Jedną z rzeczy, które zaskoczyły mnie w Czechach, jest dobry chleb: nawet ten kupiony w mniejszych marketach typu Albert czy Billa jest dobry, tak jak chleb u nas był dawniej. Kupuję jeden bochenek, pakuję do papierowej torebki i starcza mi na kilka dni. Przez ten czas trochę wyschnie, ale za to nabiera smaku. Bardzo się cieszę, że Czesi nie gonią za nowościami tak jak Polacy. W przypadku chleba wychodzi to tylko na
Na przykład pieczywo mrożone. Może być tak tanie, ponieważ samo ciasto powstaje w dużych wytwórniach, zaopatrujących wielu odbiorców. Takich jak Inter Europol w Markach pod Warszawą. Osiągają efekt skali niedostępny dla małych lokalnych piekarni. Do hipermarketów trafiają już uformowane zamrożone bułeczki lub chleb i tam tylko się je piecze. Żeby wstawić piec, wystarczy kilkanaście metrów kwadratowych powierzchni. To dla małych piekarzy najgroźniejszy konkurent.
Sama prawda, miałem praktyki w podobnej wytwórni, bo ciężko
@Edisonof: Od siebie raczej nie, ale zasady BHP nie są przestrzegane. To znaczy są, ale nie tak jak byście tego chcieli. W chlebie różne ciekawe rzeczy można znaleźć. Pieczywo lądujące na podłodze jest bardzo częstym zjawiskiem. Problemem są też szkodniki.
@Bryndall: U mnie na końcu ulicy była taka mała piekarnia. Pieczywo nie było jakieś wymyślne, piekli podstawowe pieczywo które ludzie jedzą na co dzień. Piekarnia funkcjonowała odkąd pamiętam, aż dosłownie przed kilkoma tygodniami ją zamknęli. Ceny surowców zrobiły swoje, małe piekarnie które dostarczają pieczywo tylko lokalnie obecnie mają kłopoty.
Kiedyś rozmawiałem z kierownikiem jednej piekarni, facet specjalnie bystry nie był ale na swoim fach się znał. Mówił, że największym problemem dzisiejszych
Ja polecam wszystkim zakupić maszynkę do chleba. Niestety jest to wydatek rzędu 100-200zł, ale chleb jest naprawde dużo lepszy niż ten sklepowy. Roboty przy pieczeniu dużo nie ma gdyż wrzucamy składniki i on miesza i piecze sam. Przynajmniej wiemy co w nim jest..
@DwaKolory: Moj Zelmerowski ma 450W, pieczenie trwa jakieś ~1,5h do tego mieszanie ciasta z 40 minut. Jeżeli o sam chleb chodzi to jest o wiele "Pełniejszy", nie jest pusty w środku tylko widać że jest to prawdziwy chleb. Jeżeli chodzi o walory smakowe, bardzo dobry, smakuje zupełnie inaczej niż większość sklepowych i możesz do niego dodać tyle ziaren ile Ci sie podoba :)
@Bartosh1: A jesteś zadowolony z tego chleba? Pytam, bo sam planuję takie coś sobie kupić, ale nie wiem ile w tym wychwalaniu takiej maszynki przez ludzi jest prawdy, a ile tekstów z "telezakupów" :)
Pracowałem pół roku w piekarni i powiem wam, że do ciasta dosypywano więcej "spulchniaczy", "polepszaczy" niż każdy z was mógł by przypuszczać. Palenie papierosów przy formowania bochenków było rzeczą "oczywistą" a ludzie i tak chwalili chleb.
@POSTER: Ja również pracowałem w piekarni dorywczo przy krojeniu chleba i powiem Wam że to że chleb spadnie gdzieś tam na podłoge i poleży to nie dyskwalifikuje go do dalszej sprzedaży. Rzucanie pieczywem, dotykanie brudnymi rękami przez pracowników na porzadku dziennym.. NIestety, coraz ciężej szanować chleb po tym co tam widziałem.
Wiecie może gdzie we Wrocławiu można dostać dobry chleb? Powtarzam, dobry, a oznacza to, że gdyby wasza babcia żyjąca w góralskiej chacie skosztowała gryza owego pieczywa rzekła by "zajebisty!".
Ja od dawna nie mogę znaleźć w sklepach dobrego chleba. Ostatnio był wykop o pieczeniu chleba w domu - mój zaczyn ma już 3 dni, w niedzielę będę piekł! ;].
Komentarze (61)
najlepsze
A widzę, że obie nazwy "poprawne":
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czeski_pi%C5%82karz
Komentarz usunięty przez moderatora
Sama prawda, miałem praktyki w podobnej wytwórni, bo ciężko
Kiedyś rozmawiałem z kierownikiem jednej piekarni, facet specjalnie bystry nie był ale na swoim fach się znał. Mówił, że największym problemem dzisiejszych
edit: jeszcze dodam, że wydaje mi się że
I jeszcze powiedz ile to pobiera prądu ;)
Cool story ?
Dobry chleb (jak i dużo innych dobrych rzeczy, np. wędliny) sprzedają też w EPI, ale tam konkretów nie znam.