Koniec z plastikową żywnością z marketów! Czy uda się przywrócić smak polskiego
Organizacja Slow Food chce przywrócić smak choćby polskiego pasternaku czy prawdziwego masła ze śmietanki, promować regionalne miody, wyroby masarskie, wiejski chleb, jaja od zielononóżek, a nie od kur zamkniętych w małych, ciemnych celach.
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 63
Komentarze (63)
najlepsze
jestem za smak w stanie n i e c o dopłacić, ale nie stać mnie na to, by cały czas takie jedzenie kupować.
czasami odnoszę wrażenie, że producenci traktuja nas jak
jak w markecie to zauważą to wtedy owijają inną folią, dopisują na etykiecie "parówki z serem" i jest git
Pamiętam jak kiedyś chciałem sobie zrobić jajecznice z kiełbaską. Jako że lubię jak kiełbasa jest dobrze podsmażona, to pokroiłem sobie pętko w kostkę i wrzuciłem na patelnie. Troszkę się zdziwiłem gdy kiełbasa zamiast się smażyć zaczęła się topić.
Były badania nad zawartością cukru w cukrze, to teraz przydało by się zrobić na zawartość mięsa w mięsie :)
nie mowie o parowkach ale o karkowce, szynce, schabie... "zawartosc miesa: 60%"
obniżcie producentom zyski o te 0,0000000000000057 %, a i tak jedynie matka was op**doli że byliście w sklepie a wędliny nie kupiliście
tzw. żywność ekologiczna jest dobra, ale także odpowiednio kosztuje. Nie dlatego, żeby była droga, tylko po prostu ta zwykła jest tania. Wyprodukowanie żywności ekologicznej kosztuje. Kiedyś ludzie sami trzymali świnie, sami je
Prawie dzień w dzień coś związanego z Pomorska.pl, żadnej innej aktywności, żadnych komentarzy, żadnych innych wykopów w ciągu ostatnich tygodin. Spamer promujący domenę pomorska.pl, życzymy przyjemnego bana.
Chcecie mieć staropolski, dobry smak? Spoko! Ale jakość kosztuje.
Jedzenie w marketach jest jakie jest bo jest tanie więc popyt duży. Coś za coś - albo niska cena albo jakość.
Zresztą, w samych sokach owocowych ciężko było znaleźć uczciwego producenta, trzeba było każde opakowanie oglądać w poszukiwaniu syfu. Dobrze mieć taki nawyk.
Albo: zainwestujcie w urządzenie do robienia chleba (wrzuca się składniki, a ono samo miesza i piecze), nie kupujcie gotowych wędlin, tylko mięcho, które będziecie przyrządzać w domu, róbcie posiłki wyłącznie z podstawowych składników - to i na masełko za 7 zł starczy.
Wkurza mnie to podejście, że za prawdziwe jedzenie trzeba płacić nie wiadomo jak grubą forsę. Jak ktoś chce kupować zaj$%iste produkty regionalne, to, rzeczywiście musi płacić, ale
nie inaczej jest z kosztami pracy i ogolnie pojetym dobrobytem, przejmujemy sie jaka dzic panuje w chinach czy indiach i jak to biedne dzieci pracuja po 18 godzin na dobe szyjac koszulki za miske ryzu a na drugi dzien protesty ze wiek emerytalny przesuwaja albo
to zdanie mnie rozj%#ało jak panzerfaust
Jadłam sklepowe szynki z bardzo różnych przedziałów cenowych. W porównaniu ze zwykłym schabem, który sobie przyprawiam i piekę w domu smakują jak papier. Kup sobie kiedyś kawał mięcha, przyrządź w domu (co jest wbrew pozorom proste i niekłopotliwe), to się przekonasz.