Byłem na targach poznańskich Food stały piękne nastrzykiwarki z setkami cieniutkich igieł a obok ich woreczki z proszkami do sporządzania solanek nastrzykujących z trzema rodzajami fosforanów E450, 451, 452, karagenem, żeby woda nie wypłyneła po nastrzyku, białkiem, itp. no i mamy później promocje w marketach schab bez kości za 10 zł i biegające emerytki z rana-najdroższa woda na świecie !.
Dlatego mój tata robi sam i kiełbasę i wędliny. Bez syfiastej chemii i wynalazków. Mogą poleżeć i tydzień w lodówce i nic się nie robi śliskie jak przy tych sklepowych...
@peranyc123: masz rację, ale nadal jest to lepsza alternatywa niż wędlina ze sklepu, którą się jeszcze dodatkowo 'faszeruje' chemią żeby ładnie wyglądała i przypominała zapachem swojską.
To jest chyba błąd w druku. Wypisywanie składu zawsze zaczyna się od tego czego jest najwięcej. Tutaj mamy 9% a potem 17% więc ewidentnie zjadło jakąś cyfrę przed 9.
@dymek_: nie zjadło kiełbasa nazywa się drobiowo - wieprzowa czyli drobiu jest więcej 17 % ale powinnien on być wymieniony jako pierwszy ponieważ skórki wp, emulsje wieprzowe, tłuszcz nie są mięsem i się to nie wliczą do procentowego udziału mięsa - ale papier wszystko przyjmie :)
Hmm czemu mi się zdaje ze na 1kg kiełbasy nie idzie 1kg mięsa? Przecież tam zawsze trzeba trochę słoniny włożyć ? Btw tuczniki ostatnio chyba po 4.5 są wiec 14zl zakg to chyba schab
Z kilograma mięsa otrzymuje się jakieś 85 dag dobrej kiełbasy, choć oczywiście są i tacy rzeźnicy, którzy z tego samego kilograma mięsa zrobią ponad 2 kg kiełbasy.
Przed naszym wejściem do UE obowiązywały normy regulujące
Komentarze (196)
najlepsze
[url=http://pokazywarka.pl/0c80z4/]Zdjęcia[/url]
Kupiona w Real w Wurdzburgu, 4,49eur za 800g = 5,60eur/kg = ok.23zł za kg
Zwróćcie uwagę z ilu gram mięsa zrobione jest 100g gotowego produktu.
Podobno przed wojną do produkcji 1kg wędliny zużywano nawet do 1,5kg mięsa.
Poniżej cytat z artykułu http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/566051,dobra-kielbasa-to-dobra-wola-masarza-norm-brak,id,t.html
Z kilograma mięsa otrzymuje się jakieś 85 dag dobrej kiełbasy, choć oczywiście są i tacy rzeźnicy, którzy z tego samego kilograma mięsa zrobią ponad 2 kg kiełbasy.
Przed naszym wejściem do UE obowiązywały normy regulujące
@arcaddius: a ty skad to wiesz?