Wpis z mikrobloga

• 1
@MichalAngel w zależności od stylu bardzo różnie. Ale średnio 5-7h pracy przy warzeniu +1-1.5h przy butelkowaniu. Czas fermentacji 2-3tyg, nagazowania tydzień I ułożenia 1-4tyg. Ale to może bardzo się różnić. Niektóre style można pić już po 2tyg od warzenia a inne dopiero po kilkunastu miesiącach.
  • Odpowiedz
@Lrrr: chodzilo o objetosc :D
@MichalAngel: u mnie 6h przy garach, 3 tygodnie fermentacji, tydzień cichej, tydzień cold crash (ok 0-2 stC), i do butelek. Pierwsze odpalam powoli po ok 1msc od zabutelkowania. Troche to trwa, wiec trzeba robic na zapas. Btw, nie ma tu zadnego zlocistego napoju.
  • Odpowiedz
@MichalAngel: pytania jak z urzedu celnego ;) zalezy od gatunku (jest ich z 50), poza barwa jeszcze smak i aromat. Trzeba sie niezle natrudzic zeby w domu zrobic tyskie, pewnie nawet to malo mozliwe przez technologie dostepne w duzym browarze(srutowanie slodu na make, warzenie i rozcienczanie hgb, itp). Do craftowych podobnie, zalezy co porownujesz. Te 2 to typowy brytyjski styl i typowy belgijski, aczkolwiek o belgach mowic typowy to obraza. Craftowych
  • Odpowiedz
@Jackson_Hill urzad celny tez wazy piwo ? Xd. Pytam po prostu z czystej ciekawosci, zastanawia mnie jaki to ma smak i czy jest lepsze czy gorsze niz koncerniaki bo nie wiem czy jest sens sie w to bawic. Jesli gra jest warta swieczki to bym sie zainteresowal tematem i sobie w przyszlosci moze nastawil z 50-100l takiego napoju :P. O ile to jest oczywiscie legalne - musze poczytac, ale dzieki za odp
  • Odpowiedz
@MichalAngel: w UC placisz akcyze od wyprodukowanego alco ale tu moze @BrowarPERUN sie predzej wypowie.

Zalezy jakie masz wymagania smakowe. Jesli Ci podchodza koncerniaki i czasem jakis kraft i jest spoko, to troche szkoda czasu, bo troche w sprzet musisz zainwestowac, opanowac proces i robic kolejne piwa, bo na zrobienie jednego/dwoch piw to nie warto. Ta zabawa jest dla Ciebie jesli chcesz probowac nowych smakow.

Mozesz sprobowac z czym to sie
  • Odpowiedz
@MichalAngel:

O ile to jest oczywiscie legalne

Domowa fermentacja alkoholi (piwo, wino, cydr, miód pitny, itd) jest legalna. Nie można takich produktów sprzedawać (tj. wprowadzać do obrotu) ani destylować (wymrażać też nie).

zastanawia mnie jaki to ma smak i czy jest lepsze czy gorsze niz koncerniaki

Trudno tu ocenić lepsze/gorsze, bo to dramatycznie różne kategorie trunków. Domowe piwo - ma wyrazisty smak i aromat, koncernowe - przypomina gazowaną wodę...

ja myslalem,
  • Odpowiedz
@BrowarPERUN
Dzieki za odp.
Zainteresowal mnie ten temat powiem szczerze, tym bardziej ze piszesz, ze to 100% legalne. Nie chcialbym inwestowac duzych pieniedzy na poczatek, chcialbym wlasnie zobaczyc "z czym to sie je". Piwo lubie, ale nieśmiale musze przyznac, ze lubie tez stan wskazujacy na spozycie, ze tak to ujme hehe. Jako poczatkujacy z podstawowym sprzetem bylbym w stanie uzyskac powiedzmy moc 7% lub wiecej i jednoczesnie zadowalajace walory smakowe ?
  • Odpowiedz