Fałszerze miodu: to już niemal plaga. Kto go podrabia?
Zbiory miodu na świecie stale się zmniejszają, cierpią na tym hodowcy, a także klimat na Ziemi. Tymczasem fałszerze działają w najlepsze. Jak się ich pozbyć –i jak rozpoznać podrabiany miód? W jednym z badań w UK spośród 11 próbek aż 10 miało domieszki substancji, które nigdy nie powinny znaleźć...
HaHard z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 123
Komentarze (123)
najlepsze
@MarianoaItaliano: czy ja wiem? Nawet tani biedronkowy miód po 30 zł za 2.5 kg mi normalnie skrystalizował, więc sama krystalizacja to nie jest wyznacznik, albo taniego biedronkowego miodu nikt nie podrabia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W każdym mieście są handlarze miodu. Sprzedają miody o milionach smaków do których sami robią etykietki w domowym zaciszu, nielegalnie, na OLX, FB, na jarmarkach i wciskają ludziom że to ekologiczne miody. Nikogo nie interesuje że taki cwaniak nie ma pasieki a miody nie mają żadnego producenta tylko jak muchy do gówna lecą i płacą 40 zł za słoik tego gównianego cukru które przy miodzie nawet nie
Taki konsumpcyjny krajowy to chyba 22 czy 25 rodzice placili, nie pamietam juz dokladnie.
Komentarz usunięty przez moderatora
1. "Mieszanka miodów z krajów EU, Ukrainy i innych" - jedzie sobie np. koleją cysterna miodu z Chin (najczęściej z normą zawartości antybiotyków przekroczoną o kilka tys.%[taki klimat] i 20% domieszką syropu glukozowo-fruktozowego), po drodze dolewamy słoik miodu z Ukrainy, w Polsce dolewamy słoik miodu naszego i mamy pierwszy typ mieszanki
2. Płynie sobie zbiornik miodu na Cypr (taki
Kilka
@bigbuck: chyba zależy od rejonu, ja też płacę 35/40 od pszczelarza z rodziny
Miód to syrop fruktozowo-glukozowy+woda+ pojedyncze procenty innych składników.
I nie - miód nie leczy.
fuj fuj
Miody też między sobą się różnią
@farara: skądś się cukier bierze. W górach są przecież kopalnie cukru (tak jak i kopalnie soli).