Dlaczego ciasto na pizzę powinno dojrzewać kilka dni w lodówce?
Dojrzewanie i wyrastanie ciasta to dość proste procesy, ale jeszcze nie spotkałem się z tak prostym i fajnie zobrazowanym wytłumaczeniem, jak współdziałają i jaką rolę pełnią. Angielski wymagany.
ex3v z- #
- #
- #
- #
- #
- 187
Komentarze (187)
najlepsze
Wielki chips-chrupka przybyły z kosmosu atakuje breakdancera.
wiec
ciasto będzie zdrowsze, bardziej sprężyste, miało lepszy smak, lepiej wyrośnie w piecu
Chodzi o przekształcanie skrobi w cukry proste przez enzymy. Drożdże w normalnej temperaturze przekształciłyby te cukry w całości, schładzając ciasto spowalniają one pracę, dzięki czemu część cukrów nie zostanie przez nie przekształcona. Przez to uzyskuje się możliwość karmelizacji podczas pieczenia co ma pozytywny wpływ na smak. Poza tym zbyt duża ilość gazów spowodowałaby przerośnięcie (nie wiem czy to dobre tłumaczenie dla
Mam za to dobre doświadczenia z mrożeniem niewykorzystanych, dobrze przefermentowanych kulek. Według mnie to chyba lepsze podejście.
https://www.youtube.com/watch?v=vutoVquyuRI
Wielokrotnie robiłem ciasto w automacie do chleba i pizza wychodzi tak samo jak z pizzerii, bez żadnego czekania na jakąś magię i nie wiadomo na co jeszcze. A kiedyś ci pastuchowie to też czekali nie wiadomo