@Amadeo: To ja dodam coś od siebie odnośnie tych tajemniczych składników.
E450 - difosforan, w większych ilościach może pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu oraz żelaza, dzienna dawka nie powinna być większa jak 70mg/ 1kg masy ciała
E451 - trifosforan, podobnie jak w przypadku tego powyżej, pogarszają procesy metaboliczne i zwiększają ryzyko zachorowania na
@Aquoss: bardzo tendencyjnie napisane, jak na pseudo portal o zdrowej żywności. Spożywanie w nadmiarze może powodować.... Ale w jakim nadmiarze? jeżeli chodzi np o glutaminan to stosuje się go w ilości około 5g na kg mięsa wiec ile trzeba zjeść kilogramów aby przedawkowac? Albo Azotyn sodu, w kg soli peklujacej Azotyn stanowi 6%, a sól peklujaca stosuje się w około 20 gram na kilogram mięsa. To ile trzeba zjeść aby
Z tego wszystkiego E450, E451, E331, E262, E330 i E325 można spokojnie jeść (wiadomo, nie przesadzać, ale stężenie stosowane w wędlinach nas nie zatruje). Bać się E330 to już absolutna paranoja, bo to jest kwas cytrynowy. Wbrew pozorom sporo E jest nieszkodliwych.
Komentarze (46)
najlepsze
mięso 60%
woda
gluten
soja
E450 - difosforan, w większych ilościach może pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu oraz żelaza, dzienna dawka nie powinna być większa jak 70mg/ 1kg masy ciała
E451 - trifosforan, podobnie jak w przypadku tego powyżej, pogarszają procesy metaboliczne i zwiększają ryzyko zachorowania na
Spożywanie w nadmiarze może powodować.... Ale w jakim nadmiarze? jeżeli chodzi np o glutaminan to stosuje się go w ilości około 5g na kg mięsa wiec ile trzeba zjeść kilogramów aby przedawkowac?
Albo Azotyn sodu, w kg soli peklujacej Azotyn stanowi 6%, a sól peklujaca stosuje się w około 20 gram na kilogram mięsa. To ile trzeba zjeść aby
@shopen666: A w szynce cygańskiej nie ma Cyganów.
Bać się E330 to już absolutna paranoja, bo to jest kwas cytrynowy. Wbrew pozorom sporo E jest nieszkodliwych.