Podrabiana oliwa z oliwek. W UE liczba oszustw osiągnęła rekordowy poziom
W pierwszym kwartale tego roku w UE odnotowano rekordową liczbę przypadków oszustw i niewłaściwego etykietowania oliwy z oliwek. Presja inflacyjna spowodowała wzrost liczby oszustw (koszt oliwy z oliwek wzrósł ponad dwukrotnie od 2018 r.)
Szewczenko z- #
- #
- #
- #
- #
- 102
- Odpowiedz
Komentarze (102)
najlepsze
@PrezesBoss: bo coraz częściej oliwy są kupażowane, czyli np. biorą 1/3 oliwek z Hiszpanii, 1/3 z Włoch i 1/3 z Grecji i je mieszają. Mogą być różne proporcje i więcej rodzajów oliwek, a nawet skład może się różnić w zależności, w które fabryce to robią. Więc dlatego piszą, że wyprodukowane w UE, bo na to pozwala mu w tym przypadku
Różnica w smaku jest.
@mocten: Jeśli chodzi o Włochy i oliwę to kiedyś był taki dokument o podrabianej żywności gdzie mieli specjalne oddziały policji lub carabinieri (nie pamiętam) które były uczone do tego żeby rozpoznawać smak podrabianej oliwy. Tak samo coś takiego było z pomidorowymi przetworami gdzie jakieś podrabiane puszki z Afryki przemycali.
U nas za 1 l w ciemnej szklanej butelce dałem około 40 złotych.
Zastanawiałem się właśnie jakiś czas temu, jak oni to robią że u nas jest sporo tańsza i z zewnątrz wydawała się dużo lepszej jakości.
Dodatkowo masz stare informację kolego, jeżeli chodzi o żywność to mają dużo droższą niż w Polsce :)
@Westerplatte: Wiedziałeś, że jesteśmy jednym z największych (drugie miejsce w EU!) producentów borówek? A w sklepach jak są nasze to koszmarnie drogie, a jeżeli tańsze to zagraniczne (np. Bułgarskie). Dziwne, co nie? Pewnie dlatego, że większość produkcji leci na eksport który jest bardziej opłacalny i chłonny, niż rodzimy rynek. Grecja ma niecałe
1. Harvest dates: Unlike wine, olive oil gets worse with age. Look for bottles that clearly indicate a harvest date. The harvest date should ideally be within 10 months. Unfortunately, best by dates are not accurate alone, as the best by date is tracked as of when the oil was filled in the bottle, not when it was pressed.
2. Variety indicators: There's 1600 types of olives around the world, and each one will give you a different tasting oil. Look for the varieties that are being used to make your olive oil.
3. Non transparent containers: Oxygen, heat, and light are the three enemies of olive oil. Some bottles look fancier when they're clear glass, but the oil inside will probably have gone BAD due to light exposure. Unless you buy it in a box, do not buy clear glass. Tin is always preferred!
There's
https://www.carrefour.es/supermercado/aceite-de-oliva-virgen-extra-maestros-de-hojiblanca-1-l/R-520660337/p
https://www.carrefour.es/supermercado/aceite-de-oliva-virgen-extra-ecologico-oro-de-genave-75-cl/R-520660275/p
https://www.carrefour.es/supermercado/aceite-de-oliva-virgen-extra-picual-oro-bailen-500-ml/R-577501579/p