby byl dobry bo ostarnio wyszlo ze bylo za duzo octu #gotujzwykopem #sushi
@Falquan jeżeli chcesz prawdziwe Wasabi to masz szczęście że jesteś w Polsce mamy jedyna w Europie plantacje wasabi pod Radomiem a koszt kilograma to ok 1200zł ( ͡º͜ʖ͡º)
#sushi #wodorosty #wakame Mireczki którzy znają się na temacie, podrzucicie przepis na przystawkę z wodorostów wakame? Taka jak serwowana jest np w 77Sushi. Największy dla mnie problem to jak pozbyć się z nich posmaku morza? Zapachu morza. W suszarni jak je dostaje to tego nie czuć.
#podrozujzwykopem #podroze