Czebureki- przepis ortodoksyjny.
Jakiś czas temu było wrzucone
znalezisko o wariacji na temat czebureków. Ja przygotowałem przepis w wersji bardziej ortodoksyjnej.
(Krótki) rys historyczny:
Czebureki to narodowa potrawa Tatarów Krymskich. Mieli oni bardzo silne kontakty z Turcją Osmańską, do której zresztą znaczna ich część wyemigrowała po podboju Chanatu Krymskiego przez Imperium Rosyjskie, to od nich pochodzi turecka potrawa börek, znana też- bardziej swojsko- jako piroq. Czebureki były potrawą regionalną aż do Rewolucji Październikowej, w Związku Radzieckiem danie rozpowszechniło się jako fast food. Rosjanie i Ukraińcy traktuję czebureki jako potrawy ich kuchni narodowych, tak samo jak np. Polacy kiełbasę (która pochodzi z Niemiec).
Użyte składniki:
-400 g mielonego mięsa wołowego
-ok. 250 g mąki pszennej 600
-ok 150 g cebuli
-kefir
-pół kieliszka spirytusu
-przyprawy: sól, pieprz, kolendra, majeranek, natka pietruszki
Farsz:
Mięso wrzucamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa.
Dolewamy trochę kefiru (nieco poniżej 100 ml) i dorzucamy przyprawy.
Mieszaninę wyrabiamy na gładką masę.
Ciasto:
Zasadniczo jest takie samo jak na pierogi: mąka, woda, trochę oleju. Proporcje trzeba ustalić eksperymentalnie, na początek dałem 250 g mąki, potem jeszcze trochę dosypałem (ale nie więcej niż 50 g).
Czebureki smaży się na głębokim tłuszczu, można ograniczyć jego wchłanianie przez...
... dodanie małej ilości spirytusu- alternatywnie można użyć octu ale moim zdaniem pozostawia on posmak.
Dodajemy trochę oleju, ciasto będzie się lepiej trzymało.
Ważne: ciasto zalewamy wrzącą wodą! Spowoduje to rozklejenie się glutenu, ciasto będzie bez porównania łatwiejsze w wałkowaniu, będzie też wytrzymalsze. Ciężko powiedzieć, ile dać wody, trzeba zrobić to "na wyczucie". Ciasto zagniatamy.
Ciasto należy rozwałkować.
Dużym kubkiem albo filiżanką wycinamy krążki, wypełniamy farszem.
Czebureki smażymy na głębokim oleju do zezłocenia, polecam jeść popijając kefirem.
Kolacja silnego i niezależnego mężczyzny.
Komentarze (8)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora