Aktywne Wpisy
drobne_na_taryfe +1536
Mam na parterze bloku takie ekskluziw prywatne przedszkole i kisnę zawsze z imion tych dzieciaków. Nie dość, że są Liam, Mia, Malika, Ruben, Nikolina, Andrea, Chloe (wymawiane tak, jak się pisze) to gurwa biega pośród nich mały, czarny jak smoła Bartek. xD
Anetkia +521
Jako kobieta rzygam już feminatywami. Jestem psychologiem a coraz częściej słyszę "czy psycholoszka już przyjmuje?" Jestem CZŁOWIEKIEM a nie człowiekinią, jestem gościem a nie gościnią. Jestem też OSOBĄ (rodz. żeński), mężczyzna powinien być "OSOBEM"? Do jakiej patologii to prowadzi.
#feminatywy #bekazlewactwa #logikarozowychpaskow #zalesie
#feminatywy #bekazlewactwa #logikarozowychpaskow #zalesie
Lewy bitter 11blg bez. Od teraz zawsze starter do mokrych. Nie, lekkie piwo to nie starter.
#piwowarstwo
a co jest starterem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MichalAngel: u mnie 6h przy garach, 3 tygodnie fermentacji, tydzień cichej, tydzień cold crash (ok 0-2 stC), i do butelek. Pierwsze odpalam powoli po ok 1msc od zabutelkowania. Troche to trwa, wiec trzeba robic na zapas. Btw, nie ma tu zadnego zlocistego napoju.
Zalezy jakie masz wymagania smakowe. Jesli Ci podchodza koncerniaki i czasem jakis kraft i jest spoko, to troche szkoda czasu, bo troche w sprzet musisz zainwestowac, opanowac proces i robic kolejne piwa, bo na zrobienie jednego/dwoch piw to nie warto. Ta zabawa jest dla Ciebie jesli chcesz probowac nowych smakow.
Mozesz sprobowac z czym to sie
Dzieki za obszerne wypowiedzi. Troche mi rozjasniles temat, ja myslalem, ze to sie nastawia jak np.wino, bez praktycznie zadnego nakladu finansowego. Plusy polecialy
Domowa fermentacja alkoholi (piwo, wino, cydr, miód pitny, itd) jest legalna. Nie można takich produktów sprzedawać (tj. wprowadzać do obrotu) ani destylować (wymrażać też nie).
Trudno tu ocenić lepsze/gorsze, bo to dramatycznie różne kategorie trunków. Domowe piwo - ma wyrazisty smak i aromat, koncernowe - przypomina gazowaną wodę...
Dzieki za odp.
Zainteresowal mnie ten temat powiem szczerze, tym bardziej ze piszesz, ze to 100% legalne. Nie chcialbym inwestowac duzych pieniedzy na poczatek, chcialbym wlasnie zobaczyc "z czym to sie je". Piwo lubie, ale nieśmiale musze przyznac, ze lubie tez stan wskazujacy na spozycie, ze tak to ujme hehe. Jako poczatkujacy z podstawowym sprzetem bylbym w stanie uzyskac powiedzmy moc 7% lub wiecej i jednoczesnie zadowalajace walory smakowe ?
da się. Będzie to kosztować trochę więcej, ale da się.
Po wciągnięciu w piwowarstwo paradoksalnie piję znacnzie mniej, niż wcześniej ;)