Zdrowy chleb na zakwasie
Ostatnio zaczęłam piec chleb na zakwasie. Zauważyłam, że po takim prawdziwym (!!!) domowym zakwasie mój żołądek czuje się dobrze :) Jeżeli macie od kogo wziąć
szymonodyjas z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 16
- Odpowiedz
Ostatnio zaczęłam piec chleb na zakwasie. Zauważyłam, że po takim prawdziwym (!!!) domowym zakwasie mój żołądek czuje się dobrze :) Jeżeli macie od kogo wziąć
szymonodyjas z
Komentarze (16)
najlepsze
Najpierw przepisy z neta, później próby i błędy...
Domowy żytni chlebek na zakwasie.
Na początku musimy zrobić zakwas.
Zajebiście warto. Są ku temu trzy ważne powody:
1. Smak. Można się tym chlebem objadać. Prawdziwe masło, ewentualnie kawałek pomidora i po prostu niebo w gębie.
2. Świeżość. Byłem w prawdziwym szoku, kiedy okazało się, że chleb sprzed sześciu dni smakuje praktycznie tak samo jak w dniu, kiedy był wypiekany. Nigdy nie widziałem, żeby chleb z piekarni posiadał takie magiczne właściwości.
3. Duma. Świadomość, że samemu upiekło się ten chleb, że można go zmodyfikować wg własnych upodobań (np. dodać więcej słonecznika, pestek dyni, lnu, czarnuszki itp) - to wielka satysfakcja i duma, jeśli możecie pochwalić się swoim gościom. No i świadomość, że wiecie z czego chleb powstał, że jest zrobiony ze składników najwyższej jakości i kosztem ciężkiej pracy.
Tak,