Klotzmann
Klotzmann
via iOS- 2
#pijesam #cydr
- SoulShredder
- Bubele
Par_Excellence
Par_Excellence
- 0
@SoulShredder: na jakich drożdżach robisz?
Par_Excellence
Par_Excellence
- 0
@SoulShredder: o proszę, nie spodziewałem się klasycznych piwnych :D Widełek temperaturowych przeznaczonych dla nich się trzymasz, czy może hulaj dusza termometru nie ma?
Par_Excellence
Par_Excellence
- 0
@SoulShredder: US-05 tak do 19 stopni powinny fermentować, a S-04 do 22 Celsjuszy, ale to w przypadku piwa. Gdy się fermentuje sok owocowy, to chyba nie ma aż tak dużego znaczenia. Sam cydr fermentowałem dotąd na drożdżach ze sklepów budowlanych i były to wypusty naprawdę świetne. Raz zrobiłem na drożdżach Voss Kveik i muszę przyznać, że delikatny finisz mandarynkowy był ciekawy.
Par_Excellence
Par_Excellence
- 1
W takim razie życzę Ci samych smacznych cyderków i odpalenia G30, bo podobno niezłe cacko. Sam warzę na zwykłym garze, ale kiedyś - kiedy będę już bogaty - sam sobie kupię taki kocioł. Choć jak na razie specjalnego parcia na to nie mam. A na wiedeńskim to przede wszystkim wiedeńskie lagery :)
- SoulShredder