Ponad godzinę dla takiej miseczki? I on się dziwi, że w restauracji nie dostaje takich. W przygotowaniu frytek ważne (moim zdaniem) jest to, żeby ziemniak nie był mrożony. Najlepsze frytki są z późnych ziemniaków, tych twardych.
@Frollo: Jeden z prostszych jego przepisów. Inne trzeba by robić chyba trzy dni i wydać na nie średnią pensję, choć wierzę że byłoby to naprawdę perfekcyjne wersje kurczaka tikka masala albo chilli con carne
Szybszy trochę sposób to nakroić fryt, wrzucić do wody. Michę z woda i frytami do lodówy na 1h i smażyć na głębokim oleju od czasu do czasu mieszając frytki w koszyczku. Efekt podobny do tego na filmie.
Pisałem całkiem fajny wywód nt frytków, ale wyłączyli mi prąd i, że się tak brzydko wyrażę, dupa. Teraz będzie mniej literacko, ale bardziej konkretnie.
Na filmiku mamy przerost formy nad treścią.
Najważniejsze są ziemniaki. Nie mogą być "rozwalające się". Muszą być pokrojone cienko, w długie paski.
Wrzucamy pierwszą porcję na mocno rozgrzany olej (patelnia lub garnek). Minuta. Zdejmujemy pierwszą porcję. Wrzucamy ją na ręcznik papierowy lub na plik zwykłych papierów xero. Kładziemy
Komentarze (121)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Na dobre fryty polecam się wybrać do Fabryki Frytek w Wawie.
Na filmiku mamy przerost formy nad treścią.
Najważniejsze są ziemniaki. Nie mogą być "rozwalające się". Muszą być pokrojone cienko, w długie paski.
Wrzucamy pierwszą porcję na mocno rozgrzany olej (patelnia lub garnek). Minuta. Zdejmujemy pierwszą porcję. Wrzucamy ją na ręcznik papierowy lub na plik zwykłych papierów xero. Kładziemy