mam zestaw noży Kai Shun z których jestem bardzo zadowolony. Jednak pora je naostrzyć i nie wiem jaką ostrzałkę do nich kupić. Mam w zestawie: - duży santoku, - duży szefa, - długi do chleba, - długi do filetowania, - do pomidorów (ząbkowany), - klasyczny mały. Kupiłem je w USA, ale tu są opisane.
@Wloczykij2 kamień wodny odpada bo je zniszczysz Laserowka odpada bo je zniszczysz Osełka odpada bo je zniszczysz Jak byś ich nie chciał ostrzyć tak zniszczysz Jeżeli nie potrafisz ostrzyć to zanieś do kogoś kto to robi bo szkoda noży za 500+
@imiennik: 21/37, raz wychodzi w miarę, raz mam wrażenie ze kamieniem 8k #!$%@? to, co udało mi się zyskać na niższej gradacji i właściwie nie wiem co robię źle ( ͡°͜ʖ͡°)
@Wloczykij2: kup sobie jakiś system ostrzący. Jak ma to obsługiwać także żona( a rozumiem przez to, że żona albo nie chce się babrać w cały proces ostrzenia,) to może jakiś turnbox od lanskyego. jest w miarę prosty i ciężko #!$%@?ć bo pewnie rosyjski tsprof ko2 to będzie już przesada?
@Wloczykij2: JA bym to rozegrał tak: kup kamień wodny, ale dobrej jakości i nie jakiś 15k, tylko 2-stronny 1k/3k 1k poprawi krawędź, a 3k dobrze wstępnie naostrzy do tego stropa (skóra na desce) z pastą zieloną na tanim berechle ćwiczysz ostrzenie (kilka filmików i pół godziny machania da Ci wyczucie co i jak, jak kąt trzymać itd.) Ty używasz kamienia raz na czas a żona niech regularniej na stropie jedzie -
@gdziemojimbuspiatka kolego nie masz pojęcia. Kolega nie chce ostrzyć scyzoryków tylko noże kuchenne do krojenia każdy nóż jest przystosowany do rodzaju krojenia szef kuchni Santoku itd. Jeżeli zetnie za bardzo ostrze już będzie mu się źle na nim pracowało a na lanskim można właśnie scyzoryki ostrzyć ja taki zestaw zajeżdżam w 2 tygodnie nie zajmując się tym na codzień
@imiennik: może się kolego po prostu naucz z tego korzystać. Chciał bym napisać, ze się nie da tego zajechać w dwa tygodnie, ale jak widać zawsze się znajdzie jednostka wybitna. Każda ostrzałka czy zestawem ostrzacym mozna zniszczyć kt. Ale jak się ma noże za x PLN, to trzeba też umieć je ostrzyć. Albo mieć kogoś do ostrzenia, a oo pytał o to jak i czym ostrzyć. Na turnbozie da się ostrzyć
mam zestaw noży Kai Shun z których jestem bardzo zadowolony. Jednak pora je naostrzyć i nie wiem jaką ostrzałkę do nich kupić.
Mam w zestawie:
- duży santoku,
- duży szefa,
- długi do chleba,
- długi do filetowania,
- do pomidorów (ząbkowany),
- klasyczny mały.
Kupiłem je w USA, ale tu są opisane.
https://www.japonskienoze.pl/category/kai-shun
Moglibyście coś polecić. Ostrzyć będzie też żona, więc osełki odpadają.
Dzięki.
źródło: comment_1580918850WsLIhkSOVu2bvoN6QuR9Hg.jpg
PobierzLaserowka odpada bo je zniszczysz
Osełka odpada bo je zniszczysz
Jak byś ich nie chciał ostrzyć tak zniszczysz
Jeżeli nie potrafisz ostrzyć to zanieś do kogoś kto to robi bo szkoda noży za 500+
kup kamień wodny, ale dobrej jakości i nie jakiś 15k, tylko 2-stronny 1k/3k
1k poprawi krawędź, a 3k dobrze wstępnie naostrzy
do tego stropa (skóra na desce) z pastą zieloną
na tanim berechle ćwiczysz ostrzenie (kilka filmików i pół godziny machania da Ci wyczucie co i jak, jak kąt trzymać itd.)
Ty używasz kamienia raz na czas
a żona niech regularniej na stropie jedzie -
Gdzie szukać kogoś takiego np. w Gdyni czy trojmiescie ogólnie?
https://www.youtube.com/watch?v=5CD7M0UZeVM
To jednak trzeba umie ostrzyć czy nie.
Nie wiem ale się wypowiem