Dobrze, że w kolejnym miejscu pisze się o grodziszu. Ale pan Bochyński chyba pojechał:
- To piwo pszeniczne górnej fermentacji warzone w beczkach z drewna dębowego lub bukowego. Dwutlenek węgla zawarty w piwie wytwarza się samodzielnie dzięki drożdżom. Stąd też naturalny osad, jaki zostaje na dnie butelek - tłumaczy Bochyński.
@EstradaOrNada: Jednak jest bardzo prawdopodobne, że szczepy grodziskie ciągle żyją w kolekcjach takich instytucji, jak Politechnika Łódzka (na początku lat 1970-tych pracowała tam z nimi prof. Jadwiga Jakubowska), Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (dawniej Przemysłu Fermentacyjnego) w Warszawie, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Browary Lech w Poznaniu.
Czy wypok musi byc koniecznie bilboardem reklamowym dla producentow bieda-piw, ktorych nie stac na prawdziwa reklame? Czy nie dajemy sie tu manipulowac?
Komentarze (5)
najlepsze
No nie wiem czy oni to piwo w beczkach warzyli :D