Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się czy nie zrobić jednego dnia dwóch warek w 2 kociołkach lidlowych - nie zaj**bie się? Zastanawiam się z jakim opóźnieniem wystartować drugą, żeby się np wysładzania nie nałożyły. Jedno to bitter 11 a drugie to belgian blond. Bitter jednotemperaturowy, blond z przerwami.

Robił ktoś taki myk?

#piwowarstwo
  • 7
@Jackson_Hill ja kiedyś robiłem na 3 Gary, ale to już potrzebna mi była pomoc kolegi. 2 to spokojnie dasz radę ;) Policz sobie 2h na wysladzanie, zacznij od tego którego krócej będziesz zacieral I będziesz orientacyjnie wiedział kiedy będziesz mógł rozpocząć wysladzanie tego drugiego
@Toms94: @LowcaAndroidow: 2h na wysladzanie i mycie przed gotowaniem?

Kiedy startować zacieranie drugiego - jak pierwsze będę filtrował?

Będę miał dwa garki, więc nawet na raz mogę odpalić, ale stracę sporo stopni przez mycie po wysładzaniu. Zacierać i wysładzać planuję w tym samym garnku (tych samych dwóch). Zacieranie pewnie podobnie po 80-90min.