Podrabiana oliwa z oliwek. W UE liczba oszustw osiągnęła rekordowy poziom

W pierwszym kwartale tego roku w UE odnotowano rekordową liczbę przypadków oszustw i niewłaściwego etykietowania oliwy z oliwek. Presja inflacyjna spowodowała wzrost liczby oszustw (koszt oliwy z oliwek wzrósł ponad dwukrotnie od 2018 r.)
- #
- #
- #
- #
- #
- 102
- Odpowiedz
Komentarze (102)
najlepsze
@PrezesBoss: bo coraz częściej oliwy są kupażowane, czyli np. biorą 1/3 oliwek z Hiszpanii, 1/3 z Włoch i 1/3 z Grecji i je mieszają. Mogą być różne proporcje i więcej rodzajów oliwek, a nawet skład może się różnić w zależności, w które fabryce to robią. Więc dlatego piszą, że wyprodukowane w UE, bo na to pozwala mu w tym przypadku
źródło: temp_file5722358009685305129
PobierzRóżnica w smaku jest.
źródło: oliva1
Pobierz@mocten: Jeśli chodzi o Włochy i oliwę to kiedyś był taki dokument o podrabianej żywności gdzie mieli specjalne oddziały policji lub carabinieri (nie pamiętam) które były uczone do tego żeby rozpoznawać smak podrabianej oliwy. Tak samo coś takiego było z pomidorowymi przetworami gdzie jakieś podrabiane puszki z Afryki przemycali.