To jest chyba błąd w druku. Wypisywanie składu zawsze zaczyna się od tego czego jest najwięcej. Tutaj mamy 9% a potem 17% więc ewidentnie zjadło jakąś cyfrę przed 9.
@dymek_: nie zjadło kiełbasa nazywa się drobiowo - wieprzowa czyli drobiu jest więcej 17 % ale powinnien on być wymieniony jako pierwszy ponieważ skórki wp, emulsje wieprzowe, tłuszcz nie są mięsem i się to nie wliczą do procentowego udziału mięsa - ale papier wszystko przyjmie :)
Hmm czemu mi się zdaje ze na 1kg kiełbasy nie idzie 1kg mięsa? Przecież tam zawsze trzeba trochę słoniny włożyć ? Btw tuczniki ostatnio chyba po 4.5 są wiec 14zl zakg to chyba schab
Z kilograma mięsa otrzymuje się jakieś 85 dag dobrej kiełbasy, choć oczywiście są i tacy rzeźnicy, którzy z tego samego kilograma mięsa zrobią ponad 2 kg kiełbasy.
Przed naszym wejściem do UE obowiązywały normy regulujące
błonniki służą do polepszenia smaku wyrobu + jakieś niewiele warte wartości odżywcze. Twierdzenie że kiełbasa jest z bambusa jest nieprawdziwe - na 600-800kg półproduktów idzie tego pewnie ze 4-6kg ;D Poza tym, skórki wieprzowe podane w składzie to też mięso, a nie sama skóra. Chyba że autor artykułu żywej świni nie widział i myśli, że otoczka kiełbasy właściwej to właśnie te skórki ;D
A później wszyscy się dziwią, że kiełbasa się nie suszy tylko gnije, a parówki wybuchają w mikrofalówkach. Powiedzmy sobie jasno, dzisiejsze żarcie musi eksplodować, nie ma innej opcji.
@rosomak01 Co jak co ale myślałem, że na makaronie to nie mogą oszukać. Dzisiaj przeczytałem skład makaronu w którym napisane jest: "może zawierać śladowe ilości jaj". Ręce opadają:)
Najlepsze wędliny są swojskie, własnoręcznie bity świniak, wędzenie, parzenie. Uhmm, aż ślinka leci. A do tego wychodzi kilkukrotnie taniej, cena za kg waha się koło 8 zł.
Skoro te najtańsze wyroby są szkodliwe dla zdrowia powinny być obłożone akcyzą tak jak papierosy a pieniądze przeznaczone na leczenie nowotworów. Być może wtedy ceny by się zrównały i problem z wyrobami wędlinopodobnymi by znikną.
26% to i tak nieźle. Są przecież kiełbasy bez mięsa, a oparte na MOM-ie i kaszce mannie, tudzież białku sojowemu. Ale co się dziwić jak taka kiełbasa potrafi kosztować 6-8zł, a kilo surowego nieprzetworzonego mięsa conajmniej 8,9zł.
Jak ktoś nie ma za dużo pieniędzy a chcę kupić dobrą kiełbasę/szynkę to można iść się spytać do zakładu masarskiego bezpośrednio spytać czy sprzedadzą. Robię tak i mam kiełbasę na grilla po 10zł/kg z prawdziwego mięsa. W dodatku jest bardzo świeża. To samo tyczy się szynki, kilogram prawdziwej szynki z mięsa po 20zł/kg podczas gdy w sklepie kosztuję w okolicach 40zł.
Komentarze (196)
najlepsze
Podobno przed wojną do produkcji 1kg wędliny zużywano nawet do 1,5kg mięsa.
Poniżej cytat z artykułu http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/566051,dobra-kielbasa-to-dobra-wola-masarza-norm-brak,id,t.html
Z kilograma mięsa otrzymuje się jakieś 85 dag dobrej kiełbasy, choć oczywiście są i tacy rzeźnicy, którzy z tego samego kilograma mięsa zrobią ponad 2 kg kiełbasy.
Przed naszym wejściem do UE obowiązywały normy regulujące
@arcaddius: a ty skad to wiesz?
Komentarz usunięty przez moderatora
roślinożerni, roślinożerni...
Całkiem ładnie zrobiony ranking, brakuje tylko ceny zł/kg dla lepszego porównania, ale jest cena za opakowanie, więc można sobie wyliczyć.