@jedzbudynie: Tak. Ogólnie im ostrzejszy nóż tym mniejszy kąt ostrzenia i tym łatwiej takie ostrze (ta sama końcówką, którą się tnie) się tępi, lub wygina.
Dlatego np. noże survivalowe ostrzy się na dość dużym kącie, bo założenie jest takie, że nie potrzebujesz korzystać z tego jak ze skalpela, a ważne, żeby ostrze wytrzymało cięższe prace przez dłuższy czas.
@qoompel: chodzi o to ze w przekroju ten nóz jest trójkątem co diametralnie zwieksza własciwosci tnące, wiekszosc nozy dostepnych na rynku ma wyprowadzoną krawedz tnaca pod innym kątem. Az odpalam painta i pokazuje o co mi chodzi :)
To chyba bez różnicy czy japoński czy polski, to że tak tnie zależy od tego jak go naostrzono... nie? I pewnie po krótkim czasie tnie już jak każdy inny bo się szybko stępi do "normalności"... Nie jest tak?
@yousouyou: Właśnie po tym się odróżnia dobry nóż od słabego - im rzadziej trzeba ostrzyć, tym lepszy. Im lepsze efekty można osiągnąć przy ostrzeniu - tym nóż lepszy. Przeciętny nóż z supermarketu jest wytłoczony z przeciętnej blachy stalowej a porządne noże są wykonane z lepszych materiałów.
@yousouyou: Jeśli chodzi o ostrość to tak, ale jeśli chodzi o "technologię" krojenia to niekoniecznie. Japończycy ze swoimi nożami poszli trochę w innym kierunku więc inaczej wygląda europejski nóż szefa kuchni a inaczej Japoński. Sprowadza się to nawet nie tyle w ergonomii ale i również w technice krojenia. To trochę tak jakby porównywać polską karabelę z japońską kataną ( ͡°͜ʖ͡°). Oba służą do zabijania, oba
Komentarze (203)
najlepsze
@PiewcaPozogi: Kompotem z żyletkami.
#pasjonaciubogiegozartu
Dlatego np. noże survivalowe ostrzy się na dość dużym kącie, bo założenie jest takie, że nie potrzebujesz korzystać z tego jak ze skalpela, a ważne, żeby ostrze wytrzymało cięższe prace przez dłuższy czas.
http://2.bp.blogspot.com/-XFCs9vGxSnM/TgWyEAOZt8I/AAAAAAAABH8/5Nc37D2MO2w/s1600/obieraczka.jpg
Nie ma tragedii - nauczy się binarnie to ponad 500 sobie tymi paluchami policzy.
Właśnie po tym się odróżnia dobry nóż od słabego - im rzadziej trzeba ostrzyć, tym lepszy. Im lepsze efekty można osiągnąć przy ostrzeniu - tym nóż lepszy. Przeciętny nóż z supermarketu jest wytłoczony z przeciętnej blachy stalowej a porządne noże są wykonane z lepszych materiałów.