Zakwaszenie - blogerska moda czy fakt naukowy?
Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się diety odkwaszające organizm, diety bogate w „zasadotwórcze produkty” i inne diety cud. Zaczęło się od blogów, a z blogów przeniosło na tzw. telew...
T.....z z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 155
- Odpowiedz
Komentarze (155)
najlepsze
To też bujda. Jedyna dobra dieta, to dostosowana indywidualnie do człowieka. Co u człowieka z Celkalią? Też będzie tyle węgli wcinał? Co u człowieka z cukrzycą? No właśnie. NIE MA JEDYNEJ PRAWIDŁOWEJ DIETY. Dla każdego człowieka warto dostosowywać ją indywidualnie.
JEST TO JEDNOSTKA CHOROBOWA LECZONA W SZPITALU!!! ZAGRAŻAJĄCA ŻYCIU!!!
Przyczyny (możliwy jednocześnie więcej niż jeden mechanizm):
1) nadmierna podaż lub nadmierne endogenne wytwarzanie kwasów nielotnych – cukrzycowa kwasica ketonowa, kwasica mleczanowa, kwasica spowodowana podażą prekursorów kwasów (np. zatrucie etanolem, metanolem, glikolem etylenowym, salicylanami)
2) upośledzenie
dokładnie!
miałem często problem ze zgagą, odstawiłem syffoody, słodkie i smażone, zacząłem jeść znacznie więcej warzyw, głównie gotowanych i od razu była poprawa. To nie chodzi o jakąś dietę cud czy wegetarianizm, którego też jestem przeciwnikiem. Część pożywienia rzeczywiście zakwasza organizm. Oczywiście są ludzie, którzy potrafią wpieprzyć ostre panierowane skrzyłka, kiełbasę, frytki po tem zjeść Marsa i nic
Co by nie mówić najlepsza dieta to dieta zbilansowana.
Wracając do sedna - takie badania byłby bardzo drogie i czasochłonne. Wymagałyby dużo wyrzeczeń i systematyczności od
Można doprowadzić w ten sposób do alkalozy metabolicznej, obrzęków (nadmierne spożycie sodu), choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia i innych chorób związanych ze zbyt dużym stężeniem sodu we krwi i zbyt dużą osmolalnością płynów ustrojowych (komórki wtedy się obkurczają, włączając w to neurony) - to trochę tak jakbyś wypił wodę