Za mną trzecia warka i muszę przyznać, że jeśli czegoś nie ulepszę, to chyba porzucę hobby :/ Jestem trochę zniechęcony tym, jak bardzo upierdliwe jest warzenie w małym mieszkanku, a do tego nie smakuje to tak jak bym chciał. Może ktoś pomoże ulepszyć produkcję?
Właśnie otworzyłem na próbę Dunkelweizen (po 10 dniach refermentacji), który robiłem na surowcach z browamatora. Wyszło o wiele za kwaśne, wytrawne. Wygląd i piana ok, zapach bez rewelacji. Jest pijalne, ale raczej nie będę się nim chwalił przed znajomymi. Miałem trochę problemów z filtrowaniem i koniec końców efektywność mocno spadła - do 5-6 Blg już po paru litrach. Nie mam pojęcia co jest tutaj winne, bo wydaje mi się, że wszystko robiłem poprawnie (czekałem na ułożenie młóta, filtrowałem powoli, wysładzałem wodą powyżej 70 C). Pytanie do Was, z czego może wynikać bardzo niskie Blg po paru litrach wysładzania? Samo zacieranie starałem się przeprowadzać pedantycznie z termometrem. Zakładam, że to właśnie problemy z filtracją i niskie Blg wpłynęły na słabość piwa, bo nie wygląda na zakażone (zresztą bardzo dbam o higienę).
Może jest jakiś tip do wysładzania, którego nie stosuję?
@sloiczy: chyba nie kwestia przyzwyczajenia, tylko niestety mój błąd. Wydaje mi się, że nie jest to kwestia dzikich drożdży, bo powierzchnia brzeczki wyglądała raczej ok, a poza tym smak nie odrzuca, tylko jest męczący i płytki. Drążyłbym problemy z wysładzaniem. Czy jeśli widzę, że Blg spada zbyt szybko, to warto zawracać to co otrzymałem i sztucznie przedłużać filtrację?
@Mr_NiceGuy: Jak masz takie niskie Blg po paru litrach to może zacieranie pada? Mieszasz często czy nie ruszasz i kontrolujesz temp.? Robisz próbe jodową? Wygrzewasz zacier na końcu 10 minut (76C)? Druga moja rada to nacinanie nożem złoża filtracyjnego - woda szybko znajduje sobie ujście tworząc kanaliki w wiadrze i wysładzanie jest mało efektywne. No i ta woda też cieplejsza jak wyżej - 76C. Poniżej 70C już młóto się zbija.
@Mr_NiceGuy: uuu, przyczyn niskiej wydajności może być wiele. Zmierzyłeś blg pierwszego filtratu, tj. brzeczki przedniej, przed wysladzaniem? To by wiele pomogło w diagnozie. Niski ekstrakt oznaczałby problem z samym zacieraniem, nie filtracją. Slaba efektywność zacierania też może wynikać z wielu przyczyn: niewłaściwego pH zacieru (o co nietrudno na twardej wodzie), braku odpowiednich mikroelementów w wodzie (ale to raczej nie w tym kraju), grubego srutowania (dlatego pożegnałem się z BA, szukając efektywności
@flamezz a co drożdże maja do wydajności? @Mr_NiceGuy jakbyś podal ile Ci wyszło w L i BLG to byśmy mogli stwierdzic czy coś jest nie tak z wydajnościa. Fakt faktem BA dosyć słabo srutuje, dlatego dosyć szybko przedstawiłem się na srutowanie w domu i od razu wydajność skończyła o 20% do góry. Poza tym możliwe jest ze możesz mieć źle skalibrowany termometr lub refraktometr (ewentualnie areometr, zależy czego używasz)
@Mr_NiceGuy: Zauważ, że brzeczka przednia zawsze jest bardzo gęsta (właśnie parę litrów), a podczas wysładzania już szybko ekstrakt spada i to normalne, liczy się końcowe BLG bez którego możemy sobie gdybać o wydajności. A co z poprzednimi warkami było nie tak? Bo weizen może być kwaśny.
@Mr_NiceGuy: kwaśność wynika zapewne z miękkiej wody i użycia słodów palonych które zakwasiły piwo. Płytkość - z niskiego BLG początkowego i dużej ilości cukrów fermentowalnych. Ew. dzikusy zrobiły robotę ( ͡°͜ʖ͡°) Czym sterylizujesz sprzęt? Zdobądź badania wody od wodociągów i zobacz jaka jest twardość i pH - to dużo wyjaśni. Co do podniesienia wydajności to zmień dostawce surowców i zrób mash out podczas zacierania. 45
Dzięki wszystkim za rady! Mam już pierwsze wnioski i odzyskuję zapał (ʘ‿ʘ)
@Peter_Mountain: Staram się mieszać, żeby brzeczka miała w miarę podobną temperaturę w całej objętości. Robię próbę jodową i mash out. Następnym razem spróbuję porobić kanaliki i podgrzać bardziej wodę do wysładzania.
@paradoksik: Wydaje mi się, że brzeczka przednia miała coś koło 16 Blg. Nie jestem pewien jak szybko to powinno spadać, bo jeśli piwo
@Mr_NiceGuy: Z reguły kranówa jest ok, ale zerknij na stronę swoich wodociągów, powinna być informacja o parametrach wody. Ja zamawiam na alepiwo - dobre ceny, dobra wydajność. Ma minus niewygodny sklep i słabe zestawy - więc lepiej swoje receptury. Właśnie często sklepowi autorzy zestawów żeby przycebulić zakładają jakąś ponadprzeciętną wydajność. Również mnie irytowało i zniechęcało gdy mi wychodziły cieńkie piwa albo małe ilości. Przy swoich recepturach kupuję 1kg słodu za 4zł
- Ja na kuchence na dwóch palnikach i mieszam dużo. Jak mam wyznaczoną temp. to gaszę i zostawiam - mam sprawdzone, że trzyma do 20 min. Potem znowu podgrzewam i tak do końca zacierania. - Z surowcami jest często jakiś problem - a to wydajność mała, a to chmiel zwietrzały itp. Ja ze swojej strony polecam Piwowin Radzionków, Ale Piwo, Twój Browar i Centrum Piwowarstwa. - Ja na początku używałem tylko
#wybory #bekazpisu Wiecie dlaczego lubię Gertycha? Bo kocha Polskę. I dlatego, że 16 lat temu obnażył obłudę Kurskiego, który jest odpowiedzialny za obecna propagande TVP, jak i całego PiSu. Ten film to najlepsze, co mogą zobaczyć młodzi wyborcy opozycji, bo PiS młodych wyborców nie ma.
Za mną trzecia warka i muszę przyznać, że jeśli czegoś nie ulepszę, to chyba porzucę hobby :/ Jestem trochę zniechęcony tym, jak bardzo upierdliwe jest warzenie w małym mieszkanku, a do tego nie smakuje to tak jak bym chciał. Może ktoś pomoże ulepszyć produkcję?
Właśnie otworzyłem na próbę Dunkelweizen (po 10 dniach refermentacji), który robiłem na surowcach z browamatora. Wyszło o wiele za kwaśne, wytrawne. Wygląd i piana ok, zapach bez rewelacji. Jest pijalne, ale raczej nie będę się nim chwalił przed znajomymi. Miałem trochę problemów z filtrowaniem i koniec końców efektywność mocno spadła - do 5-6 Blg już po paru litrach. Nie mam pojęcia co jest tutaj winne, bo wydaje mi się, że wszystko robiłem poprawnie (czekałem na ułożenie młóta, filtrowałem powoli, wysładzałem wodą powyżej 70 C). Pytanie do Was, z czego może wynikać bardzo niskie Blg po paru litrach wysładzania? Samo zacieranie starałem się przeprowadzać pedantycznie z termometrem. Zakładam, że to właśnie problemy z filtracją i niskie Blg wpłynęły na słabość piwa, bo nie wygląda na zakażone (zresztą bardzo dbam o higienę).
Może jest jakiś tip do wysładzania, którego nie stosuję?
#piwo #piwowarstwo
Zmierzyłeś blg pierwszego filtratu, tj. brzeczki przedniej, przed wysladzaniem? To by wiele pomogło w diagnozie. Niski ekstrakt oznaczałby problem z samym zacieraniem, nie filtracją.
Slaba efektywność zacierania też może wynikać z wielu przyczyn: niewłaściwego pH zacieru (o co nietrudno na twardej wodzie), braku odpowiednich mikroelementów w wodzie (ale to raczej nie w tym kraju), grubego srutowania (dlatego pożegnałem się z BA, szukając efektywności
@Mr_NiceGuy jakbyś podal ile Ci wyszło w L i BLG to byśmy mogli stwierdzic czy coś jest nie tak z wydajnościa. Fakt faktem BA dosyć słabo srutuje, dlatego dosyć szybko przedstawiłem się na srutowanie w domu i od razu wydajność skończyła o 20% do góry. Poza tym możliwe jest ze możesz mieć źle skalibrowany termometr lub refraktometr (ewentualnie areometr, zależy czego używasz)
A co z poprzednimi warkami było nie tak? Bo weizen może być kwaśny.
Zdobądź badania wody od wodociągów i zobacz jaka jest twardość i pH - to dużo wyjaśni.
Co do podniesienia wydajności to zmień dostawce surowców i zrób mash out podczas zacierania. 45
@Peter_Mountain: Staram się mieszać, żeby brzeczka miała w miarę podobną temperaturę w całej objętości. Robię próbę jodową i mash out. Następnym razem spróbuję porobić kanaliki i podgrzać bardziej wodę do wysładzania.
@paradoksik: Wydaje mi się, że brzeczka przednia miała coś koło 16 Blg. Nie jestem pewien jak szybko to powinno spadać, bo jeśli piwo
- Ja na kuchence na dwóch palnikach i mieszam dużo. Jak mam wyznaczoną temp. to gaszę i zostawiam - mam sprawdzone, że trzyma do 20 min. Potem znowu podgrzewam i tak do końca zacierania.
- Z surowcami jest często jakiś problem - a to wydajność mała, a to chmiel zwietrzały itp. Ja ze swojej strony polecam Piwowin Radzionków, Ale Piwo, Twój Browar i Centrum Piwowarstwa.
- Ja na początku używałem tylko