Siemanko :D nurtuje mnie jeden temat a mianowicie chmielenie.Które jest bardziej efektywne? Wrzucanie np. Kilka chmieli po 10g czy jeden chmiel w większej ilości Taki przykład,załóżmy że na wyłączenie palnika 10g mosaic 10g amarillo 10g centennial ------- 30g centennial #piwowarstwo
@flamezz: @bonifacy_pankracy: ale to tylko wtedy kiedy znasz te chmiele. Bo jak wrzucisz co Ci wpadnie to możesz się mocno zdziwić i ciężko będzie wyeliminować ten który wnosi coś nieprzyjemnego. Polecam rozbijać warki na jakieś części i testować różne chmielenie i porównywać.
Mirki z #piwowarstwo szukam od jakiegoś czasu garnka na indukcję do warek ~15 - max 20 litrów. Ktoś warzy takie warki i może polecić konkretny model? Raczej będę robił mniejsze.
@RomeYY: jak warki mają mieć 15-20 litrów to 20L garnek jest za mały, potrzeba minimum 30L. @pisaszbespiura: Chyba że chodzi o garnek który ma mieć ~15 - max 20 litrów to wtedy 10L warki które warzy @TOP___BK
@anagaro zapewne, ale nie wiem czy takie porady dla raczej początkującego piwowara są dobre. Zwłaszcza jak się napali I będzie chciał zrobić RISa 25BLG to w 20L garnku będzie ciężko
@LowcaAndroidow Żeby zrobić 30L pilsa, czy grodzisza starczy 30L garnek, ale jak zatrzesz slody na RISa/Porter bałtycki/Barley Wine itd w garnku który ma taką objętość jak Twoje końcowe piwo? Jak kolega chce warzyc warki około 20L to można mu polecać garnek 20L ale warto dodać że mocnych piw na tym nie zrobi, bo po prostu nie wrzuci więcej jak 7kg slodu I to tez będzie bardzo ciężko mieszać po dolaniu 2L wody
@LowcaAndroidow: racja, napisałem minimum bo nie wiem czemu, ale myślałem o pojemnościach garnków zwiększających się o 10 litrów typu 30, 40, 50L, a nie pomyślałem o garnkach 25L, mój błąd. Zdanie niżej pisałem o 10L warkach w 15L garnku więc nadal wkładasz mi w usta że obj. garnka ma być 2x większa od obj. końcowego piwa czego nigdy nie powiedziałem. Nie rozumiem dlaczego zakładasz że OP będzie warzył 15L APy czy
Mirki mam pytanie. Znacie jakiś sklep piwowarski lub inny, który: a) jest jutro otwarty b) dostanę w nim kapsle do butelek c) znajduje się po lewej stronie Wisły, w którejś z dzielnic: Bielany, Bemowo, Żoliborz, Śródmieście? #warszawa #piwowarstwo #kiciochpyta #pytanie
@Luczexx tylko że puszkę aluminiowa ochrania specjalny lakier. Ale pomijając, bo też myślę że plastiku nie wyczujesz organoleptycznie. Najpierw zamroziles wodę w tym baniaku, a potem przelewales wrzątkiem? Nie popekal Ci? Woda Ci nie rozmarzla?
@RzecznikWykopu tag piwowarstwo jest dla piwowarow domowych żeby omówić receptury, czy inne rzeczy związane z produkcją piwa. Nie pomożemy Ci ze znajdowaniem piw czy ich recenzja. Nie ten tag
Czy istnieje coś takiego jak zbyt duża ilość drożdży do brzeczki? Tak sobie analizuje swoje piwka, robię max 15 litrów a wsypuję zawsze torebkę suchych.
@fenis lepiej nie sypac za dużo drożdży bo po prostu Ci wyjdzie kiepski profil piwa. Już nie pamiętam za jakie wady to odpowiada bo od dawna używam Mr. Malty i używam raczej underpitchingu a nie overpitching bo byłem zdecydowanie niezadowolony zwłaszcza gdy zbierałem cała gestwe do następnego piwa.
#piwowarstwo Robił ktoś New England IPA z marakują? Gdzie ją kupowaliscie i w jakiej postaci? I ogólne pytania do soków/pulp owocowych - kiedy to dodać? Zależy mi nie tylko na smaki ale też na mętności. Coś jak trapeze.
Miraski, czy ktoś z Was ma garnek nierdzewny albo emaliowany i używa go na indukcji? Zastanawiam się nad kupnem, tylko trochę się obawiam czy płyta nie ebnie jak postawię 50L gar ważący już 5kg, dowalę wody i słodu...
@Jackson_Hill zamiast ryzykować, możesz albo sprawdzić specyfikacje techniczna kuchenki, albo kupić taboret gazowy za około 200zl i nie będziesz musiał się martwić
Miseczki z #piwowarstwo , czy ten zestaw nadaje się na 1 warkę? Chciałbym uzyskać coś w stylu Grand imperial porteru od browaru Amber. Piwniczkę, a dokładniej ziemianke mam - panuje tam stała temperatura 9°, chociaż nie wiem jak to będzie podczas największych upałów, bo zainteresowałem się nią, odkąd warzenie zaczęło za mną chodzić. Dziękuję i pozdrawiam (。◕‿‿◕。)
@Baros124 @Zefir_Zdobywca no i ostatnio zamówiłem w Twój browar 8 worków 5kg slodu pale ale, a dostałem wszystkie worki poniżej 5kg, a najmniejszy miał zaledwie 4.5kg licząc już z opakowaniem. Ostatni raz u nich zamawiałem slody, z chmielami nie miałem problemu I są w miarę dobrej cenie więc póki co będę u nich zamawiał, ale zobaczymy co przyszłość przyniesie
@MichalAngel w zależności od stylu bardzo różnie. Ale średnio 5-7h pracy przy warzeniu +1-1.5h przy butelkowaniu. Czas fermentacji 2-3tyg, nagazowania tydzień I ułożenia 1-4tyg. Ale to może bardzo się różnić. Niektóre style można pić już po 2tyg od warzenia a inne dopiero po kilkunastu miesiącach.
@AchtKommaAcht: tylko jak użyłeś drożdży dolnej fermentacji to trzymaj sie temperatury poniżej 10st. Jeśli chodzi o sam proces to jak na "kompletną amatorkę" to i tak jest dobrze ;)
@AchtKommaAcht nie ma żadnej potrzeby przelewania na cichą. No chyba że będziesz chmielil na zimno, albo zbierał gestwe drożdżowa, ale wątpię czy będziesz to robił. Jaki szczep tych drożdży że mają takie widełki temperaturowe? Jak będziesz fermentowal dolniaki powyżej 10st to na pewno będziesz miał niechciane aromaty w piwie.
@AchtKommaAcht nie ma, a żeby mieć klarowniejsze piwo zrób cold crusha czyli wystaw fermentor na kilkanaście godzin do kilku stopni. Drożdże opadna na dno i zlejesz piwo znad nich i będzie klarowne, bez osadu
@AchtKommaAcht rurka to najgorszy wskaźnik ;) poczekaj powiedzmy 3tyg i dopiero sprawdzaj BLG i jak się nie będzie zmienialo to można butelkowac. W34/70 wola raczej 4-8 stopni, ale już czasu nie cofniesz.
@AchtKommaAcht ja bym nie zlewal. Zmierz BLG za 2-3 dni, jak dalej będzie 6 (w co wątpię bo pewnie zejdzie niżej, do 2-4) to wtedy rozmieszaj piwo z wodą z cukrem i zabutelkuj. Tydzień w cieple niech się nagazuje, potem na kilka tygodni do piwnicy (albo innego pomieszczenia w którym masz 5-18 st. C) I można pić :)
@AchtKommaAcht no to ciekawie, bo niby zacierales na wytrawnie, a tu masz team slodyczka. Butelkuj i trzymaj aż się ułoży. Pamiętaj dodać cukier na refermentacje
Za mną trzecia warka i muszę przyznać, że jeśli czegoś nie ulepszę, to chyba porzucę hobby :/ Jestem trochę zniechęcony tym, jak bardzo upierdliwe jest warzenie w małym mieszkanku, a do tego nie smakuje to tak jak bym chciał. Może ktoś pomoże ulepszyć produkcję?
Właśnie otworzyłem na próbę Dunkelweizen (po 10 dniach refermentacji), który robiłem na surowcach z browamatora. Wyszło o wiele za kwaśne, wytrawne. Wygląd i piana
@flamezz a co drożdże maja do wydajności? @Mr_NiceGuy jakbyś podal ile Ci wyszło w L i BLG to byśmy mogli stwierdzic czy coś jest nie tak z wydajnościa. Fakt faktem BA dosyć słabo srutuje, dlatego dosyć szybko przedstawiłem się na srutowanie w domu i od razu wydajność skończyła o 20% do góry. Poza tym możliwe jest ze możesz mieć źle skalibrowany termometr lub refraktometr (ewentualnie areometr, zależy czego używasz)
Zastanawiam się czy nie zrobić jednego dnia dwóch warek w 2 kociołkach lidlowych - nie zaj**bie się? Zastanawiam się z jakim opóźnieniem wystartować drugą, żeby się np wysładzania nie nałożyły. Jedno to bitter 11 a drugie to belgian blond. Bitter jednotemperaturowy, blond z przerwami.
@Jackson_Hill ja kiedyś robiłem na 3 Gary, ale to już potrzebna mi była pomoc kolegi. 2 to spokojnie dasz radę ;) Policz sobie 2h na wysladzanie, zacznij od tego którego krócej będziesz zacieral I będziesz orientacyjnie wiedział kiedy będziesz mógł rozpocząć wysladzanie tego drugiego
@red7000 mi się wydawało że dużo krótsza była jednak do pakietu beer. Mając 2x geek poszliśmy do beer, bo weszliśmy w 2min,a nie w kolejce na 10-15min ;)
@frojdzygmunt @RomeYY ostatnio w podcast'cie Alchemii (jest na YouTube) była długa rozmowa na temat dodawania owoców i innych dodatków do piwa. Polecam posłuchać.