Odnośnie czasu przechowywania mięsa w lodówce - kiedyś chciałem zobaczyć ile dni kurczak może być w lodówce ale skubaniec po dwu dniach zdechł z głodu i wyziębienia.
Bardzo przydatna infografika, ale nigdy nie rozumiałem tych czasów pieczenia w danej temperaturze. Przecież to zależy od wielu czynników - np. gatunek zwierzęcia, wiek, rodzaj mięsa, rodzaj przygotowywanego dania i wielkość przyrządzanej porcji. I tak np. krwisty stek z combra z młodego jelenia przygotowuje się dosłownie parę minut, w zależności od tego jak gruby się utnie. Udziec wołowy trzeba piec dużo dłużej, już chociażby z tego powodu, że nawet poporcjowany na ogół
@xyzzor: jeśli chodzi o makaron to różnice są też w wielkości garnka i ilości wody w tymże garnku - makaron w małej ilości wody w dużym garnku ugotuje się szybciej ale wyjdzie bardziej "kluskowaty"
Nawiązując do ostatniej części, o ile z nakrywaniem do stołu nigdy nie miałem większych problemów, to się w Wigilię zacząłem zastanawiać nad prawidłowym ułożeniem sztućców i z ciekawości zajrzałem do internetu (bo tej "sztuki" uczyłem się jeszcze zanim sieć zawitała pod strzechy). I zobaczywszy wiele różnych kombinacji, pierdyliard rodzajów widelczyków, łyżeczek itp, pomyślałem, że fajna byłaby stronka (aplikacja?), gdzie zaznacza się, co będzie serwowane, a ona automatycznie wyświetla, jakie podać sztućce i
Mam w domu łyżki i łyżeczki z różnych kompletów. Każda ma inna pojemność. Więc mierzenie ilości na łyżki nie ma sensu jeśli nie ma norm dla ich pojemności.
@Katagaro: Bo łyżki i łyżeczki trzeba kupować oryginalne z certyfikatem, wtedy wszystkie normy są zachowane, a jak kupujesz sztućce ze złota na autostradzie to tak się to potem kończy.
Hm, w oryginalnym jpeg-u jest mały błąd - na rycinie przedstawiającej półtuszę wołową nie ma naniesionej cyfry 2 oznaczającej położenie żeberek i szpondra. Cyfra ta znajduje się już na obrazku w większej rozdzielczości z powiązanych.
Niestety nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanko które mnie nurtuje.
Mam tzw gazówkę z piekarnikiem gazowym. Pokrętło regulacji temperatury obraca się w zakresie 1-9. Nijak nie umiem ustawić np temperatury 200st C. Ktoś się orientuje jakie temperatury odpowiadają poszczególnym położeniom?
@NieznanyAleAmbitny: Sacharoza topi sie w temp 186 stopni Celsjusza. Nie karmelizuje czyli brązowieje, a topi. Czyli; bierzesz łyżkę cukru na miskę żaroodporną i obserwujesz przy którym numerku na gałeczce cukier sie rozpłynie. To metoda niezawodna. Podpowiadam również że woda wrze pod ciśnieniem 1 atmosfery w temp 99.97 stopni Celsjusza. Te dwa punkty powinny wystarczyć żeby sie zorientować.
Komentarze (79)
najlepsze
@raq195: nie ma +
Mam tzw gazówkę z piekarnikiem gazowym. Pokrętło regulacji temperatury obraca się w zakresie 1-9. Nijak nie umiem ustawić np temperatury 200st C. Ktoś się orientuje jakie temperatury odpowiadają poszczególnym położeniom?
wg wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_Mark
Gas mark Fahrenheit Celsius Descriptive
1⁄4 225° 107° Very Slow/Very Low
1⁄2 250° 121° Very Slow/Very Low
1 275° 135° Slow/Low
2 300° 149° Slow/Low
3 325° 163° Moderately Slow/Warm
4 350° 177° Moderate/Medium
5 375° 191° Moderate/Moderately Hot
6 400° 204° Moderately Hot
7 425° 218° Hot
8