Gotuj z WYKOPEM - Tortilla
Składniki:
[mięso]
- mięso mielone (najlepiej z indyka)
- przyprawa do gyrosa
[ciasto]
- mąka
- olej
- sól
- cukier
- woda (ciepła - lepiej się ugniata)
[sos]
- jogurt naturalny
- majonez
- ketchup
- czosnek
- cukier
[sałatka]
- ogórek
- kapusta pekińska
- pomidor
1. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą do gyrosa. Najlepiej je przykryć i od czasu do czasu pomieszać. Smażymy je około 8-10 minut.
2. Do pół kilograma mąki wlewamy 5 łyżek oleju i ćwierć szklanki ciepłej wody. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy (nie może się kleić do rąk - jak się klei dodać trochę oleju)
3. Do 300 gram jogurtu dodajemy 3 łyżki majonezu, odrobinę czosnku (kto ile lubi) i szczyptę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
4. Kroimy drobno kapustę pekińską, ogórka i pomidora.
5. Z ciasta "wyrywamy" garść masy i wałkujemy na blacie do uzyskania bardzo cienkiego placka.
6. Placek wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (WAŻNE aby była dobrze rozgrzana aby ciasto się nie przykleiło) na ok 20 sekund a następnie przewracamy go na 2gą stronę i trzymamy też ok 20sekund. Placek musi zrobić się suchy a na jego powierzchni postaną lekkie przebarwienia - łatki. Mogą też powstawać bąble ale wszystko jest ok.
7. Zrzucamy placek na talerz, smarujemy sosem, dodajemy mięso i sałatkę, zwijamy i gotowe :-)
Przepraszam, że nie dodałem zdjęcia gotowej tortilli ale byłem zbyt głodny :)
Komentarze (97)
najlepsze