Wpis z mikrobloga

jak warki mają mieć 15-20 litrów to 20L garnek jest za mały, potrzeba minimum 30L.


@Toms94: o czym ty piszesz?
jak zaczynałem to na 18 litrowym garnku robiłem standardowe 20 litrowe warki

na 15L trzeba minumum 30L, ludzie #!$%@? są jakieś granice pisania głupot
@anagaro zapewne, ale nie wiem czy takie porady dla raczej początkującego piwowara są dobre. Zwłaszcza jak się napali I będzie chciał zrobić RISa 25BLG to w 20L garnku będzie ciężko
@anagaro z reguły garnki mają kilka litrów zapasu, ten z foty wyżej ma 20 litrów na miarce ale wejdzie tam że 23. Wode też można lać

@Toms94 zarzucasz mi bark grzeczności a ja ci zarzucam pisanie nieprawydy, właśnie skończyłem 30 litrową warke w 36,6l garze Ani przez chwilę nie brakowało mi miejsca, wiec nie mam pojęcia o czym piszesz

Wg twojej porady powinienem mieć 60 litrowy gar
@LowcaAndroidow Żeby zrobić 30L pilsa, czy grodzisza starczy 30L garnek, ale jak zatrzesz slody na RISa/Porter bałtycki/Barley Wine itd w garnku który ma taką objętość jak Twoje końcowe piwo? Jak kolega chce warzyc warki około 20L to można mu polecać garnek 20L ale warto dodać że mocnych piw na tym nie zrobi, bo po prostu nie wrzuci więcej jak 7kg slodu I to tez będzie bardzo ciężko mieszać po dolaniu 2L wody
@LowcaAndroidow: racja, napisałem minimum bo nie wiem czemu, ale myślałem o pojemnościach garnków zwiększających się o 10 litrów typu 30, 40, 50L, a nie pomyślałem o garnkach 25L, mój błąd. Zdanie niżej pisałem o 10L warkach w 15L garnku więc nadal wkładasz mi w usta że obj. garnka ma być 2x większa od obj. końcowego piwa czego nigdy nie powiedziałem. Nie rozumiem dlaczego zakładasz że OP będzie warzył 15L APy czy
@Toms94: ja warzę 12l warki w garnku bodajże 17 litrów i jest optymalnie. 14-15l mam przed gotowaniem, czyli w garnku zostają 2-3 litry zapasu. wcześniej w garnku 7l robiłem warki 5l i niestety to było za mało.