Blok to ciasto (hmm... ciasto?) nie wymagające żadnych umiejętności, ale dzięki wysokiej zawartości cukru daje wiele radości :) Składniki:
podstawa:
- paczka mleka w proszku (400 gram, lepsze normalne niż granulowane)
- kostka masła
- cukier wanilinowy
- szklanka cukru
- trzy łyżki kakao
- pół szklanki wody
dodatki:
- herbatniki pti bury (3 opakowania)
- wafel zwany też andrutem
- różne orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane itp. (ja tego nie dodaję, ale można)
No to zaczynamy! Bierzemy garnuszek i wlewamy do niego wodę oraz wrzucamy masło (pokrojone, bo szybciej się rozpuści). Wsypujemy tu też kakao i cukier.
Najtrudniejsza czynność to rozpuścić te składniki, ale nie zagotować. Generalnie wstawiamy na mały ogień i od czasu do czasu mieszamy. Jak masło się rozpuści - koniec. Odkładamy na chwilę, żeby przestygło.
Ciasteczka trzeba pokruszyć. Ja jestem leniwy - wrzuciłem do miski i kilka razy nacisnąłem pięścią. Przez to jest dużo małych okruchów. Jeśli się komuś chce, może to "ładnie" łamać. Kawałki mają być takie w miarę wyraźne, 1/8 ciastka co najmniej.
Trzeba przygotować jakieś naczynie na blok. Ja mam taką podłużną brytfannę. Wersja de lux - wykładam ją waflem (trochę jest zabawy z docięciem). Ale można dać folię (sreberko).
No to teraz już z górki. Przelewam ostudzone cośtam do miski, dodaję trochę mleka w proszku i miksu-miksu:
Aż się nie skończy mleko w proszku.
Wsypujemy ciastka i mieszamy łyżką.
Voila!
Przenosimy zawartość miski do brytfanny
A wystające brzegi wafla mogą zakryć górę ciasta:
Tak przygotowane ciasto ląduje w zamrażarce (żeby stwardniało).
Smacznego!
Komentarze (97)
najlepsze
Wykop za miły akcent wspomnień na początku tygodnia i plus za "cukier wanilinowy" a nie "cukier waniliowy".
a przepis koniecznie kiedyś wypróbuję, bo zawsze mnie nosiło żeby taki blok zrobić :)
@miken1200:
jako wielbicielka andrutów informuję, że ciężko je znaleźć na sklepowych półkach, ale można je kupić w Piotrze i Pawle jakby ktoś chciał wrócić do smaku z dzieciństwa ;-)
Z wielkiego andruta.
ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na chalwe?
szklanka śmietany, łyżka kakao, 5 łyżek cukru, 125g margaryny, 6 małych paczek herbatników.
Przepis identyczny jak w znalezisku: wszystko wymieszać na ogniu, na koniec dodać pokruszone herbatniki i pomieszać, a potem do zamrażarki.
@edit: można dodać parę kropel aromatu.
Składniki to:
5 łyżek kakao naturalnego, 1 łyżka mąki, 5 łyżek cukru, 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja je traktuję moździerzem, bo mielonych nigdy w sklepie nie widziałam), 1 łyżeczka mielonej chili, 1 szklanka wody, 3 szklanki mleka
Przygotowane:
Kakao, mąkę, cukier, cynamon, goździki i chili wymieszać, dolać wodę, rozmieszać, wlać do garnka. Podgrzewać prawie do wrzenia. Mieszając w garnku trzepaczką (antygrudkowy zabieg), powoli wlewać mleko. Podgrzewać,