nie zrozumiałeś. Tak jak kiedyś mięso było wyznacznikiem statusu, tak samo będzie teraz przez tych debili.
@RexxarHell: Debili, bo dobrowolnie zrezygnowali z jedzenia mięsa z racji swoich poglądów? I co? Dzięki temu, że garść ludzi woli wegańskie odpowiedniki mięsa, to zwykłe mięso stanie się wyznacznikiem statusu?
Dlatego wegańskie żarcie najlepiej zamawiać w wegańskiej knajpie a nie w sieciowym fast foodzie. W hindusie wegańskie odpowiedniki też nie są najgorsze i pomimo, że jem mięso, to od czasu do czasu zamówię warzywa albo soczewicę. W ogóle trzeba mieć jakieś pojęcie o odżywianiu, aby wybierać zdrowszą alternatywę. Taki falafel np. niczym nie różni się od KFC, ale taki hummus, który nie jest smażony w oleju palmowym już jest OK.
Boze jaki gowniany artykul. Szczerze to liczylam na jakas merytoryczna analize skladu tych produktow i ocene pod wzgledem poziomu przetworzenia jak i zdrowotnosci poszczegolnych skladnikow, a tutaj dzban autor pisze, ze wege cos tam ma wiecej soli i tyle samo tluszczy, czy kalorii xD? Co to ma w ogole do zdrowotnosci produktu? Uwaga teraz moj claim idac logika tego dzbana - ryz z gotowana marchewka nie jest jakos bardziej zdrowszy od ciastek,
@agnieszka-baum tyle komentarzy i dopiero ten dotyka tego tematu, że ten artykuł to gówno które nie ma nic wspólnego z merytoryka/ważeniem tego zdrowego wg jakichś obiektywnych wytycznych
No czego bym się spodziewał po wykopkach, tego że czytają artykuły? XDDdd widzę mięso, widzę weganskie i już wiem by szkalować
olej rzepakowy - jeśli podgrzany (np. trzeba usmażyć to roślinne jedzenie) - to bardzo niezdrowy.
@Elmaak: Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę, ale olej rzepakowy jak najbardziej się nadaje do smażenia - głównie kwasy jednonienasycone i wysoka temperatura dymienia ok 205 stopni. To słonecznikowy powinno się jeść tylko na zimno.
@Gigamesh: OP prowadzi jakąś swoją krucjatę przeciwko weganon więc wrzuci cokolwiek mu się pod rękę nasunie xDD Ostatnio został publicznie zaorany więc stara się desperacko odkuć ( ͡°͜ʖ͡°)
@AIicja dupa jasiu, gadki o tym że to zdrowsze było od groma.
@Zwardi: "gadki" w sensie co? Racjonalizacje czy inne halucynacje wegetarian? Przecież oczywiste że z posiłków w diecie wegetariańskiej trudniej jest dostarczyć wszystkie potrzebne wartości odżywcze bo względem standardowej jest tylko i wyłącznie ograniczona, więc trudno było by ją określić zdrowszą. Bilans kaloryczny to zupełnie inna historia, albo to czy ktoś je fast-foody, bo na tym się chyba opierają ci
Gorsze też nie są: fastfoody to fastfoody, a przynajmniej nie musi umierać w cierpieniach jakiś zwierzak. Jeśli smakują podobnie a reprezentują podobne wartości odżywcze i aspekty zdrowotne to chyba mimo wszystko na plus.
ograniczyłem o 95% jedzenie mięsa i produktów odzwierzęcych z powodów zdrowotno-jelitowych i moje obserwacje po ponad roku: - strasznie dużo w tym wszystkim niepotrzebnych emocji - chcesz? jedz. nie chcesz? nie jedz! - jest mnóstwo pysznych plant-based dań nieudających mięsa - zagraniczny youtube pęka w szwach od inspiracji - cała kuchnia jest oparta o kilka podstawowych smaków (płatki drożdżowe!) i da się jeść bardzo bardzo smacznie - 3/4 wegańskich knajp dodaje do
@xawoger: cóż, dziesiątki lat temu nasi przodkowie też jedli mięso nie częściej niż raz w tygodniu, bo było drogie
potem ktoś wymyślił ekstensywne hodowle zorientowane na zysk, a nie zdrowie i aspekty środowiskowe, duża podaż spowodowała obniżkę ceny, został wygenerowany duży popyt, a jakością przestano się przejmować
1. Nie o zdrowie chodzi w diecie wegańskiej, dieta to nawet trochę złe słowo, bo nie o dietę chodzi, tylko o styl życia - w końcu niewykorzystywanie skórzanych czy wełnianych produktów to żadna dieta; tak są weganie którzy mówią że dla zdrowia są wege, ale mnie jako roślinożercę trochę śmieszą tacy ludzie, ale whatever, jesli skutek jest taki sam to kim jestem żeby oceniać kogoś pobudki 2. Nie trzeba jeść takich produktów,
W artykule nie ma nawet namiastki jakichkolwiek badań, tylko opinie autora. A po drugie, oceniane są całe kanapki (Impossible whopper vs tradycyjny whopper) a nie same zamienniki mięsa.
Nie żeby coś, ale nie każdy weganin zostaje weganinem żeby się zdrowiej odżywiać xD przecież większość wegańskich produktów przetworzonych ma syf w składzie, więc o co chodzi xD
@SpokojnyLudzik i walczyć o życie każdego dnia. Ale to nie ma wpływu na to co napisałem. Dzięki temu że je jemy ich jest więcej. Więcej w ogóle doświadcza cudu egzystencji.
Ja nie rozumiem tego wymuszonego tworzenia wegańskich potraw naśladujących smak ich mięsnych pierwowzorów. Byłem parę razy w wegańskich knajpach, próbowałem w nich wegańskich burgerów (innych potraw też) i były naprawdę smaczne. Ale nie smakowały i nawet nie próbowały smakować jak mięso.
Raz spróbowałem wegańskiego burgera w burger king - miał być nie do odróżnienia od wołowego. Różnica była jednak wyraźna - miał przyjemniejszą konsystencję od tej mięsnej tektury, którą nazywają wołowiną, ale
@strach_overflow: bo są ludzie, którzy lubią smak mięsa, ale nie chcą go jeść ze względów ideologicznych - na przykład :) i dla takich ludzi są te produkty
Cóż, wysoko przetworzone żarcie stworzone przez człowieka nigdy nie będzie lepsze od natury. Wystarczy spojrzeć na składy tych zamienników mięsa: soja, skrobia, oleje roślinne, gumy ksantanowe i konserwanty. Samo zdrowie. Już nie mówię, jakie szkody dla planety (gleby, pszczół) przynoszą masowe agrokultury chociażby soi. Kto nie wierzy niech sobie spojrzy na wieloletnich wegan i wyciągnie wnioski, co robi z człowiekiem oszukiwanie biologii.
Przecież w nich nie chodzi o zdrowie ale o smak, ekologię i poglądy na cierpienia zwierząt. A najnowsze osiagniecia w tej kwestii podobno są tak dobre, że trudno odróżnić burgera wege od mięsnego, tyle, że póki co ta odmiana wege bardzo droga.
Poproszę wegańskiego schabowego smażonego na wegańskim smalcu, do tego pyzy z wegańskim mięsem w sosie z wegańskiej wody po gotowaniu sojowych parówek ( ͡°͜ʖ͡°)
Komentarze (247)
najlepsze
@FLAC: Czyli jesteś biedakiem umysłowym, no okej
@RexxarHell: Debili, bo dobrowolnie zrezygnowali z jedzenia mięsa z racji swoich poglądów? I co? Dzięki temu, że garść ludzi woli wegańskie odpowiedniki mięsa, to zwykłe mięso stanie się wyznacznikiem statusu?
A dlaczego mieliby nie nazywać tak produktów, które w swoim założeniu mają spełniać rolę steka, tylko w wersji wegańskiej?
Uwaga teraz moj claim idac logika tego dzbana - ryz z gotowana marchewka nie jest jakos bardziej zdrowszy od ciastek,
No czego bym się spodziewał po wykopkach, tego że czytają artykuły? XDDdd widzę mięso, widzę weganskie i już wiem by szkalować
@Elmaak: Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę, ale olej rzepakowy jak najbardziej się nadaje do smażenia - głównie kwasy jednonienasycone i wysoka temperatura dymienia ok 205 stopni. To słonecznikowy powinno się jeść tylko na zimno.
Wielkie odkrycie elity internetu.
@Zwardi: "gadki" w sensie co? Racjonalizacje czy inne halucynacje wegetarian? Przecież oczywiste że z posiłków w diecie wegetariańskiej trudniej jest dostarczyć wszystkie potrzebne wartości odżywcze bo względem standardowej jest tylko i wyłącznie ograniczona, więc trudno było by ją określić zdrowszą. Bilans kaloryczny to zupełnie inna historia, albo to czy ktoś je fast-foody, bo na tym się chyba opierają ci
Takie patologue jak mowisz to sa wlasnie w nolnejmowych budach z kebabem
Ok, ok. Ale czy są gorsze? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
- strasznie dużo w tym wszystkim niepotrzebnych emocji - chcesz? jedz. nie chcesz? nie jedz!
- jest mnóstwo pysznych plant-based dań nieudających mięsa - zagraniczny youtube pęka w szwach od inspiracji
- cała kuchnia jest oparta o kilka podstawowych smaków (płatki drożdżowe!) i da się jeść bardzo bardzo smacznie
- 3/4 wegańskich knajp dodaje do
potem ktoś wymyślił ekstensywne hodowle zorientowane na zysk, a nie zdrowie i aspekty środowiskowe, duża podaż spowodowała obniżkę ceny, został wygenerowany duży popyt, a jakością przestano się przejmować
2. Nie trzeba jeść takich produktów,
Raz spróbowałem wegańskiego burgera w burger king - miał być nie do odróżnienia od wołowego. Różnica była jednak wyraźna - miał przyjemniejszą konsystencję od tej mięsnej tektury, którą nazywają wołowiną, ale
A najnowsze osiagniecia w tej kwestii podobno są tak dobre, że trudno odróżnić burgera wege od mięsnego, tyle, że póki co ta odmiana wege bardzo droga.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Poproszę wegańskiego schabowego smażonego na wegańskim smalcu, do tego pyzy z wegańskim mięsem w sosie z wegańskiej wody po gotowaniu sojowych parówek ( ͡° ͜ʖ ͡°)