Nie wiem jakie jest dobre rozwiązanie ale szczerze mówiąc czasem jak kupuje niektóre napoje czy soki to aż mi się niedobrze robi od tego stężenia cukru. Z drugiej strony niech każdy je i pije co chce.
Chory świat. Tylko zakazy, nakazy i "grodzenie" bydła, które ma żreć, żyć jak przykazali, dawać się wydoić i zdechnąć w oczekiwanym momencie. Edukowanie społeczeństwa? Branie odpowiedzialności za swoje wybory życiowe? A komu to potrzebne, a dlaczego?
Czy cukier w nadmiarze jest szkodliwy? Jasne, że tak. Więc mocno ograniczyłem jego spożycie. Rocket science normalnie, nie wiem jak bez "pomocy" państwa mi się to udało...
Gdyby te podatki jeszcze szły na coś konkretnego i potrzebnego, jak edukacja. Tylko pójdą na obietnice wyborcze i propagandę i nie tyczy się to tylko obecnego rządu, który w rekordowy sposób wykorzystuje podatki, do kradzieży
Ja bym zaczął od wprowadzenia spójnych oznaczeń na wszystkich produktach, tak jak to jest na przykład w Stanach. Co z tego, że w teorii wszystko jest na etykietach, skoro każdy producent ma je w innym formacie, często ukryte gdzieś małym drukiem. W praktyce znalezienie i przeliczenie wszystkiego w sklepie to optymistycznie, dodatkowe kilkanaście minut do zakupów.
To czy ktoś będzie na to zwracał uwagę to już jego problem, ale dobrze by było
@myotisblythii: strasznie mnie #!$%@?, jak producent wskazuje, ile JEGO ZDANIEM jest porcji w tym opakowaniu. Interesuje mnie informacja, ile tego jest w całości, sam sobie podzielę przez 2/3/4../tysiuńc wedle własnego uznania. A jeszcze bardziej ile kalorii / 100g jest w gotowym produkcie ( w sensie po dodaniu wody, która ma 0kcal ). NIE, ja chcę wiedzieć, ile te opakowanie ma kalorii, nie ważne czy zaleję w nie 100ml czy 10L wody.
@myotisblythii: co do idei - słusznie, ale w temacie cukru powoływanie się na przykład USA jest troszeczkę niezręczne. U nich przepis na dowolny deser i dowolne danie cukiernicze sprowadza się do wzięcia skłądników niezbędnych do powstania danego deseru i dosypania min. równoważnej wagowo ilości cukru. Gotowy produkt należy obtoczyć minimum ćwierćcalową warstwą cukrowego lukru, obtoczyć w cukrze i dla przyozdobienia posypać solidnie cukrem
Jak zwykle wszystko od dupy strony. A może zamiast nakładać na wszystko w #!$%@? podatków, pomyśleć nad zakazem #!$%@? ton cukru i soli do gotowej żywności? Co innego domowy placek a co innego batony i inne czekoladopodobne gówna.
Komentarze (396)
najlepsze
Edukowanie społeczeństwa? Branie odpowiedzialności za swoje wybory życiowe? A komu to potrzebne, a dlaczego?
Czy cukier w nadmiarze jest szkodliwy? Jasne, że tak. Więc mocno ograniczyłem jego spożycie. Rocket science normalnie, nie wiem jak bez "pomocy" państwa mi się to udało...
To czy ktoś będzie na to zwracał uwagę to już jego problem, ale dobrze by było
@myotisblythii: co do idei - słusznie, ale w temacie cukru powoływanie się na przykład USA jest troszeczkę niezręczne. U nich przepis na dowolny deser i dowolne danie cukiernicze sprowadza się do wzięcia skłądników niezbędnych do powstania danego deseru i dosypania min. równoważnej wagowo ilości cukru. Gotowy produkt należy obtoczyć minimum ćwierćcalową warstwą cukrowego lukru, obtoczyć w cukrze i dla przyozdobienia posypać solidnie cukrem
Wtedy będzie się pędzić cukier ze spirytusu ( ͡° ͜ʖ ͡°)