@Zdzichu9: Od dawna nie widziałem osoby tak zadowolonej ze swojej pracy. Wszyscy narzekają że za długo, ciężko, że pieniędzy mało i perspektywy kariery brak. A tu proszę, człowiek zadowolony z prostego zajęcia. Dzień podobny do dnia a efekty za każdym razem dają zadowolenie.
@AdminiWykopuUdostepniajaHasla: praca w nocy jest po porstu niezdrowa na dluzsza mete. Mozna sie przyzwyczaic istotnie, ale caly swiat dziala w dzien, a Ty wtedy musisz odespac, zawsze cos przeszkadza, zawsze przeciagniesz moment odespania zeby pozyc przez moment normalnie dziennie. Wolne masz w dzien a przeciez Twoj zegar biologiczny dziala juz inaczej i znowu sie deregulujesz i tak w kolo macieju. Praca nocna odbija sie na koncentracjiTwoja nocna aktywnosc przekalada sie jedynie
Nabrałem jeszcze większego szacunku do chleba i piekarzy po obejrzeniu filmiku. A chłopaki wyglądają jakby ich do pracy nie zmuszano ale... jakby lubili to co robią :)
Mam znajomego który jest piekarzem i opowiedział mi małe cool story bro:
Standardowo pobudka o 3:30,a jako że szef mojego znajomego jest wielkim fanem siatkówki, to oglądał naszych orzełków przy jakże wspaniałym trunku, jakim jest piwko.Piwka się szybko skończyły, więc zmienił trunek na nieco mocniejszy. Opił się niemiłosiernie i poszedł nawalony do pracy. Zachciało mu się wymiotować, a jako że najbliżej była miska z ciastem to tam zwymiotował. Zatarł ślady (wymieszał) i
@Micjur: Moczy rece w wodzie, gdy oddziela kawalki, a innymi razami (gdy je ugniata) w mące. Bardziej mnie dziwi dlaczego do scianek mieszalnikow ono nie przylega mocno, teflonem sa pokryte czy jak?
@KochanekAdmina: W pewnym momencie na filmie widac jak duzy bochen ciasta z mieszalnika podnosi i ciasto samo odstaje od scianek tego mieszalnika (mam na mysli pojemnik, a nie samo mieszadlo) - to mnie zdziwilo.
@hahacz: W Piekarni Rzemieślniczej-Tradycyjnej w takiej w której ja pracowałem (pieć węglowy, wsadzanie do pieca chlebów drewnianą łopatą itd.) polepszacz był tylko i wyłącznie w bułkach których nie robiło się na mojej zmianie. Do chlebów nigdy nie było nic dosypywane. Tylko jeśli mam być szczery to ten chleb następnego dnia nie nadaje się do spożycia (no niby się nadaje, albo ja jestem cholernie wybredny). Więc jeśli następnego dnia chleb jest nadal
@piksel169: No mój dziadek lata temu był piekarzem i takie wypieki jakie on przynosił to ja dawno temu nie jadłem, tyle, że piekarze piekli dla siebie i o swoje wypieki najbardziej dbali no i piekarnie wtedy inaczej wyglądały, jeszcze te pączki i oranżady w szklanych butelkach które przynosił z pracy (lata dziewięćdziesiąte - piękne czasy), a tak na marginesie to ja ostatni zajebisty chleb gdzieś w polskich górach jadłem z 5
@gr3g: właśnie też doszedłem do tego samego wniosku - nawet na temat kopania rowu albo układania bruku można ciekawszy filmik nakręcić niż na temat informatyka/programisty :)
@Infantor: Pewnie idzie do razowego. Tak czy inaczej, taki zap%%#@#%, że ciężko uwierzyć, że tak się da robić na dłuższą metę, dzień w dzień. Straszne to życie jest.
@guitarmen: Na "polepszaczach", niestety, takie sa chleby. Zobacz sobie sklad tych chlebow (zwaz jednak, ze w UE nie ma obowiazku podawac skladu lub pelnego skladu chlebow, jak mozesz poczytac tutaj: http://www.sustainweb.org/realbread/bread_labelling/ i na dalszych podstronach).
Fajne są te maszynki do pieczenia chleba. Wrzuca się tylko wodę, mąkę i drożdże, no i sól i cukier oczywiście, START, i za 5 h wyjmujemy gotowy ciepły chleb :D Ewentualnie w trakcie pieczenia piszczy w odpowiednim momencie, kiedy można dosypać jakieś bonusy (słonecznik np.).
Jak ktoś jest taki leniwy jak ja to jak znalazł. A i taniej wychodzi niż ze sklepu/piekarni (nie licząc kosztu maszynki) i można mieć pewność, że nikt
@RedBulik: Nie. Jest bardzo dobry. Jak już się obcyka dobrze proporcje to chleb wychodzi badzo dobry. Jeszcze zależy jaki zrobisz. Familia moja to razowy robi, ale jak ja przyjadę to robię normalny - biały. Oba bardzo dobre, ale razowego ogólnie nie lubię.
@Hefajstosss: Bardzo możliwe że nie dorówna. Nie jadłem jeszcze nigdy takiego dobrego chleba z pieca. W tesco nie kupuję ale nawet w piekarni nie jest jakiś wspaniały ten
@Curry_: Taki chleb nigdy nie dorówna dobremu chlebowi z pieca. Ważne jest jeszcze jaki chleb się kupuje bo to co jest w hipermarketach i nawet wielu sklepach to tragedia i wtedy rzeczywiście nie ma znaczenia.
Zawsze szanowałem ludzi wykonujących z pozoru łatwe zawody. Niby wszystko powinno iść gładko, a jest milion rzeczy, które mimowolnie można spartaczyć. Dopiero jak się nabierze wprawy to wszystko zaczyna iść tak jak powinno.
Komentarze (161)
najlepsze
Koleszka nieźle sie uwija, musi miec szef z niego radoche.
Niedługo to ludzi będą przyjmowac tylko do obsługi maszyn bo innych prac nie będzie :)
to obejrzyj sobie filmik o bułkach ;p tamten to dopiero wciąga ;p
wpadaj do mnie mam zapchaną różnymi sałatkami, ciastami i bóg wie czym jeszcze
Ja i tak dupy nie wycieram :)
Standardowo pobudka o 3:30,a jako że szef mojego znajomego jest wielkim fanem siatkówki, to oglądał naszych orzełków przy jakże wspaniałym trunku, jakim jest piwko.Piwka się szybko skończyły, więc zmienił trunek na nieco mocniejszy. Opił się niemiłosiernie i poszedł nawalony do pracy. Zachciało mu się wymiotować, a jako że najbliżej była miska z ciastem to tam zwymiotował. Zatarł ślady (wymieszał) i
http://www.dailymotion.com/video/xj43uk_wiem-co-jem-chleb_lifestyle
Wykopany. Żeby takie ciekawe rzeczy leciały na TVN Style...
Po pierwsze trzeba pracowac o nieludzkich porach i to jest najwiekszy minus ;p
W Hiszpanii chleby mają na drożdzach, bez soli - ogólnie dziadostwo, bez smaku i na drugi dzień sypie sie że nie da sie tego normalnie ukroić.
Całe szczęście ze mam w pobliżu piekarnie, taki niemiec piecze tradycyjny chleb na zakwasie i w piecu węglowm a nie takim gównie elektrycznym.
Jak ktoś jest taki leniwy jak ja to jak znalazł. A i taniej wychodzi niż ze sklepu/piekarni (nie licząc kosztu maszynki) i można mieć pewność, że nikt
@Hefajstosss: Bardzo możliwe że nie dorówna. Nie jadłem jeszcze nigdy takiego dobrego chleba z pieca. W tesco nie kupuję ale nawet w piekarni nie jest jakiś wspaniały ten