[Gotuj/Pij z Wykopem] Cydr domowym sposobem
Zgodnie z obietnicą - pełna relacja i opis, jak uzyskać bardzo smaczny cydr w domu, w bardzo prosty sposób.
lucku z- #
- #
- #
- 250
Zgodnie z obietnicą - pełna relacja i opis, jak uzyskać bardzo smaczny cydr w domu, w bardzo prosty sposób.
lucku z
Komentarze (250)
najlepsze
nawet jesli pH ustalilbys na poziomie zdatnym do rozwoju dla drozdzy, isnieje jeszcze pare rzeczy, ktore ciezko byloby ominac, np konserwanty, ktore zabilyby drodze szybciej, niz zdazylbys powiedziec, "zyjcie kochane drozdze i robice mi tu alkohol z koli"
jesli ominelibysmy ten problem, to rodza sie kolejne, czyli miedzy innymi:
wyszedlby
Spadek pH poniżej wartości. 3,0 lub wzrost powyżej 8,0 całkowicie hamują rozmnażanie drożdży.
Do cydru stosuję z powodzenie drożdże piwne, można stosować suche lub poprosić znajomego piwowara domowego o gęstwę.
Przed nalaniem do butelek powinny zarówno one, jak i sprzęt który dotyka cydru po fermentacji, zostać zdezynfekowane.
Najprościej Oxi z bierdonki czy innego auchan.
Jeżeli planujecie zakapslować cydr w butelkach szklanych - radzę
1) nie lepiej drożdze nastawić jako matkę drożdżową dzień czy dwa wczesniej i pozniej dodać ją do wlanego soku, bo tak jak nie odpali wlana od razu do 5l to bedzie klapa a tak tylko nowa matke drożdzowa robisz
2) po zlaniu a przed słodzeniem można troche zasiarkować aby zabić drożdze i wtedy dodać cukru?
Komentarz usunięty przez moderatora