@kylix: cii, wykopowy model ekooszołoma jest równie prosty jak prości są ci troglodyci. I pamiętaj, skoro w jarmużu najpewniej są pestycydy to nie opłaca się go jeść, lepiej zjeść kebaba. To niezdrowe i to niezdrowe a kebab na grubym taki dobry.(╥﹏╥)
Niech mi ktoś proszę pomoże i wymyśli argumentację dla mojego ignoranta ojca, który po zobaczeniu tego powiedział, że to jest sponsorowane bo są tam składniki "E", które wszystkie są sztuczne... Nie dochodzi do niego to, że występują również takie składniki w przyrodzie...
@armon: "E" to oznaczenie kodowe. nie muszą być sztuczne, mogą być pochodzenia naturalnego. chcesz porady? to sam mi podpowiedz. Palę sobie e-fajka i te wszystkie ciocie i babcie przekonują mnie że to rak i samo zło - bo chemia, lepszy zwykły papieros. gdzieś tam nawet pojawiło się że jest podział na chemię i "chemię organiczną" jako zdrową. Naprawdę sądzisz że umiesz przekonać igorantów przeświadczonych o swoim geniuszu, a tak naprawdę nie
Bo ludzie myślą, że jabłko składa się cząsteczek jabłka a banan z cząsteczek banana. A jak starałem się niektórym wytłumaczyć, że jak coś ma taki sam wzór chemiczny to nie ma znaczenia jak został uzyskany.
@Dawidi: Trochę tak i trochę nie. Nie miałoby znaczenia, gdybyśmy potrafili w 100% oczyścić uzyskaną syntetycznie substancję, a tak niestety nie jest. Taka wydajność w oczyszczaniu jest albo nieosiągalna, albo nieopłacalna, więc często mamy do czynienia z sytuacją, w której syntetycznie otrzymany związek identyczny z naturalnym, jest zanieczyszczony śladowymi ilościami rozpuszczalników, substratów i produktów ubocznych, które już niekoniecznie mogą być dla nas zdrowe. Jest to co prawda bardzo niewielka ilość, ale
Od lat tłumaczę to moim znajomym. To że coś ma znaczek E i jakieś cyferki nie znaczy że jest dla nas szkodliwe, a niestety tak widzi to większość ludzi. W większości są to składniki pozyskane z natury, a nie z probówki.
@Misiolo: No właśnie w tym sęk że nie jest szkodliwe. Z definicji, funkcjonalne dodatki do żywności są dopuszczone do stosowania w określonych stężeniach i z określonym ADI (ang. acceptable daily intake) czyli dawką, która przyjmowana codziennie przez całe życie nie wywoła negatywnych skutków dla zdrowia człowieka, mając oczywiście na uwadze obecny stan wiedzy.
Znaczy, że skoro wszystko składa się ze związków chemicznych, to wszystko jest zdrowe, czy wszystko jest niezdrowe? Bo nie rozumiem przesłania tego znaleziska.
@mpmp-pmpm: to zależy jaki jest to związek chemiczny. Myślę, że to tutaj przedstawione jest jedynie jako ciekawostka :) Ludzie naprawdę sobie nie zdają sprawy, że takie np jabłko może zawierać jakieś metale, a zawiera - i to nie jest wcale źle, bo ludzie, żeby prawidłowo funkcjonować potrzebują tych składników :)
@mpmp-pmpm: no tak. Bo to tylko taka ciekawostka. Tak naprawdę to jest jeszcze bardziej skomplikowane bo zależy w jakich warunkach, w jakim rejonie rósł taki banan - o tego zależy jego skład. Ale o tym już tu nie piszą bo to nie jest opis jak zrobić doświadczenia chemiczne i czego się spodziewać jako wynik. Głównie: dobrze żeby ludzie wiedzieli, że takie jedzenie np. z lasu też się z czegoś składa. Ludziom
Te opisy robią wrażenie chyba tylko na kimś bez wiedzy chemicznej.
Pytanie: teraz chcecie odwoływać się według tej logiki, twierdząc że "każdy produkt, ekologiczny czy nie, to sama chemia" i usprawiedliwiając chociażby wody smakowe (cukier, barwniki, aromaty, woda) ?
Pożywienie które wyrosło w naturze jest dla nas idealne - towarzyszyło nam od dawna, ewolucyjnie jesteśmy do niego przystosowani. Czego nie można powiedzieć o wielu produktach dopuszczonych do sprzedaży w sklepach spożywczych.
@mpmp-pmpm: W pełni naturalne to było upolowanie dzika i #!$%@? go na surowo (razem z jego pasożytami) lub na ognisku, przy zajadaniu gorzkich i twardych jak kamień owoców, korzonków, orzechów.
Conclusions: Consuming beverages containing 10%, 17.5%, or 25% Ereq from HFCS produced dose-dependent increases of circulating lipid/lipoprotein risk factors for CVD and uric acid within 2 wk. These results provide mechanistic support for the epidemiologic evidence that the risk of cardiovascular mortality is positively associated with consumption of increasing amounts of added sugars.
@dzordzyk: To też jest ciekawe, ale to tak na marginesie (ogólnie o słodzonych napojach): link. Ja jednak wolę wodę pić i jeść owoce, albo samemu robić sobie soki z nich. Znam ludzi, którzy nie piją nic innego jak tylko napoje tego typu.
No dobra, ale w takim razie produkty na bazie smaków tych owoców posiadają mało tego, że chemię z tych owoców to jeszcze kilkukrotnie więcej emulgatorów utrwalaczy żeby data ważności trwała jak najdłużej, a konsystencja była trwała. Wniosek? I tak najlepiej jest jeść najmniej przetworzone rzeczy, bo zawierają najmniej chemii. A taka naprawdę to trzeba by mieć własny sad, własne pole i wszystko uprawiać samemu wtedy by można mówić o zdrowym jedzeniu, a
Ludzie za bardzo są straszeni chemią, niektórzy mi mówili żebym ograniczał bardzo chemiczne i toksyczne zupki chińskie. Mit młodych chemików z dupy wzięty jakiś czas temu został obalony.
@Czarp: Tu masz porównanie trawienia makaronu instant do świeżego przy pomocy kamery w pigułce. https://www.youtube.com/watch?v=IQlNv2Au-Lg To ciekawy eksperyment i nie będę wyciągał z niego daleko idących wniosków, poza tym jednym, że makaron instant jest gorzej trawiony przez człowieka niż makaron świeży.
Zupka chińska to prawie same węglowodany z dużą ilością soli. Umrzeć od tego nie umrzesz, ale jeśli odżywiasz się tym regularnie i nie "nadrabiasz" wartości odżywczych w innych posiłkach, to
@sebe13: Takie wnioski, że cukry proste są przyswajana szybciej niż cukry złożone w towarzystwie błonnika. Makaron instant i makaron tradycyjny mają zbliżony skład, a mimo to ten instant zalega w żołądku kilka razy dłużej. Być może różnica ta wynika z procesu produkcji lub dodatkowych składników - nie wiem.
Chemia jest wszędzie i nas otacza. Człowiek już od zarania zmienia naturę krzyżując różne rasy zwierząt, różne gatunki roślin, aby uzyskać najbardziej zadowalający efekt. Obecnie inne są jedynie metody, ale efekt pozostaje taki sam. A tym co wierzą, że gdzieś tam w sklepiku o trudnej nazwie kupią produkt spożywczy w ładnym opakowaniu z wizerunkiem lasów, łąk i ogólnej sielanki, i że będzie on bardziej zdrowy od innych, chylę czoła z dobrego samopoczucia
@Zdejm_Kapelusz: autorowi nie chodzi o to ze produkty mamy zmieniane czy niezdrowe
po prostu nawet naturalny produkt musi skladac sie z jakis zwiazkow chemicznych problem w tym ze dodanie ich do czegos innego i napisanie tego na opakowaniu nagle okazuje sie czyms niezdrowym i nienaturalnym
@3mortis: dokładnie tak! ludzie chyba nie rozumieją, że jakby się nie składał z niczego to by była próżnia. Próżnią grypy nie wyleczysz.....choć nie! W sumie to wszystko wyleczysz :P Potem już na bank nie będziesz na NIC chorować :P
@Aeroflot: ergo= chemia i biologia są niepotrzebne ( ͡º͜ʖ͡º) Następnym razem, jak będziesz chory, lecz się fizyką. Promieniowanie gamma powinno być w sam raz.
Zarciki sobie opowiadacie o monotlenku diwodoru, tymczasem zajadacie sie zarciem z biedry nafaszerowanym roznorakim gownem, sztucznego badz naturalnego pochodzenia, w najrozniejszych stezeniach(mozna sie domyslic, ze niejednokrotnie duzo wiekszych, niz naturalnie). Oczywiscie wszystko to producenci stosuja w trosce o nasze zdrowie
@januszejanuszy: konserwanty jak najbardziej są ze względu na nasze zdrowie, w czasach sprzed pasteryzacji i konserwantów (nie licząc soli) ludzie padali jak muchy od zatrutej żywności.
a teraz jak w produktach naturalnych powstają te składniki nazwane dla ułatwienia nazwami chemicznych produktów, a z czego i w jaki sposób powstają ich przemysłowe odpowiedniki.
@troloking: nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale patrząc na to co piszesz Ty chyba też nie za bardzo rozumiesz. Więc, postaram się Ci krótko wytłumaczyć: nazwy chemiczne związków chemicznych są uniwersalne (zawsze takie same dla tego samego związku). Jeżeli cząsteczka chemiczna składa się z konkretnych atomów ( np. tlen, węgiel, wodór) związanych ze sobą w odpowiedniej kolejności (konkretna liczba atomów jest w tej cząsteczce (np. 7)) to taki
Komentarze (150)
najlepsze
https://en.wikipedia.org/wiki/Banana_equivalent_dose [eng]
Osoby co zdrowo jedzą szukają konkretnych elementow skladu i nie
przeraza je że lista jest długa
I pamiętaj, skoro w jarmużu najpewniej są pestycydy to nie opłaca się go jeść, lepiej zjeść kebaba. To niezdrowe i to niezdrowe a kebab na grubym taki dobry.(╥﹏╥)
nie muszą być sztuczne, mogą być pochodzenia naturalnego.
chcesz porady? to sam mi podpowiedz.
Palę sobie e-fajka i te wszystkie ciocie i babcie przekonują mnie że to rak i samo zło - bo chemia, lepszy zwykły papieros.
gdzieś tam nawet pojawiło się że jest podział na chemię i "chemię organiczną" jako zdrową.
Naprawdę sądzisz że umiesz przekonać igorantów przeświadczonych o swoim geniuszu, a tak naprawdę nie
Pytanie: teraz chcecie odwoływać się według tej logiki, twierdząc że "każdy produkt, ekologiczny czy nie, to sama chemia" i usprawiedliwiając chociażby wody smakowe (cukier, barwniki, aromaty, woda) ?
Pożywienie które wyrosło w naturze jest dla nas idealne - towarzyszyło nam od dawna, ewolucyjnie jesteśmy do niego przystosowani. Czego nie można powiedzieć o wielu produktach dopuszczonych do sprzedaży w sklepach spożywczych.
Jeszcze coś takiego znalazłem: link
Tutaj jest jeszcze artykuł dotyczący tych badań: Just two weeks of drinking
Ja jednak wolę wodę pić i jeść owoce, albo samemu robić sobie soki z nich. Znam ludzi, którzy nie piją nic innego jak tylko napoje tego typu.
https://www.youtube.com/watch?v=IQlNv2Au-Lg
To ciekawy eksperyment i nie będę wyciągał z niego daleko idących wniosków, poza tym jednym, że makaron instant jest gorzej trawiony przez człowieka niż makaron świeży.
Zupka chińska to prawie same węglowodany z dużą ilością soli. Umrzeć od tego nie umrzesz, ale jeśli odżywiasz się tym regularnie i nie "nadrabiasz" wartości odżywczych w innych posiłkach, to
po prostu nawet naturalny produkt musi skladac sie z jakis zwiazkow chemicznych
problem w tym ze dodanie ich do czegos innego i napisanie tego na opakowaniu nagle okazuje sie czyms niezdrowym i nienaturalnym
Komentarz usunięty przez moderatora
Następnym razem, jak będziesz chory, lecz się fizyką. Promieniowanie gamma powinno być w sam raz.
nazwy chemiczne związków chemicznych są uniwersalne (zawsze takie same dla tego samego związku). Jeżeli cząsteczka chemiczna składa się z konkretnych atomów ( np. tlen, węgiel, wodór) związanych ze sobą w odpowiedniej kolejności (konkretna liczba atomów jest w tej cząsteczce (np. 7)) to taki