Danie polskiego szefa kuchni uznane za dzieło sztuki. Amaro w światowej elicie
Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy wprowadzi swoje danie do menu Muzeum Sztuki Współczesnej w San Francisco. Taki przywilej mają tylko najlepsi. Wojciech Modest Amaro szerzej dał się poznać jako gospodarz telewizyjnych show kulinarnych. Przede wszystkim jest on jednak uznanym...
Kulinarna_Polska z- #
- #
- #
- #
- 278
Komentarze (278)
najlepsze
Jak Jurand ze Spychowa, to musiało byc jakieś 500 lat temu.
Polak, osiągnął duże wyróżnienie na skale światową a wykopki jak zwykle...
Ja bym zrobił lepiej lub go wyśmiewają.
Wszyscy skamlą jak są pokazy sztuki „nowoczesnej” ze to chłam itd.
Jak trafi się ktoś kto pokazuje pracą i umiejętnościami poziom to miesza się go z błotem i wyśmiewa.
Kiedyś ludzie mówili „nie sra się do własnego gniazda”. Przynajmniej tyle.
Lucyfer w piekle przeprowadza inspekcje. Podchodzi do pierwszego kotła, którego pilnuje aż 10 diabłów i pyta:
-dlaczego aż 10 diabłów pilnuje tego kotła?
-bo w tym kotle gotują się Amerykanie, oni są ambitni i każdy co chwilę usiłuje wyskoczyć
Lucyfer idzie dalej i zauważa kocioł, a przy nim 5 diabłów. Podchodzi i pyta:
-czy tu tylko 5 diabłów wystarczy?
-tak, w kotle gotują się Anglicy, są ambitni, ale przy tym
A: Dobry wieczór, poproszę dwa z łupaczem w bułce, sosy mieszane, jeden bez kwiata kopru.
B: Dobry wieczór... 400 zł
A: kartą, aha na wynos..
B: ok, 450 zł, można przyłożyć..
- Biiip
B: Dziękuję
A: Dzięki
Rukiew to jakieś kiełki, a wszystkie kiełki smakują tak samo - weź w markecie pierwsze lepsze.
Kwiaty kopru - na targu dostaniesz taki bardziej wyrośnięty koperek - spokojnie kupisz.
Granita na bazie ginu z jałowcem - wystarczy, że polejesz ginem lubelskim z jałowcem - to samo
Świerk - możesz psiknąć ze dwa razy odświeżaczem do kibla, ale moim zdaniem
@McRancor: tfu. Do tak wykwintnego dania to tylko Costa
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale Amaro - to juz sztuke tworzy! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Połowę składników musiałem googlować ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Kucharz na tym poziomie nie gotuje pulpetów, czy innych typowych przepisów, tylko tworzy nowe smaki i połączenia i u Amaro jest właśnie masa akcentów kuchni polskiej, ale nie tej której zostawiła nam komuna ,czyli schabowy i pierogi, ale tej starej klasycznej.
Polecam książki nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej, aby przekonać się co naprawdę jadało się na tych
Kiedy dotarłem na miejsce zdziwiło mnie, że lokal z zewnątrz nie prezentował się zbyt okazale. Zawahałem się przez chwilę, myśląc, że nie dotarłem we właściwe miejsce. Na wszelki wypadek zapytałem przechodzącego obok bezdomnego czy to jest
Nie, król nie
Ale nie. Wykopki uczepiły się nazwiska. Widocznie lepszego argumentu nie trzeba, żeby zrównać jednego z najlepszych polskich kucharzy z ziemią. Jestem zażenowany.
@Anal_i_zator: Bo wtedy był tylko Basiurą...