Cała prawda o lodach naturalnych. Jak oszukują nas lodziarnie.
udostępnień Sięgająca kilkudziesięciu metrów codzienna kolejka do Polish Lodów już chyba na zawsze pozostanie symbolem nieopierzonej, galopującej i znajdującej się w ogromnym boomie gastronomii w stolicy Dolnego Śląska w okolicach 2015 roku. Kolejka, która dorobiła się własnego fanpage na...
W_P_K z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 286
- Odpowiedz
Komentarze (286)
najlepsze
ale musze przyznac ze dobry artykul. jest to tajemnica poliszynela i czesc osob wie o co kaman, ale opisales to naprawde dobrze.
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Dobrze ze artykuł jest o konsumpcji lodów.
@Klosinski: czego się nie wymyśli aby zrobić sobie dobry PR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W jednym momencie autor walczy z populizmem by za chwilę wklejać zdjęcia etykiet, bo wiecie.. CHEMIA! Oni wszyscy są tacy sami - z jednej strony niby dbają o zdrowie, z drugiej są kompletnymi ignorantami. Widzą nazwę chemiczną
Nie rozumiem dlaczego mielibyśmy nie zagęszczać lodów, nie używać barwników, nie modyfikować ich smaku kwaskiem i nie zabezpieczać przed zepsuciem jeżeli te składniki nie szkodzą. Jeżeli wolisz by lody były mdłe, rzadkie i wyglądały nieapetycznie tylko po to, by etykieta była krótsza to jest to IMO trochę głupi powód.
Zgadzam się natomiast z syropem
E160a to betakaroten w formie wyciągu z marchwi
E 330 to kwasek cytrynowy
E414 to guma arabska, czyli sok pewnego gatunku akacji
W dodatku w składzie głównym składnikiem jest przecier owocowy, jakby nie patrzeć, naturalny. Stąd lody malinowe mogą zawierać prawdziwe pesteczki a nie, jak twierdzi autor, imitację. Afera wyssana z palca.
I tu nasuwa się pomysł na kolejny reportaż penetrujący: z czego robione są posiłki w znanych/popularnych restauracjach (na przykład z czego składa się jajecznica w większości znanych hoteli).
@W_P_K: Miam (moje ulubione) ( ͡º ͜ʖ͡º) Ale przepadam też za pure z proszku ( ͡º ͜ʖ͡º)
A co do restauracji, to najbardziej człowieka cieszy, jak się dowie, że sam szef kuchni popylał o świcie na ryneczek po świeże, wyselekcjonowane składniki do naszego pierożka bezglutenowego albo własnie wrócił z Kobe gdzie osobiście upolował krowę do
@lubie_wachac_stopy_siostrze997: Dostałbyś w hotelu takie śniadanie na ślicznej zastawie i nawet byś nie podejrzewał, że twoja jajecznica na masełku przed chwilą została wyjęta z lodówki jako kartonik z płynem służącym do wlania na patelnię i rozbełtania.