Zakwaszenie - blogerska moda czy fakt naukowy?
Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się diety odkwaszające organizm, diety bogate w „zasadotwórcze produkty” i inne diety cud. Zaczęło się od blogów, a z blogów przeniosło na tzw. telew...
T.....z z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 155
- Odpowiedz
Komentarze (155)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@anielamusial: skąd te ilości? przecież to są ilości kilkanaście razy większe o dopuszczalnej górnej dawki
@anielamusial:
Z wykopywanego tekstu wynika że nie mierzyłeś zakwaszenia organizmu a zakwaszenie moczu .
Jeżeli nabierzesz takowej, to
Co do warzyw i owoców, to we współczesnej parażywności prawie nie ma witamin i minerałów, co spowodowane jest degradacją gleb i generalnie "sztucznym i chemicznym" rolnictwem. Jest
Dieta wegańska jest bardziej ekologiczna niż dieta niewegańska. Myślałem, że to dość oczywiste. Wystarczy 1 argument - a możesz sam poszukać. Ile potrzeba zużyć paszy, żeby wyhodować zwierzę, które trafi na półkę jako mięso? Pomnóż przez liczbę hodowanych zwierząt. Wyjdzie, że 90% światowych upraw idzie na pasze (ogromne połacie wyciętych lasów i zubożonych ekosystemów, żeby zaspokoić potrzeby człowieka). A użytki rolne zajmują 40% powierzchni lądów, z czego 1/3 to uprawa roślin (stare dane, teraz pewnie więcej). Chyba zgodzimy się, ze niezbyt
A skąd
Ja przyczepię się już na samym początku: dlaczego nie? Skoro w dzisiejszych czasach bardzo wiele osób ma
Zacznijmy od diety przecietnego Kowalskiego, autor powoluje sie na badania z lat 60', no cóż, przyjrzyjmy sie czym roznily sie podstawowe produkty lat 60 i obecnych. Chleb, maslo, sery, kielbasa, szynka. nie wiem czy musze sie wysilac, mysle ze kazdy widzi sklad bochenka chleba czy kielbasy ktory w swoim repertuarze raczy nas spulchniaczmi, glutaminianem, konserwantami, i polowa tablicy mendelejewa w wyrobach miesopodobnych. Notabene mieso do produkcji wędlin czyli trzoda jest faszerowana antybiotykami sterydami i pasza ktorej sklad to juz odrebna historia. Ale najgorszym ze wszystkich dodatkow i majacym najwiekszy wplyw na zakwaszenie jest cukiera nie bialko! Ten cudowny bialy proszek jest dodawany w tej chwili praktycznie do wszystkiego poczawszy od piwa. Proponuje przejsc sie po markecie i znalezc produkty bez cukru. Zadanie karkolomne bo oprocz warzyw, niektorych owocow, wody naprawde ciezko jest znalezc cos do czego nie dodano jakiegos cukru prostego. a to fruktozy, maltozy, dextrozy czy innej glukozy. I to ten cukier jest w glownej mierze czynnikiem wplywajacym na zakwaszenie a nie bialko, ktore wlasciwie go uzupelnia. Bo jesli przyjac kryterium "znajdzmy w markecie produkt ktory nie zakwasza organizmu" to repertuar skurczy sie jeszcze bardziej...
No dobrze wiemy ze dieta przecietnego Kowalskiego to cukier gluten, fosforany, bialko, konserwanty, spulchniacze, utwardzone tluszcze (nie daj boze trans) i z tym calym g.... musi sobie nasz organizm radzic. A ze ma mechanizmy buforujace no ba! tylko ze do tych mechanizmow potrzebne sa pierwiastki, mikroelementy. I to wlasnie to sa te pierwiastki ktore sa zawarte w srodkach takich jak przytoczony Eliminacid lub dieta odkwaszajaca. Autor chyba nie zrozumial sensu i tak sobie popelnil artykul wg swojego widzimisię.
Jasne ze organizm w skrajnym przypadku zostanie doprowadzony do kwasicy ale zeby to sie nie stalo musi miec odpowiednia amunicje do walki z zakwaszeniem i takiej amunicji dostarcza mu wlasnie w/w srodek czy dieta.
A co jesli w organizmie jest tych mikroelementow za malo? ano jak sam autor slusznie zauwazyl "mozliwe ze konieczna jest suplementacja wapnem, w celu unikniecia problemow z ukladem kostnym"
szkoda ze nie pochylil sie bardziej nad tym lakonicznym stwierdzeniem. Otóż to! suplementacja w pierwiastki niezbedne do utrzymania rownowagi kwasowo-zasadowej.
Zacznijmy od końca.
Wpływ płuc został pominięty ze względu na to, że mechanizm regulacji kwasowo-zasadowej przez płuca ma dość duże ograniczenia. Nie są one w stanie wyregulować puli jonów H+, tj nie są w stanie usunąć puli kwasów metabolicznych tzw. „fixed acids” czy też „non-volatile acids”. Możemy w ten sposób kompensować kwasicę metaboliczną powodując, że po prostu przestajemy ją widzieć po pH krwi. Sama kwasica metaboliczna jednak pozostaje, jeżeli nie została usunięta jej przyczyna (co nie oznacza, ze sama kwasica metaboliczna jest związana z dietą! Odpowiadam na zarzut). I tak ja rozpoznamy wykonując gazometrię - ze względu na kompensację oddechową (wzmożona wentylacja) poziom CO2 we krwi będzie obniżony. W wypadku utraty HCO3- również i ten będzie
Tabele PRAL (czyli potential renal acid load - związane z potencjalnym obciążeniem nerek kwasami pochodzącymi z metabolizmu produktów spożywczych, podawane w mEq kwasu/100g pożywienia) to jest jedna z podstaw ruchu "antyzakwaszeniowego" na którym opierają się blogi