Korek odchodzi do lamusa
Kolejny mit obalany jest na naszych oczach. W każdym segmencie winiarskiego rynku korki zastepuje się zakrętkami. Jak się okazuje w porównaniu do korków mają same zalety, a domniemana przewaga korka wynika z tradycji i nie jest potwierdzoona naukowo.
bardakon z- #
- #
- #
- #
- #
- 74
Komentarze (74)
najlepsze
No k!@$a historyczna chwila.
Po przyjezdzie do UK zdziwilem sie wlasnie, ze wiekszosc win w sieciowkach jest zakrecanych! myslalem, ze to jakas zulerska, wygodna moda, ale na szczescie okazalo sie byc inaczej. Teraz bede pil juz takie wina bez wyrzutow sumienia.
@kapsi: wygląda lepiej i znajomi nie patrzą z uprzedzeniem. A czepiając się pytania, często wino smakuje inaczej jak je dekantujesz. Oczywiście stołowym winom to nie robi różnicy.
Chociaż przyznam, że jednak zdecydowanie wolę korek, mimo, że niepraktyczny, trudniej otworzyć itd - jak to ktoś wcześniej napisał - ma on to "coś" (nawet ten plastikowo-gumowy) i mam nadzieję, że niektórzy producenci nie zrezygnują z niego tak szybko.