Legalny narkotyk w każdym domu
Biały, krystaliczny proszek, bez zapachu o słodkim smaku. Legalny narkotyk. Obecny w każdym domu. Prawdopodobnie wielu z Was słyszało o tym, że cukier działa na człowieka uzależniająco. Ja również słyszałem, ale po ostatniej lekturze badań jestem dosłownie wstrząśnięty.
kapitan-tsubasa-9 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 311
Komentarze (311)
najlepsze
@misiek17_22: zamiast tego jest syrop glukozowo-fruktozowy ( ͡º ͜ʖ͡º) bo podobno tańsze to niż cukier.
...prosty cukier.
@Sektro: No. I niestety podobnie jak cukier, alkohol jest powszechnie spotykany i wręcz wciskany na siłę przez społeczeństwo.
Ciężko potem z tego gówna wyjść, jak już w wieku 15 lat ciężko wyobrazić sobie imprezę bez alkoholu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Nie słodzę od 5 lat. Piję tylko wodę i czerwoną/zielona herbatę - wszystkie napoje sklepowe są dla mnie za słodkie, nie idzie tego przełknąć w ogóle. Pierwsze 3 tygodnie są mega ciężkie, a potem
@Tanker: tak jak ludzie ktorzy umiarkowanie jedza cukier
troche jak z weganami i ludzmi ktorzy racjonalnie jedza mieso
nie sztuka odstawic w 100% i sie cieszyc
sztuka nie rezygnowac z tego co dobre i co jemy od lat tylko dlatego ze po zjedzeniu kg dziennie jest niezdrowe
Natomiast fakt - przy odstawieniu, przez pierwsze 3 tyg. jest ciężko i to nawet nie chodzi o psychikę, tylko fizyczne osłabienie. Jakbyś chorował. Potem organizm wraca do normy, ciężko wypić coś posłodzonego, bo masz wrażenie, że
Laktoza to nie sacharoza? Przecież to chodzi o smak i wrażenia a nie o substancje.
Ktoś, kto pisze takie bzdury powinien skończyć w jednym worku z antyszczepionkowcami i lgbt.
W ramach ćwiczenia silnej woli (ale bez jej nadwyrężania :) ) postanowiłem ograniczyć ilość cukru i zrobiłem parę udanych "małych kroków".
- zamiast słodzić 3 łyżeczki, sypałem przez kilka dni 2.5 - odsypując z łyżeczki tę połówkę trochę jak Miauczyński z Dnia Świra :)
- potem zszedłem do normatywnych 2 łyżeczek
- po kolejnym tygodniu 1.5 - i tu zaczyna być
Miejże trochę RiGCz-u bo właśnie zrównałeś alkoholizm przez który cierpią w kraju miliony do chęci zjedzenia batona. Co ma z Twojej wypowiedzi wyczytać człowiek chory na cukrzycę który ma prawdziwe problemy z metabolizmem? Jeśli
@kamichal:
Oprócz tego że jest konserwantem to cukier jest sporo tańszy od żurawiny. Prosta kalkulacja po co dosładzają.
A co do wody - w sobotę potrzebowałem kupić córce wodę bo zapomnieliśmy z domu. Chciałem taką z ustnikiem żeby się nie polała (dwulatek, wszystko sama). No i stoję przed tymi półkami i szukam a tam sam syf, kubuś water, taki, sraki. I co? Nie znalazłem, było z 15 rodzajów, z
jak myślicie?
Spisek producentów (mniej cukru w cukrze), czy może organizm w ten sposób domaga się go więcej?
50% mniej kalorii i przede wszystkim jest ZDROWY. Tak, zdrowy cukier w smaku ze wszystkich słodzików ksylitol dla mnie najbardziej przypomina cukier.
@KonstantyJanZahorowski: zarówno ludzie jak i zwierzęta jedzą głównie po to, by pozyskać energię, więc to raczej minerały są cennym dodatkiem do cukru, a błonnik niezbyt cennym, ale użytecznym w niewielkich ilościach balastem. według mnie umiłowanie cukru przez ludzi bierze się stąd, że można dzięki niemu imitować dojrzały, słodki owoc, który w naszej sytuacji geograficznej jest czymś
dostałeś ataku epilepsji?
Jeśli chcesz żyć zdrowiej/szczuplej/i lepiej się czuć:
Złota zasada nr 1 - żryj mniej :) *[1]
Złota zasada nr 2 - nie pij i nie jedz śmieci.
Ogólnie i na szybko:
- Wszystko zależy od dawki. Nie substancja szkodzi/pomaga - tylko jej ilość. Jesz czegoś za mało -> to np.: niedobory = źle. Jesz czegoś za dużo -> to np.: nadwaga, otyłość, stany zapalne,