Czy może mi ktoś wyjaśnić na czym polega różnica w doprowadzeniu sieci światłowodowej od tej tradycyjnej - miedzianej? Dlaczego światłowód daje większe możliwości transferu? Nie mogę znaleźć uzasadnienia - przecież w jednym i w drugim sygnał się rozchodzi z tą samą prędkością.
@iksinski: nie modulują po miedzi z tą samą czy tam teoretycznie max możliwą, zakłócenia obniżą przepustowość choćby.Światło bardziej odporne,można szybciej,można kilka włókien równolegle itp Światłowód też z czasem traci właściwości,ale generalnie lepsze medium do przesyłu.No i jako bonus-podczas burzy nie zaindukuje się impuls palący Ci modem
Drogie Mircy, organizuję niespodziankę urodzinową dla różowego i zaprosiłem ludzi do knajpy gdzie nie ma nic do jedzenia.
Jakieś pomysły na to co można zanieść gotowego i co zamówić niestandardowego żeby była radość w narodzie? Jakieś tam paluszki, orzeszki etc to wiadomo, ale może ktoś ma jakieś lepsze pomysły :)
@iksinski: dobrą przekąską są takie niewielkie kwadraty z ciasta francuskiego zapieczone z serem pleśniowym,pomidorkiem koktajlowym i oliwką. oczywiście składniki można modyfikować pod preferencje. Polecam, bo szybko się robi a jest naprawdę smaczne. :) Oczywiście do zrobienia samemu, ale to żadna filozofia! ᶘᵒᴥᵒᶅ
@iksinski mozesz zroboc jakies fajne koreczki. Albo kabanosa grubego zapieczonego w ciescie francuskim, podany jako małe kromeczki do jakiegoś sosu np.
Mireczki? A co można zrobić z dużą ilością papryki? Kupiłem jej kilka kilogramów... Właśnie część się piecze na zupę-krem. Myślałem o jakiejś paście, sosie - coś w stylu tego co robił Kwasior z ostrych - jakieś pomysły? #gotujzwykopem
Mireczki drogie! Robiąc sushi zawsze mam problem z wyborem składników i kończy się to tym, że zawsze jem z tym samym. Macie jakieś pomysły na to co do środka? :) Wiem, że zawsze można menu przeczytać, ale może #gotujzwykopem ma jakieś lepsze pomysły ;-) #sushi
@iksinski: z serkiem Filadelfia, avocado, z paluszkiem krabowym, z Sałata, z pieczoną w tempurze dużą krewetka (pycha), z papryczką ostrą może... Albo z makrelą, wędzonym łososiem (mega intensywny smak, moim zdaniem lepsze niż z surowym). Polecam podczas robienia przejechać palcem po ryżu i zrobić smuge z wasabi, tak wzdłuż gdzie kładziesz rybę, ogórka itp. Mam nadzieję, że trochę pomogłam choć moje składniki też są mało odkrywcze.
@iksinski: w sumie dobre pytanie, ja zawsze wsadzam ogórek, rzodkiew i na zmianę łosoś, tuńczyk, surimi. Można jeszcze marchew w zamian za ogórek, rzodkiew, ale nie bardzo lubię także.
dzisiaj miałem pierwsze starcie z sous vide - robiłem stek tą metodą, bez skomplikowanych urządzeń - termometr w garnku i kuchenka indukcyjna ustawiona na bardzo niski program. Mięso najpierw opaliłem palnikiem, potem hyc do wora ze struną w towarzystwie masła. Temperatura ok 60 stopni, gotowane godzinę. Po wszystkim na bardzo rozgrzaną patelnię na moment. Mięso wyszło dobre, ale nie powaliło. Miało być krwiste, było dobrze 'wysmażone'. Podejrzewam, że albo temperatura na termometrze niekoniecznie
#wykop #administracja