i wtedy ziemniak jest nie słony, a zaoszczędzony na obieraniu czas tracimy na dłuugie gotowanie, bo pokrojony na ćwiarki ziemniak gotuje się 2x szybciej
@PanJanKochany: BZDURA. Mam szybkowar i tam instrukcje z czasami, jak należy gotować różne potrawy. Ziemniaki "ćwiartki" - 8 minut. Ziemniaki w całości - 14 minut. Oczywiście obie opcje z zimną wodą na początku.
PS. Czasy są w zasadzie idealnie ustalone. Sprawdzane wielokrotnie.
Taaaa, powodzenia w stosowaniu tego pomysłu do ziemniaków innych, niż o regularnych kształtach. Pomijam już fakt, że ziemniaki w całości gotują się dużo dłużej, niż przekrojone choćby na pół.
@Big_Kahuna: wątpię, niejednokrotnie gotując niemłode ziemniaki w mundurkach nawet, gdy popękały tak jak nacięcie z filmiku, to potem musiałam się męczyć z obieraniem
Komentarze (62)
najlepsze
Z kawałkiem masła, twarogu, i posolon.... Mniam
PS. Czasy są w zasadzie idealnie ustalone. Sprawdzane wielokrotnie.
@dobrypastor: Kraków?
Poszedłbym.
Jestem w tym zajebisty. Ale muszę mieć swoją obieraczkę.