To chyba bez różnicy czy japoński czy polski, to że tak tnie zależy od tego jak go naostrzono... nie? I pewnie po krótkim czasie tnie już jak każdy inny bo się szybko stępi do "normalności"... Nie jest tak?
@yousouyou: Właśnie po tym się odróżnia dobry nóż od słabego - im rzadziej trzeba ostrzyć, tym lepszy. Im lepsze efekty można osiągnąć przy ostrzeniu - tym nóż lepszy. Przeciętny nóż z supermarketu jest wytłoczony z przeciętnej blachy stalowej a porządne noże są wykonane z lepszych materiałów.
@yousouyou: Jeśli chodzi o ostrość to tak, ale jeśli chodzi o "technologię" krojenia to niekoniecznie. Japończycy ze swoimi nożami poszli trochę w innym kierunku więc inaczej wygląda europejski nóż szefa kuchni a inaczej Japoński. Sprowadza się to nawet nie tyle w ergonomii ale i również w technice krojenia. To trochę tak jakby porównywać polską karabelę z japońską kataną ( ͡°͜ʖ͡°). Oba służą do zabijania, oba
Komentarze (203)
najlepsze
Właśnie po tym się odróżnia dobry nóż od słabego - im rzadziej trzeba ostrzyć, tym lepszy. Im lepsze efekty można osiągnąć przy ostrzeniu - tym nóż lepszy. Przeciętny nóż z supermarketu jest wytłoczony z przeciętnej blachy stalowej a porządne noże są wykonane z lepszych materiałów.