Mirki umiecie ugotować luzem małą porcję ryżu tak ~100g? O ile przy większej ilości 200g jest w miarę ok, to gotując tylko dla siebie 100g ryżu w proporcji do wody około 1.5:1 do 1.8:1 objętościowo, nie mogę tego ogarnąć. Gotuję na najmniejszym możliwym palniku na najmniejszym możliwym ogniu, po paru minutach wody już nie ma, ryż się przypala do dna, chcąc dodać więcej wody wychodzi z tego kupa na rzadko a nie
@Rinter o rany mam to samo... Zawsze wolę ugotować więcej i zrobić następnego dnia jajecznicę z resztką... Ryż do sushi moczę godzinę albo dwie i później 1:1,6 wody, basmati 1:2 bez moczenia... 11-13min bez odkrywania i później jeszcze w garnku 10min... Ale na 100g to zawsze tak jak piszesz, szybciej zaczyna przywierać...
@lunga pewnie! Więcej ryżu niż jajek tak naprawdę, trochę szczypiorku I sriracha i bez chleba, może żadne arcydzieło ale smaczna opcja na zużycie ryżu :)
Kibicowałem #radionowyswiat od samego początku, byłem patronem a w międzyczasie inne Mirki mnie ostrzegali: jak jest M. Jethon to będą krzywe akcje. Olałem podjarany i czekałem na zrealizowanie zapewnień: kontaktu z patronami, wpływem na kształt radia, kontaktem z redaktorami. Doczekałem się: - "wywaleniem" Jedlińskiego (który KU$WA! poświęcał się mega i skręcał nawet meble! pamiętam te posty na zamkniętej grupie) - Patrycja Macjon - out Tymczasem na #radio357 oraz na ich
357 puszcza słaba muzykę. Nowy świat ma dużo fajnych muzycznie audycji. Slucham głównie w weekendy, raczej omijam polityczne dyskusje. Ale no proszę, czy komuś przeszkadzają jakieś śmieszkowie prztyczki w nos dla PiSu? Mi wręcz przeciwnie, z nich się wolę pośmiać niż się złościć (╥﹏╥)
Radzenie sobie dobrze często implikuje też charakter. Trzeba umieć zawalczyć o lepszą pracę i lepszy byt niż mieszkanie z rodzicami. Wiadomo zdarza się tak że ktoś dostał mieszkanie w jakiś sposób, ale wtedy po jego pracy zarobkowej widać czy zadowala się byle czym czy nie. Wiadomo że nie każdy kończył sensowne studia i nie każdy podjął dobry wybór w gimbie kim chce być, ale znam dużo ludzi którzy mimo takich przeciwności mega
Pytanko dotyczące #kimchi #gotowanie 1. Może być kimchi w takim chyba kamionkowym garnku jak do kiszonych ogórków?
2. Zrobiłem pierwszy raz kimchi, nie miałem mąki ryżowej jak dostać, dałem ziemniaczaną, w przepisie było tylko 2 łyżki jej będzie to w ogóle jakoś smakować czy ta ryżowa to "must have" I będzie duża różnica?
@Kedamik Najbardziej zależy od temperatury pomieszczenia, jak robiłam latem to 2.5 dnia a zimą to 5 dni, kwasowość podobna. Najlepiej po upływie dwóch dni próbować jak smakuje.
@ivan777 basmati marka obojętna byle z Indii. Np Laila, Tilda albo kilka innych. Do sushi jest spoko z kuchni świata koshihikari albo sakura bodajże. A tak typowo marketowe to moim zdaniem żaden :(
Jakieś fajne winko, egri bikaver osobiście lubię, 2-3 łyżki miodu, skórka pomarańczy, sok z jednej pomarańczy, 2 gwiazdki anyżu, laska cynamonu, 7 goździków, 7 sztuk zielonego kardamonu, trochę rozgniecionego, i obowiązkowo imbir, kilka plasterków. Do tego jak na zdjęciu, kawałki pomarańczy z wkłutymi goździkami ᕦ(òóˇ)ᕤ
Zrobiłem #kimchi jednak gochugaru, które miałem nie było bardzo ostre. Spróbowałem po 2 dniach i jednak ostrości prawie nie ma. Wpadłem na pomysł, żeby so każdego słoika dodać odrobinę chilli w proszku, czy to będzie duży grzech? ( ͡°͜ʖ͡°)
@dywanwewzorki tez mi tak kiedyś wyszło - miałam dwie paczki gochugaru jednej marki i jedna była bardzo ostra a druga łagodna. Wyglądały prawie tak samo, na opakowaniu te same znaczki,, poza kolorem samej papryki, ta łagodna miała czerwony kolor wpadający lekko w pomarańczowy, ceglasty. Druga czerwona bardziej jak róża. Ja zrezygnowałam z doprawiania bo było bardzo lekko pikantne, więc mogłam poczęstować znajomych którzy nie lubią tak ostrego jedzenia tak bardzo jak
Jaki gadżet, element w kuchni, wyposażenie przyda się osobie, która ma zapał do gotownania i chce sięuczyć? Szukam czegos ciekawego na prezent. Cena do 100 zl. #gotujzwykopem #gotowanie #kuchnia
Mam kilkadziesiąt kilogramów ryżu białego (nie pytajcie ( ͡º͜ʖ͡º) ) i pasuje mi coś z tym robić xD polecacie jakieś gotowe miksy przypraw/sosów gdzie tylko walne do tego + jakiś kurczak i będzie to dobre? ewentualnie poddajcie jakieś pomysły co przyrządzić z tego ( ͡°͜ʖ͡°)
@TadzioNorek na twoim miejscu bym rozdała trochę, jak będziesz ryż jadł jako główne węgle do każdego obiadu przez rok to nie zjesz. Lepiej jeść różnorodnie :p a z ryżu możesz dużo zrobić, od ryżu z jabłkami po każdy obiad ever... Można chyba też zwierzakom gotować szamkę z ryżem.
Też miałam mole, ja miałam w orzechach włoskich... Akurat pod biurkiem, i szły po ścianie do światła (╥﹏╥) Większość jedzenia poszła do kosza :( teraz też mam wszystko w szklanych słoikach tak jak ktoś pisał. U mnie jeszcze przez kilka miesięcy znajdywalam pojedyncze mole co wychodziły z niewiadomych mi miejsc ale się na szczęście skończyło z pół roku temu. Miałam mega moralniaka po wyrzuceniu takiej ilości jedzenia no
Prawdziwy mężczyzna jak zobaczy fajną foczke flonderke to po prostu bierze jak swoje, a nie bawi sie w podchody jak jakiś wykopek, który kraszuje 4 lata swoją ulubienice
#ryz #biedronka #gotowanie #kuchniaazjatycka
źródło: comment_16179884349eQfIHbXak9Yemj8YphlLp.jpg
Pobierz