@Niewierny_Mops ja piekę już od 1,5 roku żytni na zakwasie, nie wyobrażam sobie wrócić do jedzenia sklepowych napompowanych sztucznie buł. Polecam własne wypieki jak i tag #bojowkapiekarska, dużo inspiracji!
@menelus opowiem Ci kumplu, a co. Zakwas robisz z samej wody i mąki żytniej, potrzebuje dobrych kilka dni żeby porządnie się zakwasić. Rozplanuj składniki tak, żebyś po 3 dniach miał ok pół słoika zakwasu, ja robię gęsty, raczej nie lejący. Mieszaj raz dziennie, aż będzie kwaśne to to Twoje dzieło.
Gdy spróbujesz i poczujesz, że zakwas jest kwaśny (pachnie specyficznie, mi sie nawet podoba), robisz zaczyn. To nic innego jak więcej wody
@Bojarbojarski: to samo miałam napisać! To jest praktycznie chleb tylko na drożdżach, zakwasu tam nie ma prawie wcale. Na pewno będzie smaczniejszy i zdrowszy niż obecnie dostępne pieczywo, ale to nie jest chleb "jak dawniej". Swoją drogą polecam spróbować upiec własny chleb, nie jest to wcale trudne, wymaga tylko trochę czasu.
Oglądam na Netfliksie taki program o japońskiej kulturze "Japanese Style Originator". Jest po polsku, tylko tytuł zachowali po ang. Jestem zachwycony. W każdym odcinku jest mnóstwo ciekawostek i szczegółów o japońskiej kulturze, są niemal zapomniane zawody, których rzemieślnicy nadal wytwarzają ręcznie różne przedmioty.
I kiedy oglądałem ten japoński program, to zamarzyło mi się, żeby powstał tak samo ciekawy i dynamiczny program o kulturze polskiej. Mamy mnóstwo do pokazania światu - nie tylko
Moja Babka na wiosce kiedys robila taki chleb z razowej maki na zakwasie, z tego co pamietam to tam tylko 2 slkadniki byly, woda i maka. i piekla w takich formach chlebowych. najlepiej sie jadlo jeszcze cieply z maslem i na popitke cherbata koniecznie w szklance z takim metalowym trzymajlem.
Też piękę chleb, taki prosty, jak to kogoś interesuje. składniki:- - pół litra wody z mlekiem po połowie (czyli szklanka wody, i szklanka mleka) można dać samo mleko albo samą wodę. Na mleku wychodzi delikatniejszy, a na wodzie bardzie chlebowy, hardy ;) - ok 30g drożdży - kilo mąki pszennej lub graham (ostatnio mi wychodzi ok 900g mąki)
No i tak drożdżę rozpuszczam w tej letniej cieczy, jak jest ciepła to lepiej
@aleksiej-trexlebov: Jakim cudem ona piecze w piekarniku przez 40 minut chleb? Ja jak kupowałem mąke w markecie to godzine musiałem piec. A jak brałem od znajomego młynarza to półtorej godziny.
Robiłem chleb na zakwasie ze trzy razy, za każdym razem po dwa małe bochenki. Wyszły przepysznie w obu znaczeniach tego słowa. Ale piszę ten komentarz w innym celu: Podziwiam tę babcię za krzepę w dłoniach, w palcach. Ja po wyrabianiu ciasta miałem dosyć (a wg mojego przepisu trzeba było wyrabiać długo). Bardzo dużo pracy trzeba w to włożyć, takiej fizycznej. Ale rezultaty - więcej niż dobre. Smak, to oczywiste, x razy lepszy
Komentarze (87)
najlepsze
Gdy spróbujesz i poczujesz, że zakwas jest kwaśny (pachnie specyficznie, mi sie nawet podoba), robisz zaczyn. To nic innego jak więcej wody
@Bojarbojarski: ano właśnie. Z drożdżami to chlebowa wydmuszka, chociaż nadal zapewne dużo lepsza, niż gąbka z marketów.
Swoją drogą polecam spróbować upiec własny chleb, nie jest to wcale trudne, wymaga tylko trochę czasu.
źródło: comment_pmp53D03OKLkAznUI8yKFejEaXdy5HBd.jpg
PobierzI kiedy oglądałem ten japoński program, to zamarzyło mi się, żeby powstał tak samo ciekawy i dynamiczny program o kulturze polskiej. Mamy mnóstwo do pokazania światu - nie tylko
źródło: comment_lHIMicX4cces7peJH1JitJUvCpeQB7YH.jpg
Pobierz@OldFingerman: chmmm...
I bądź tu mądry człowieku o co może chodzić : )
składniki:-
- pół litra wody z mlekiem po połowie (czyli szklanka wody, i szklanka mleka) można dać samo mleko albo samą wodę. Na mleku wychodzi delikatniejszy, a na wodzie bardzie chlebowy, hardy ;)
- ok 30g drożdży
- kilo mąki pszennej lub graham (ostatnio mi wychodzi ok 900g mąki)
No i tak drożdżę rozpuszczam w tej letniej cieczy, jak jest ciepła to lepiej
Ja jak kupowałem mąke w markecie to godzine musiałem piec.
A jak brałem od znajomego młynarza to półtorej godziny.
Komentarz usunięty przez moderatora
źródło: comment_GrEbAtDfYB0iVlvrYQQ5bZxOqD8gqJSx.jpg
Pobierz