@paniczklos: Jeśli sos od Kwasiora, to ja właśnie wczoraj go zmieliłem, ugotowałem i spróbowałem. O smaku wiele nie powiem, bo nie przedarłem się jeszcze przez to piekło ;-)
@Rain_: ja się z nim tylko nie zgadzam w temacie solenia - wg mnie jajka powinno się solić w trakcie. Ale zasada ze zdejmowaniem z ciepła jak najbardziej :)
Mireczki drogie! Robiąc sushi zawsze mam problem z wyborem składników i kończy się to tym, że zawsze jem z tym samym. Macie jakieś pomysły na to co do środka? :) Wiem, że zawsze można menu przeczytać, ale może #gotujzwykopem ma jakieś lepsze pomysły ;-) #sushi
@PoProstuMichal: trochę są nudne. Przerabiałem już np sushi z różnymi składnikami jak np rolki ze stir-fry'em warzywno-mięsnym (wiem, że w Japonii to by nie przeszło ;-) ) @Amelie: też robiłem z makrelą i wędzonym łososiem (trochę ze strachu, trochę ze smaku). California maki spoko - na pewno dzisiaj zrobię (właśnie się ryż ugotował). Dzięki! :)
#kuchnia #wolowina #gotujzwykopem Są dwie szkoły smażenia wołowiny. Wg jednej Wołowiny się nie przyprawia w początkowej fazie smażenia, druga mówi natomiast że przyprawiamy jeszcze przed smażeniem. Ktora z tych szkół jest najwłaściwsza jeśli robię Hamburgery z mielonej wołowiny ?
Mirki, sos do spaghetti każdy zna, ale każdy robi inaczej, szukam takiego najbardziej zajebistego, taki co będę mógł też wykonać samemu. Zdradzicie swoje the best of sos? #gotujzwykopem
Nawet w Ojcu Chrzestnym jest mowa, że spaghetti gotuje się długo :) To jest klucz w dobrym sosie - musi się zredukować. Ja używam tylko cebuli, czosnku, pomidorów i przypraw (sól, pieprz, oregano, łyżeczka cukru) - żadnych marchewek, selerów, oliwek, makreli, mąki czy innych niepotrzebnych dodatków. Jak ugotujesz, to wrzucasz trochę na patelnię, dorzucasz makaron, mieszasz dokładnie, posypujesz parmezanem i gotowe :)
namoczyłem zielonej soczewicy i chcę z tego zrobić kotlety. jakieś przepisy, porady? jak coś to mam jeszcze buraki, ser żółty i oscypki. #gotujzwykopem
@toodrunktofuck: wycziluj, mięsożercy to mięsożercy - mało kto potrafi zrobić wege tak żeby smakowało lepiej niż niewege (patrz burgery wegetariańskie, 90% to ścierwo). Wegetarianie znacznie częściej bywają żałośnie nieśmieszni.
Trzaby tę soczewicę jakoś zmielić, dodać jajka i bułki i próbować smażyć - proporcje dobierać tak żeby się nie rozsypywały. Myślę, że można ją potraktować trochę jak ciecierzycę i robić coś na wzór falafeli. Soli sporo na pewno - ten oscypek
źródło: comment_IUv5zV6EjIZz0hM2UFIJQ4W6d7ltVLXt.jpg
Pobierz